Italská kuchyně - 2. část - hlavní jídla

Italská kuchyně - 2. část - hlavní jídla

Těstoviny

Druhů těstovin je skutečně velké množství. Zmíníme alespoň ty nejznámější z nich, které jsou i u nás běžně k dostání:

Cannelloni – těstovinové plátky ve tvaru obdélníku jsou srolovány do válce. Po uvaření těstovin se plní různými náplněmi. Mezi ty nejčastější patří náplně ze sýru ricotta, špenátu či různých mas.

Casarecce – italské těstoviny, které jsou svinuté do tvaru písmene S.

Farfalle – řadí se mezi nejznámější italské těstoviny. Slovo farfalle v překladu znamená motýl, kterého svým tvarem tyto těstoviny připomínají.

Fettuccine – placaté, tlusté nudle z vajíček a mouky, populární v oblasti Říma.

Fusilli – tvarem připomínají vrtuli, setkat se můžete s jejich zelenou či červenou variantou.

Gnocchi – italské těstoviny vyráběné z hrubé pšeničné mouky, brambor, strouhanky či obdobných ingrediencí. Název těstovin gnocchi v překladu znamená žmolky.

Lasagne – správně však názvem Lasagna - těstoviny ve tvaru širokých plátů. Okraj těstovin je zpravidla vlnitý. Při vaření se skládají na sebe ve vrstvách, které se nejprve proloží sýrem, tomatovou omáčkou či ragú a následně se dají zapéct.

Linguine – italské těstoviny nejčastěji se podávají s mořskými plody. Jsou podobné špagetám, akorát jsou placaté, říká se jim také jazýčky.

Macaroni – jsou podobné u nás známým kolínkům, avšak jsou dvakrát až třikrát delší.

Orecchiette – vzhledem i názvem připomínají malá ouška, v průměru mají okolo dvou centimetrů.

Penne – středně dlouhé duté trubičky se šikmým okrajem a charakteristickým rýhováním na vnějším okraji.

Ravioli – taštičky ve tvaru polštářků, vyskytují se však i ravioli kulaté či trojúhelníčkové, které jsou plněny nádivkou ze špenátu, kopřiv, artyčoků apod.

Spaghetti – špagety snad není třeba představovat.

Tagliatelle – dlouhé nudle široké do 1 centimetru, které se prodávají smotané do klubíček.

Tortellini – těstoviny ve tvaru svinuté mušličky, které jsou obvykle plněny vepřovým masem, šunkou prosciutto (pršut) či sýrem.

5987231627_85ceb6f39a

Italské těstoviny – recepty pro inspiraci

Špagety s lilkem, cherry rajčátky a bazalkou – Spaghetti alle melanzane, pomodorini e basilico

Ingredience

  • 400 g lilku
  • 320 g špaget
  • 200 g cherry rajčátek
  • česnek
  • olivový olej extra virgine
  • čerstvá bazalka
  • sůl

Špagety s lilkem, cherry rajčátky a bazalkou – postup přípravy

Umyjeme lilky, odkrojíme jim špičky a nakrájíme na kostičky. Na velké pánvi rozehřejeme tři velké lžíce oleje se stroužkem česneku a orestujeme na něm nakrájený lilek do zlatova. Přidáme cherry rajčátka nakrájená na čtvrtky, mírně osolíme a necháme dusit. Těstoviny mezitím uvaříme al dente. Špagety scedíme, vhodíme do pánve s připravenou teplou omáčkou a důkladně promícháme. Vše nakonec dochutíme trochou olivového oleje, dozdobíme velkou lžící nasekané bazalky a podáváme.

Penne s celerovým pestem – Penne al pesto di sedano

Ingredience

  • 350 g těstovin penne
  • 70 g loupaných pistácií
  • 60 g piniových oříšků
  • 7 stonků řapíkatého celeru i s listy
  • 2 červené nebo oranžové papriky
  • 1 šalotka
  • olivový olej extra virgine
  • sůl

Penne s celerovým pestem – postup přípravy

Celer s listy rozmixujeme se dvěma špetkami soli, pistáciovými a piniovými oříšky a polovinou šalotky. Celou směs smícháme s cca dvěma decilitry olivového oleje a připravíme si tak pesto. Papriky ogrilujeme nebo opečeme v troubě, sloupneme z nich slupku a nakrájíme na tenké proužky. Druhou polovinu šalotky nakrájíme nadrobno a necháme zesklovatět na velké pánvi na slabé vrstvě oleje společně s proužky papriky. Těstoviny uvaříme al dente, promícháme na pánvi s paprikami a trochou vody z těstovin a necháme prohřát. Dochutíme pestem a podáváme.

Těstoviny linguine po námořnicku – Linguine alla Marina

Ingredience

  • 350 g těstovin linguine
  • 200 g čištěných kalamárů
  • 2 čerstvé feferonky
  • česnek
  • bazalka
  • petrželka
  • extra virgine olivový olej
  • sůl

Linguine po námořnicku – postup přípravy

V hrnci přivedeme k varu vodu, osolíme ji a uvaříme v ní těstoviny. Na velké pánvi mezitím na lehce zahřátém olivovém oleji společně orestujeme kalamáry nakrájené na tenké kroužky, nasekané feferonky zbavené semínek a blanek a tři až čtyři neoloupané stroužky česneku. Asi po sedmi minutách přidáme uvařené těstoviny a naběračku vody, ve které se vařily. Přidáme velkou lžíci nasekané petrželky a bazalky, chvíli povaříme na vysokém ohni tak, aby se chutě spojily. Vše přemístíme na servírovací talíř nebo do vhodné mísy a podáváme.

Italská zeleninová jídla – recepty pro inspiraci

Jídla ze zeleniny jsou v Itálii rovněž velmi oblíbená. K přípravě se využívá sezónní zeleniny a dbá se na to, aby si každá ingredience zachovala svoji původní chuť i po úpravě.

Zapékaný pórek – Porri al forno

Ingredience

  • 500 g pórku – očištěného a zbaveného vrchních tužších částí
  • 16 plátků slaniny – asi 160 g
  • máslo
  • petrželka
  • strouhaný parmazán
  • strouhanka
  • mléko
  • sůl

Zapékaný pórek – postup přípravy

Měkké, řádně očištěné pórky rozkrojíme podélně a pak ještě příčně, abychom získali osm špalíčků. Každý pak zabalíme do dvou plátků slaniny. Ohnivzdornou mísu dobře vymažeme máslem a pórky do ní naskládáme. Posypeme strouhaným sýrem, strouhankou, nasekanou petrželkou a osolíme. Vše přelijeme praménkem mléka, posypeme rovnoměrně vločkami čerstvého másla a dáme zapéct přibližně na jednu hodinu do trouby předehřáté na 170 °C.

Jednoduché lilkové závitky – Involtini di melanzane  

Ingredience

  • 250 g lilku
  • 120 g okapaného tuňáka v oleji
  • 3 čerstvé feferonky
  • 3 vejce natvrdo
  • petrželka
  • citron
  • malá hlavička červené čekanky radicchio
  • listový salát
  • ocet
  • olivový olej extra virgine
  • sůl

Lilkové závitky – postup přípravy

Lilek nakrájíme na 12 plátků po délce, na zahřáté pánvi s nepřilnavým povrchem je opečeme, posypeme je troškou soli. Plátky lilku pak naskládáme do mísy, zalijeme olejem, trochou octa a necháme marinovat po dobu 30-ti minut. Feferonky zbavíme semínek a blanek, nakrájíme na kostičky, přidáme trochu rozehřátého oleje na pánev, sůl, citronovou šťávu, nasekanou petrželku a orestujeme. Kousky tuňáka, nakrájená vejce uvařená natvrdo, natrhané listy čekanky a orestované feferonky smícháme v míse. Směs zakápneme olejem, rozložíme na jednotlivé plátky marinovaného lilku a stočíme. Závitky podáváme se salátem a podle chuti ozdobené.

Italské rizoto – recept pro inspiraci

Základem italského rizota je italská rýže, která má kratší zrna a vysoký obsah škrobu. Základní druhy rýže, které se užívají do rizota (italsky risotto) jsou Arbolio, Vialone a Carnaroli. Dále se při přípravě rizota používá zelenina, zeleninový vývar a další ingredience k dochucení. Často se přidává i italské víno.

Selské rizoto s červeným vínem – Risotto rustico al vino rosso

Ingredience

  • 400 g cibule
  • 300 g rýže
  • 250 g libové slaniny pancetta
  • kousek celé skořice
  • bobkový list
  • parmazán
  • ½ litru červeného vína
  • zeleninový vývar
  • černý pepř celý

Selské rizoto s červeným vínem – postup přípravy

Svaříme víno se skořicí, se 100 g cibule nakrájené na kousky a se dvěma bobkovými listy. Vaříme tak dlouho, dokud se nezredukuje asi na polovinu, stáhneme z ohně a vyndáme skořici. Připravíme si rizoto tak, že slaninu nakrájíme na kousky a na mírném ohni restujeme na pánvi, dokud se tuk nevypeče. Vyndáme křupavé kousky a na omastku opečeme zbylou, jemně nasekanou cibuli. Poté přidáme rýži a opražíme ji. Postupně a po malých dávkách přidáváme svařené a necezené víno a zeleninový vývar. Rýži v nich vaříme, dokud není al dente – tj. přibližně po dobu 15-ti minut. Nakonec do rizota vmícháme opečenou slaninku, strouhaný parmazán, trochu soli a o trochu více pepře. Rizoto podáváme teplé, posypané parmazánem.

Italská pizza – recept pro inspiraci

Pizza pochází z Itálie a stala se oblíbeným pokrmem po celém světě. Je to velký kruhový plát chlebového těsta nahoře s náplní, která je vyrobena z rajčat, sýra a jiných ingrediencí. Skládá se obvykle ze základních surovin, kterými jsou: středně tuhé těsto vyrobené z vody, mouky, droždí a soli, rajčatového základu – sugo di pomodoro a mozarelly.

Pizza a její příprava procházela vývojem, kdy na počátku byla pizza pouze plochým koláčem z kynutého těsta, obloženým nasekaným česnekem. Až později se koláč začal obkládat rajčaty a doplňovat dalšími ingrediencemi, například sýrem mozzarella, rybami, olivami a podobně.   

6178492568_704ddd5d01

Zkuste si upéct domácí pizzu, uvidíte, že si pochutnáte a výsledek předčí Vaše očekávání.

Základní těsto na pizzu

Ingredience

  • 20 g droždí
  • ½ lžičky cukru
  • 500 g polohrubé mouky nebo 550 g hladké mouky na pizzu + na posypání pracovní plochy
  • 5 lžic panenského olivového oleje
  • 1 lžička soli

Příprava těsta na pizzu

Rozdrobíme trochu droždí, trochu vlažné vody a cukr. Na teplém místě necháme vzejít kvásek. V míse promícháme mouku, kvásek a olej, přilijeme 300 ml vlažné vody a propracováváme, až vznikne soudržné těsto. To přemístíme na pomoučený vál a začneme jej důkladně hníst tak, aby bylo pružné a nelepilo se. Z těsta vytvoříme bochánek, poprašíme jej moukou, přikryjeme čistou utěrkou a necháme kynout hodinu a půl až dvě hodiny, až se znásobí objem těsta. Rozdělíme na čtyři díly, na pomoučeném válu pak každý z nich vyválíme a vytáhneme do tenké placky. Těsto přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Vytvarujeme zvýšený okraj korpusu, těsto poklademe ingrediencemi dle chuti, fantazie nebo receptu a ihned vložíme do rozpálené trouby.

Máte i vy nějaké oblíbené recepty na italská jídla? Podělte se s námi v diskuzi pod článkem!



Diskuse k článku

  • Lenka

    09:54 1. 7. 2016 0
    Ja miluji italskou kuchyni :-) mam i oblibeny eshop odkud italske produkty objednavam

Lunární kalendář

PÁTEK 29. 03. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 30. 03. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
NEDĚLE 31. 03. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 01. 04. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
ÚTERÝ 02. 04. 2024
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
STŘEDA 03. 04. 2024
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
ČTVRTEK 04. 04. 2024
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni

Je vodíková voda zázračným nápojem nebo jde o největší podvod 21. století?

Proč Hans dává k této vodě komentář k ionizované vodě? Jsou to dvě zcela jiné metody: obohacování vody o vodík...

Vztahové pověry z celého světa: Znáte je?

Od své babičky, znám hodně pověr (pocházela z Bílých Karpat).
Děvče se svým chlapcem nesmí být spolu sami, př...

Jak chovat hady – 5 důležitých rad pro začínající chovatele

Před tím, než se rozhodnete si hada pořídit, je vždy nutné si zjistit vše co se chovu týče a mít připravené kv...

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Hledáte půjčku na splacení všech svých dluhů? Musíte zaplatit exekuci? Máte spis v reg...

Jarní očistná hladovka

Rád bych v březnu držel 3-4 dnní očistnou hladovku jen o vodě. Kdy začít a kdy končit?...

Výklad karet

Ahoj, človíčku :)) Následující řádky zaujmou spíše někoho, kdo je nějakým způsob...
Zobrazit všechna témata

Máte problémy s vyprazdňováním? 5 kroků ke zdravé stolici

Stolice: Téma, které je tak trochu tabu. Přitom se týká každého z nás. Jen málokdo může říci, že se v tomto směru nesetkal v životě s žádným problémem. Zácpa, průjem, problémy s vyprazdňováním… Co je považováno...

Afrodiziaka k jídlu. Které potraviny vám zaručí dokonalý večer ve dvou?

Vkrádá-li se do vašeho milostného života šeď, nuda a všednost, pak je nejvyšší čas s tím něco udělat. To samé platí i v případě, že se objevily potíže s libidem nebo impotencí. Možností, jak stávající stav řeši...

Děti a paměť: Jak účinně procvičovat paměť u dětí?

Dětství je obdobím, během kterého lidské tělo prochází obrovskými změnami. A to nejen vzhledově, ale také v oblasti orgánů. Jedním z takových orgánů je i mozek, který při narození není plně vyvinutý. Je složitý...

Jak se vyrovnat se ztrátou? Návod, na zdravé truchlení

Každého z nás to v životě občas potká. Ztráta blízké osoby je hodně bolestivá záležitost a je poměrně náročné se s ní vypořádat. Přitom nemusí jít hned u úmrtí, ale patří sem i rozchod nebo rozvod. Jak se vyrov...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Krémová polévka s krůtím masem a divokou rýží – vhodné pro diabetiky

Ve velkém hrnci (na středním plamenu) rozehřejte olej. Přidejte pokrájené houby (žampiony), celer, mrkev a šalotku. Vše promíchejte a restujte asi 5 minut. Dále vsypte do hrnce hladkou mouku, sůl, pepř a opékej...

Kvasinková infekce u psa: Jak ji rozpoznat a léčit?

Kvasinková infekce u psa bývá poměrně častým problémem. Když se včas a adekvátně neléčí, může se rozšířit a způsobovat nejedny nepříjemné kožní potíže. Ty zpravidla zasahují uši pejska, tlapky, kožní záhyby neb...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Pocit vysvobození

Dneska bych si tu dovolila pár řádek o pocitu vysvobození. Každej si pod tim představí něco jinýho, ale já pod tim vidim jediný - vyjdeme ze svazujících myšlenkovejch okovů, který maj podobu strachu, předsudků, zloby, smutku a bůhví čeho ještě. Tyhle okovy si ostatně nasazuje téměř každej člověk zcela dobrovolně a pak mu dá sakra práci s tim něco udělat - respektive se jich zbavit.