Jahodník obecný /Fragaria vesca/

čeleď: růžovité

Jahodník obecný – popis

Jahodník obecný je vytrvalá víceletá bylina, rozmnožuje se vegetativně přízemními šlahouny, které vyrůstají z úžlabí řapíkatých trojčetných listů složených z vejčitých pilovitých lístků. Šlahouny pak na mnoha místech zakořeňují, čímž vznikají nové, samostatné rostliny. Mateřská rostlina živí šlahounem novou rostlinu tak dlouho, dokud se rostlina neuchytí, pak šlahoun uschne a rostlina se živí jako samostatný jedinec. Právě proto se jahodník obecný velmi rychle rozrůstá do ucelených porostů. Obvykle oboupohlavné bílé květy mají pětičetný kalich s pěti korunními lístky a jsou uspořádány v řídkých vrcholičnatých květenstvích. Každý květ má větší počet přisedlých semeníků a mnoho tyčinek. Semeníky po opylení dozrávají v plody – nažky. Současně se zvětšuje květní lůžko, jež v době zrání dužnatí a červená. Vzniká tak souplodí nažek zapuštěných do povrchu červeně zbarvené dužniny neboli jahoda, jež bývá nesprávně označována jako plod.

Jahodník obecný – léčivé účinky

Jahodník obecný rozšiřuje cévy a snižuje krevní tlak při hypertenzi a zpomaluje srdeční rytmus. Zesiluje stahy děložního svalstva, proto se používá při gynekologických onemocněních. Krom toho podporuje látkovou výměnu a účinkuje protizánětlivě při dně, ledvinných a žlučových kamenech, při zánětech žaludku a střev. Má i diuretický účinek. Protože listy obsahují třísloviny a flavonoidy, mají dobrý účinek při průjmech. Listy a zvlášť plody obsahující železo a jiné mikroprvky jsou vhodným prostředkem při léčbě anemie a avitaminózy.

Plody účinkují prospěšně jako léčebný prostředek při ateroskleróze, žaludečních a duodenálních vředech, dně a artritidě. Plody zaženou žízeň, zlepšují trávení, odstraňují zácpu. Někdy však plody jahodníku vyvolávají alergickou reakci.

Použitelné části jahodníku obecného: list a plod

Období květu: květen až červen

Jahodník obecný – použití a pěstování

Jahody patří mezi bobulové ovoce, které se vyznačuje vysokou biologickou hodnotou. Jsou šťavnaté, osvěžující, sladké, voňavé, ale poměrně málo trvanlivé. Obsahují větší množství vody, celulózy, málo sacharidů, organické kyseliny (jablečnou, citrónovou, chininovou, šťavelovou a salicylovou), dále vitamíny (C, A, B, E…) a minerální látky (vápník, fosfor, železo, zinek, bór, draslík aj.).

Jahody se mohou konzumovat syrové, mohou se zavařovat jako kompot nebo marmeláda či džem, sušit i mrazit, vyrábějí se z nich přesnídávky, poháry, šťávy, džusy, koktejly, zmrzliny… Čerstvé i konzervované se nechají využívat v teplé i studené kuchyni. V teplé kuchyni se uplatňují zejména při přípravě sladkých jídel.

Mají rády slunné stanoviště, to je jedním ze dvou hlavních předpokladů pro dobrou úrodu. Jahody jsou velice přizpůsobivé, vyžadují dobře propustnou hlinitopísčitou půdu, druhým požadavkem je vysoký obsah humusu. Vhodným místem je vyhnojený záhonek s vyzrálým kompostem nebo zahradnickým substrátem. Můžeme je pěstovat ze semen nebo vysazovat sazenice. Sadbu na zahradě nevysazujeme za plného slunce, ideálně navečer. Do zakořenění vydatně zaléváme.

Tip: Čaj

1 lžička jahodníkových listů na 1/4 l vody - přelijeme vroucí vodou a necháme 15 minut ustát.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 1502x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.