Italská pizza

2 hrnky hladké mouky
půl kostky droždí
špetka cukru
1 hrnek teplé vody
1 plechovka loupaných krájených rajčat
2 stroužky česneku
1 menší cibule
černé olivy
2 - 3 žampiony
sýr
olivový olej, sůl, sušená bazalka, oregano

Italská pizza - postup přípravy

Rozdrobíme kostku droždí do malé misky, zasypeme cukrem, zalijeme vlažnou vodou (max 40°C) a necháme pár minut při pokojové teplotě vzejít kvásek. Z kvásku, 2 lžic olivového oleje, vody, mouky a 1 lžičky soli zpracujeme těsto, které potřeme trochou oleje a ostrým nožíkem nakrojíme na povrchu těsta mělký kříž. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme kynout asi dvě hodiny až zdvojnásobí objem.

Mezitím si slijeme rajčata z plechovky, šťávu uchováme a rajčata nakrájíme na drobno. Stroužek česneku nakrájíme na malé kostičky, krátce osmahneme na troše olivového oleje, přidáme rajčata i šťávu a podusíme doměkka. Poté poklici odklopíme a necháme odpařit přebytečnou vodou, dochutíme solí, špetkou sušené bazalky a cukrem. Cibuli nakrájíme na půlkolečka, olivy rozpůlíme či nakrájíme na plátky, žampiony na osminky a česnek na tenké plátky. Do trouby na dolní rošt mezitím vložíme prázdný plech a předehřejeme ji na 220 °C (u plynové trouby nejvyšší stupeň). Aby se italská pizza nepřipékala, použijeme pod těsto ještě pečicí papír.

Vykynuté těsto rozdělíme na dva bochánky a z každého naolejovanýma rukama vytvarujeme kolo na pomoučněném pečícím papíru (můžeme i klasicky vyválet). Asi 1 cm od okraje vytlačíme v těstu pomocí prstů kolo, které okraj lehce vyvýší a udrží ingredience uprostřed. Pizzu potřeme rajčatovou směsí (čím více, tím bude pizza šťavnatější), poklademe cibuli, olivy, žampiony, česnek a posypeme oreganem (ingredience dle libosti). S pomocí kolečka na pizzu můžeme v těstu lehce naznačit linie pro pozdější snazší krájení. Rozpálený plech vytáhneme z trouby na sporák a za asistence dalšího člověka na něj opatrně přeneseme natažený pečící papír i s pizzami a vložíme zpět na dolní rošt trouby.

Italská pizza se peče přibližně 10 minut, ale pár minut ke konci ji pravidelně kontrolujeme, zda se nám těsto odspodu nepřipaluje (není třeba pizzu nadzvedávat, neboť to odhalí hnědnoucí okraje). Italská pizza je nejlepší posypaná sýrem,  který ale přidáváme přibližně po 5 minutách pečení.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 1455x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.