Hlavička
Spektrum zdraví Academy - spektrum zdraví

Dobrý kontakt k tématu

Lékárna RUBUS Rožnov pod Radhoštěm - léky a zdravotnické potřeby

Lékárna v Rožnově pod Radhoštěm poskytuje komplexní služby včetně odborného...

Lékárna Horní Lideč - léky, drogerie, kosmetika i doplňky stravy

Lékárna Horní Lideč nabízí prodej léků a léčiv prostřednictvím internetového...

Lékárna APOPHARM: léky, léčivé rostliny a zdravotnický materiál

Lékárna APOPHARM je součástí polikliniky ve Zlíně - Malenovicích a poskytuje...

Lékárna U Matky Boží Pomocné Veselí nad Lužnicí

Sortiment lékárny, kterou najdete v samém srdci Veselí nad Lužnicí, je pestrý. Zahrnuje jak...

Lékárna U Sv. Huberta - léky a zdravotnické potřeby České Budějovice

Lékárna U Sv. Huberta nabízí ucelený sortiment zdravotnických potřeb,...

Hroznový cukr a jeho význam nejen pro sportovce

18. 11. 2016

Hroznový cukr je sladidlo, se kterým se setkal snad každý. Prodává se jak v podobě podobné klasickému cukru moučka pod názvem Glukopur, tak v praktických tabletkách. Děti hroznový cukr znají i v podobě lízátek, a spousta sportovců si bez něj neumí představit žádný závod či výjimečně těžký trénink.

Hroznový cukr stojí jen pár korun, je snadno dostupný, přírodní, má specifickou chuť a jeho největší výhodou je rychlé dodání energie, jelikož je velmi rychle stravitelný.

Jde však o sladidlo, které bychom měli běžně zařazovat do jídelníčku? Kdy hroznový cukr pomáhá? A je zdravý hroznový cukr, nebo se v závěru od klasického cukru svými vlastnostmi nijak neliší?

Co je hroznový cukr

Hroznový cukr patří k monosacharidům, což znamená, že jde o jednoduchý cukr. Jednoduchým cukrům se mnohdy říká také rychlé cukry, a přirozeně se vyskytují v některých druzích ovoce (v hroznovém víně především) či například v medu.

Hroznový cukr dodává lidskému tělu energii okamžitě. To je dáno tím, že náš nervový systém i svalstvo reaguje na rychlé cukry. Je až pozoruhodné, jak rychle lze pocítit náhlý příliv energie. Stačí si dát tabletku hroznového cukru, a za pouhé 2 minuty od vložení do úst již hroznový cukr v těle působí jako okamžitý zdroj energie.

Hroznový cukr jako rychlý zdroj energie

Díky tomu, že hroznový cukr dodá energii do dvou minut, je skvělým řešením v případě okamžité potřeby energie při snížení hodnoty cukru v krvi, která se projevuje pocitem slabosti.

Proto je velmi oblíbený zejména u sportovců, kteří si hroznový cukr berou s sebou jak například na delší tratě či dlouhé běžecké závody, kde se dá pár tabletek snadno schovat do malé kapsičky, tak i těsně před náročným a intenzivním výkonem, kdy je žádoucí organismus co nejlépe “nakopnout”.

Hroznový cukr se perfektně hodí například i na pěší túry, delší cyklovýlety či jen pro aktivnější dny, kdy poslouží ve chvíli, kdy se budete cítit unaveni a ucítíte, že vám již dochází energie.

Mezi studenty je hroznový cukr oblíbeným pomocníkem při studiu, jelikož dokáže rychle povzbudit mozek a dodat energii na další čas strávený nad učivem či psaním práce.

Hroznový cukr a jeho význam - účinky

  • rychlý zdroj energie
  • podporuje pozornost
  • zvyšuje chuť k jídlu
  • dodává živiny svalové hmotě a tím podporuje budování svalstva
  • podporuje trávení
  • posiluje imunitu

Nakolik je zdravý hroznový cukr? A jak se liší od klasického cukru?

Hroznový cukr přechází okamžitě do energie, proto se nemusíte bát, že by se vám místo toho “uložil do tuků”. To však platí za předpokladu, že bude konzumován v rozumném množství a přijatá energie bude využita.

Na rozdíl od klasického cukru přechází hroznový cukr rychleji do energie, tudíž je nižší šance uložení v podobě tukových zásob. Pokud však nebudete aktivní a na bonbonech z hroznového cukru si budete pochutnávat doma u televize, vyjde to nastejno, jako byste ulamovali z tabulky čokolády.

Přestože přechází energie z hroznového cukru přímo do krve, svou kalorickou hodnotu má, a pokud si příjem kalorií z důvodu hubnutí hlídáte, je potřeba započítat i hroznový cukr. A kromě toho má hroznový cukr také velmi vysoký glykemický index. Dodá sice rychle energii, avšak rychle nastoupí také pocit hladu a energie díky němu získaná také nevydrží věčně. Zjednodušeně řečeno - hroznový cukr dodá rychlou energii, která však také rychle “vyprchá”.

Proto je vhodné hroznový cukr brát jako pomocníka v nouzi, kdy je nutné dodat energii okamžitě, ale co se běžného jídelníčku týče, je vhodnější volit komplexní sacharidy, které dodávají energii postupně po delší dobu a ne pouze nárazově. Z hlediska hubnutí je také lepší mít jídelníček založen na kvalitních bílkovinách, zdravých tucích a komplexních sacharidech (ideálně ovesné vločky, brambory, celozrnné těstoviny) a pouze menším množstvím rychlých cukrů.

Hroznový cukr - doporučená denní dávka

Jestli je zdravý hroznový cukr záleží také na množství, které zkonzumujete. Jaká je doporučená dávka tohoto sladidla a kde je hranice, za kterou byste neměli s jeho užíváním jít? Na to neexistuje jednotná odpověď pro všechny. Vždy záleží na aktivitě daného jedince i situaci. Pokud si s sebou sbalíte balíček hroznového cukru na horskou túru a během dne do vás celý padne, je to něco jiného, než kdybyste jej mlsali večer u televize.

Je nutné brát hroznový cukr jako doplněk stravy, nikoli její náhradu. Jeho úkolem je dodat energii při pocitu únavy či vyčerpání, nebo pomoci před náročným výkonem, ne však zahnat hlad. Důležité je jíst rozumně, pestře a konzumovat jídla z kvalitních surovin, aby tělo nestrádalo, a po hroznovém cukru či jiných doplňcích sáhnout jen občas.

Nemusíte se však bát, že byste se hroznovým cukrem předávkovali. Při pozření většího množství by vám maximálně bylo zle, avšak spořádat větší dávku tohoto sladidla jde jen stěží - tím jak je hroznový cukr sladký, vás chuť přejde po pár tabletkách.

Doporučená denní dávka se uvádí na obalech, avšak obecně platí, že jde o množství do 30g, což platí pro aktivní sportovce, pro méně aktivní bohatě postačí 15g. 

Hroznový cukr jako sladidlo na pečení?

Hroznový cukr se prodává i jako sypké sladidlo, podobné klasickému cukru. Jde o Glukopur. Ten má však nižší sladidlo než cukr, zhruba o třetinu, a pro pečení vhodný není ani pro své vlastnosti. Pokud chcete péct zdravěji, místo klasického rafinovaného cukru volte jeho tmavou variantu, ideálně však zdravější přírodní sladidla - med, datlový sirup, javorový sirup nebo pokud to recept umožňuje, zkuste i jablečné pyré nebo rozmačkaný banán.


Stáhnout v PDF

Přečteno: 234x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.