Jahody na zahrádce i balkoně aneb jak na pěstování jahod?

JahodyJahody jsou chutným a oblíbeným ovocem, které navíc obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek. Pěstování jahod není až tak obtížné, díky čemuž se jedná o oblíbenou a častou plodinu našich zahrádek.

Jahody a prospěšné látky, které obsahují

Jahody obsahují až 91% vody a jsou bohatým zdrojem vitamínů A, B, C a E, rovněž minerálních látek, draslíku, fluoru, fosforu, boru, hořčíku, kobaltu, síry a vápníku. Tyto plody obsahují dokonce více vitamínu C, než třeba pomeranče. Mají silné antioxidační účinky a v lidovém léčitelství jsou používány k pročištění zažívacího traktu i zlepšení látkové výměny. Působí pozitivně při srdečních onemocněních, vysokému krevnímu tlaku, žaludečních vředech a chudokrevnosti. Jsou dobrým pomocníkem při léčbě jaterních chorob, dně, artróze a revmatismu.

Díky vysokému obsahu manganu v jahodách se často využívají v kosmetickém průmyslu, mangan totiž dobře působí na zpevnění a obnovu pokožky a růst vlasů.

Jahody sice obsahují přírodní cukr, ale i tak patří mezi ovoce s nejnižším obsahem kalorií. Obsahují hodně vody a vlákninu.

Zajímavostí je, že jahody pozitivně působí i na sexualitu, zvyšují sexuální výkonnost obou pohlaví, což je údajně dáno vysokým obsahem zinku v jejich semínkách. 

Jahody jsou vynikající, ale nejsou vhodné pro každého. Rozhodně je třeba se jim vyhnout v případě, že trpíte alergií na kyselinu salicylovou, po požití jahod se u Vás objevuje kopřivka nebo trpíte nějakým střevním onemocněním. Zrníčka jahod mohou totiž podráždit střeva.

Základní odrůdy jahod

Jahody lesní

Plody lesních jahod jsou sice menší, ale velikost vyvažují svojí jedinečnou vůní a chutí. Odrůdy z nich vyšlechtěné můžeme snadno pěstovat i na zahradě.

Jahody zahradní jednou plodící

Z jednou plodících zahradních jahod získáváme obvykle jednu sklizeň do roka, pouze v případě dlouhého léta pak dvě.

Jahody zahradní

Jahody zahradní stáleplodící neboli tzv. americké jahody poskytují více sklizní do roka.

Převislé jahody

Převislé jahody plodí na dlouhých šlahounech, výborně se hodí do truhlíků a závěsných nádob, díky čemuž ušetříte při pěstování na balkoně nebo na terase místo.

Měsíční jahody

Měsíční jahody kvetou a plodí od počátku zralosti prvních plodů po celou sezonu až do zámrazu. Výnosy jsou ovšem zanedbatelné, jsou to jahůdky spíš do truhlíků a nádob pro potěchu a mlsání.

Kdy sázet jahody

Jahody je možné pěstovat ze semen nebo vysazovat jejich sazenice. Výhodou pěstování jahod ze semen je to, že semena jahod a samotné rostliny jsou vždy zdravé a ze semen se pěstitelům nezavlečou na pozemek choroby, jako se tomu může stát u sazenic. Semena pro předpěstování se nezahrnují hlínou, pouze se trochu vtlačí do země a zakryjí fólií. Semena jahodníku se vysévají na povrch substrátu od měsíce dubna.

Sázíme-li sazenice, pak je vhodné sadbu jahodníku je vhodné zahájit navečer, nikoliv za plného slunce. Jahodiště se má zakládat v srpnu až září, neboť v té době sázené rostliny do zimy pěkně zakoření a příštím jarem přinesou již první úrodu. Jakmile sadba zakoření, pak vydatně zaléváme, po dvou až třech týdnech přihnojíme. Povrch půdy se ošetřuje mělkou okopávkou a plevel se odstraňuje ručně. Aby rostliny v průběhu zimy trpěly co nejméně, přihrnujeme je zeminou. Mulčovat lze rašelinou, slámou a případně dalším vhodným materiálem.

Speciálním způsobem výsadby je frigosadba, kdy se bezlisté sazenice z půdy dobývají v prosinci, balí se do tenké fólie, která brání ve vysychání a uloží se do chladicího boxu. Do doby výsadby pak přežívají při teplotě jeden až dva stupně Celsia, aniž by se vyčerpávaly růstem. Rostliny z frigosadby jsou ze zkušenosti pěstitelů odolnější proti chorobám. Výhodou je lepší ujímání sadby i při vyšších teplotách a menší závlaze.

Odrůdy na balkon i zahradu, jako jsou především převislé jahody, mnohdy brzy vyčerpají živiny z truhlíku nebo květináče, ve kterém jsou zasazeny, a bohaté úrody se tak můžete dočkat jen díky pravidelnému hnojení.

Kde pořídit kvalitní sazenice jahod, jak připravit záhon a vysadit

Při koupi sazenic jaho dbejte na to, aby byly zdravé. Jahody často trpívají virovými chorobami, takže jediným garantovaným nákupem je ten, z kontrolovaných pěstitelských porostů. Kvalitní sazenice obsahuje srdéčko, kořenový krček, starší kořeny, mladé kořeny a několik listů. Nesmí být povadlá, seschlá nebo mít na listech skvrny.

Při pěstování jahod na zahradě je nutné pro ně vybrat vhodné místo. Jahody mají rády spíše slunná stanoviště, propustnou hlinito-písčitou půdu s vysokým obsahem humusu. Vhodným místem pro výsadbu jahod je dobře vyhnojený záhonek s vyzrálým kompostem nebo zahradnickým substrátem.

Jahodníky snášejí dobře mírně kyselé půdy, ale ty alkalické mu neprospívají.

Jahody lze pěstovat pouze jeden rok, obvyklejší pro zahrádkářskou praxi je však cyklus pěstování jahod tři roky na jednom místě. Rostliny se vysazují do řádků vzdálených od sebe sedmdesát až osmdesát centimetrů a v řádcích 30-35 cm.

Mnohé nepříjemnosti se znečištěnými plody a pletím ušetří černá netkaná textilie, ta snižuje i riziko vzniku hniloby plodů. Její položení na záhon je snadné a dobře se s ní manipuluje. Před samotným položením textilie záhon dobře prolijte, vyznačte si místa pro sazenice a v těch místech udělejte prostřih. Po obvodu záhonu musíte textilii pečlivě a dobře upevnit, aby vám ji v případě nepřízně počasí neodnesl vítr, po celém obvodu záhonu ji zahrňte do země, použít můžete i zakoupené plastové záchytky nebo příchytky ze silného drátu.

Po sklizni je záhon vždy třeba řádně pročistit od vrostlých šlahounů, aby byla dobrá i další úroda. Pokud položíte fólii, ušetříte si hodně práce i s touto nepříliš oblíbenou částí pěstování jahod. Po sklizni, nejlépe do konce července, je vhodné celý porost jahod posekat tak, aby se odstranily všechny listy a přitom srdéčko zůstalo nepoškozeno. 

Pěstování jahod

Choroby a škůdci jahodníku

Nejškodlivějším onemocněním, které napadá jahodník, je Plíseň šedá. Objevuje se hlavně na zrajících a zralých plodech, které pak měknou, hnědnou a hnijí. Této chorobě se daří a šíří se především za vlhkého a deštivého počasí. Pěstování jahod na fólii omezuje vlhčení plodů, čímž omezuje také následný rozvoj plísně. První preventivní opatření jsou vhodná již při kvetení jahodníku, v průběhu zrání je možné kůru ještě zopakovat. K těmto ošetřením jsou rozhodně vhodné prostředky s krátkou ochrannou lhůtou.

Dalším onemocněním, které se může objevit na listech jahodníků, jsou skvrny s bílým středem a výrazným fialovým okrajem. Počet skvrn může postupně narůstat, tyto skvrny se mohou začít spojovat, až dojde k zaschnutí celého listu. Choroba se šíří nejvíce v období po sklizni. Pokud jsou porosty silně napadeny, pak je nejúčinnějším řešením jejich posečení a následná likvidace. Posečený porost pak ještě ošetříme vhodným fungicidem.

Často se na jahodníku můžeme setkat s asi 20ti milimetrovým broukem tmavého zbarvení. Jedná se o Květopase jahodníkového, který svá vajíčka klade do okvětních poupat a stopky poupat nakusuje. Tím dojde k zasychání květu a plody se nevyvinou. Prevencí je postřik před kvetením některým z insekticidních přípravků.

V dobrých podmínkách jahodník obvykle žádnými chorobami netrpí, proti plísním a hnilobě můžeme zakročit i přírodním způsobem. Pomůže postřik přesličkou a při zalévání jahod dbáme na to, abychom je zalévali konví přímo ke kořínkům a nezanechávat listy vlhké. Pokud přímo do záhonu zasadíme česnek, zajistíme si tak přírodní prevenci proti plísním.

Vhodnými sousedy na vedlejší záhon jsou pro jahody třeba právě česnek, cibule, pažitka i pórek. Zajímavé je, že zasadíte-li přímo na záhon jahod brutnák, zajistíte si jejich větší růst i chuť. Jahodám nevadí jako soused ani fazole, ředkvička nebo špenát. V přímém sousedství bychom však rozhodně nikdy neměli pěstovat zelí, kapustu, kedluben, květák nebo rajčata.

Léčivé účinky jahod

  • Jahody obsahují hodně vitamínu C dokonce více než citrony
  • Pomáhají čistit tělo při revmatismu, dně, čistí krev a zlepšují její kvalitu, posilují nervy, srdce a cévy
  • Pro vysoký obsah železa jsou ceněny při chudokrevnosti, cévních problémech, také kožních vyrážkách, akné a ekzémech
  • Silné antioxidační účinky jahod z nich dělají pomocníky v prevenci rakoviny i předčasného stárnutí
  • Jahody jsou výživou pro mozek i nervy
  • Jahody povzbuzují činnost štítné žlázy
  • Třídenní jahodová kůra se osvědčuje v boji proti zácpě a hemeroidů
  • Jahody jsou i vynikajícím prostředkem k vybělení zubů. Rozmačkejte několik jahod, jejich vrstvu dejte na zubní kartáček a vyčistěte si tak zuby
  • Významnou látkou v jahodách obsaženou je vláknina. Ta zlepšuje činnost střev, prodlužuje pocit nasycení a snižuje cholesterol v krvi

Skladování jahod

Nasbírané jahody ze záhonku nevydrží příliš dlouho. Pokud sbíráte jahody, myslete na to, že po utržení plodu již jahody dále nedozrávají, proto volte jen ty krásně červené a zralé. Doba jejich skladování je asi dva dny. Aby nezměkly a nezničily se chladem, je dobré je přikrýt fólií. Ideální teplotou pro skladování jahod je do 5° Celsia. Před uložením do ledničky jahody ani neumývejte a nezbavujte stopek. Lépe vám vydrží, pokud je rozložíte na tác vedle sebe tak, aby se vzájemně nedotýkaly.

Jednou z možností skladování jahod po delší dobu je jejich zamražení. Zmražené jahody pak můžete kdykoliv použít. Před samotným zamražením jahody lehce namočíme do vody a necháme okapat. Pak už jen stačí je rozložit na tác nebo vložit do sáčku a nechat zmrazit. Další možností je zavařování jahod.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 928x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.