Jablečný závin

250 g hladké mouky
2 vejce
150 g másla
3 lžíce vlažné vody
2 lžíce octa
1 špetka soli
500 g jablek
1 vanilkový cukr
strouhanka
rozinky, vlašské ořechy
cukr krystal
skořice
1 citrón

Jablečný závin – postup přípravy

Jablka omyjeme, zbavíme jádřinců, nakrájíme na jemné plátky a zakapeme šťávou z citrónu, aby nezhnědla. Rozinky spaříme ve vroucí vodě, necháme okapat a smícháme s jablky společně s nadrobno nasekanými ořechy, skořicí, vanilkovým a krystalovým cukrem podle chuti. Rozehřejeme 80 g másla, opražíme na něm strouhanku a necháme vychladnout.

Hladkou mouku prosejeme, přidáme špetku soli a zapracujeme do ní vejce, 50 g změklého másla, vlažnou vodu a ocet. Těsto důkladně propracujeme, rozdělíme na 2 kusy a na pomoučené ploše vyválíme 2 tenké obdélníkové pláty.

Pláty těsta posypeme opraženou strouhankou, na kterou rozprostřeme do střední části jablka. Těsto zavineme, utěsníme okraje přitlačením prsty a dáme na plech vyložený pečicím papírem nebo potřený máslem.

Rozehřejeme troubu na 170°C, jablečný závin potřeme zbytkem rozpuštěného másla a mlékem a pečeme asi 40 minut do zlatova.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 739x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.