Ibišek jedlý /Hibiscus esculentus/

img

Ibišek jedlý-popis

Ibišek jedlý je jednoletá, až 3 m vysoká bylina, jejíž listy jsou střídavé s 5-7 zubatými úkrojky. Jeho listy jsou oboupohlavní, mají krásnou světle až jasně žlutou barvu a vyrůstají zpravidla jednotlivě z úžlabí listů. Plodem ibišku je 20 cm dlouhá, podélně brázditá tobolka, která v 5 pouzder obsahuje až 60 semen.

Ibišek jedlý-léčivé účinky

Mladé a nezralé tobolky v sobě obsahují bílkoviny, tuk, sacharidy, vlákninu, dle minerální látky a vitamíny, zejména C.

Použitelné části ibišku jedlého: Mladé nezralé tobolky, stonky, semena, kalichy.

Období květu:jediný den

Ibišek jedlý-použití v kuchyni a pěstování

Mladé a nezralé tobolky se jedí syrové, sušené, nakládané, nebo se používají pro přípravu slizových polévek, omáček, salátu a podobně. Semena se používají stejně jako hrášek, po upražení můžeme ibišek používat jako náhradu kávy. Ibišek nesnáší teploty pod 10°C, proto ho v našich podmínkách lze pěstovat jen za nejteplejších letních dní, jinak musí být umístěn ve skleníku. Daří se mu v humózní, hlinitopísčité a dobře propustné půdě a na slunném stanovišti. Semena sejeme do skleníku během května. Množí se pomocí semen anebo zakořeněním seříznuté větvičky namočené ve vodě.

Ibišek jedlý-využití

Dužnaté červené kalichy mají kyselou chuť, proto jsou používány jako pochutina, potravina i léčivo. Ze stonků ibišku indického se zase získávají vlákna podobná jutě a z ibišku karibského se získává kvalitní žádané dřevo.

Zdroj obrázku: Wikipedie



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.