Hřib smrkový patří mezi nejpopulárnější hřiby u nás. V kuchyni z něj vykouzlíte skvělá jídla

Hřib smrkový patří mezi nejpopulárnější hřiby u nás. V kuchyni z něj vykouzlíte skvělá jídla

Hřib smrkový je velice chutná jedlá houba, která se řadí do skupiny pravých hřibů. Tento hřib je považovaný za jednu z nejoblíbenějších hub u nás. Vyskytuje se především pod smrkem, ale to není jediné místo, kde ho naleznete. Roste totiž i pod borovicemi. V kuchyni je výtečnou pochoutkou a skvěle se hodí do polévek, omáček nebo k sušení. Pojďme si o tomto hřibu prozradit mnohem víc, abyste jej v lese snadno našli a v kuchyni si na něm společně pochutnali.

Čtěte také:

Kde rostou houby aneb kam na houby?

Hřib smrkový - taxonomie

Hřib smrkový se řadí mezi houby z čeledi hřibovitých a do skupiny pravých hřibů. Klobouk lesklý a hladký dosahuje  velikosti až 25 cm. Jeho typická barva klobouku je sytě hnědá až černohnědá. Rourky jsou nejdříve bílé, poté žluté a ve stáří zelenoolivové. Dužina je čistě bílá.

  • Říše - houby (Fungi)
  • Oddělení - houby stopkovýtrusné (Basidiomycota)
  • Pododdělení - Agaricomycotina
  • Třída - Agaricomycetes
  • Řád - hřibotvaré (Boletales)
  • Čeleď - hřibovité (Boletaceae)
  • Rod - hřib (Boletus)
  • Sekce - Edules

Kde hřib smrkový roste? Nejen pod smrky

Na hřib smrkový byste měli vyrazit v období od července do října. Již podle názvu je jasné, že jej naleznete hlavně pod smrky, ovšem to není jediné místo. Roste také pod borovicemi, mnohdy i ve smíšených nebo listnatých lesích pod duby, břízami nebo buky. Většinou je naleznete samotné, někdy se ale vyskytují také v menších skupinách. U nás jej najdete hlavně ve vyšších polohách.

Ale pozor. Hřiby smrkové můžete snadno zaměnit s jinými houbami, a to s dalšími praváky. Snadno jej zaměníte třeba s hřibem dubovým, který má krémovou, šedohnědou i čokoládovou barvu. V suchém prostředí klobouk snadno praská. Poradíme vám, kam na houby! Přečtěte si náš článek. 

Hřib smrkový - léčivé účinky

Hřib smrkový stejně jako další hřiby dodávají našemu organismu mnohé prospěšné látky. A jaké mezi ně patří?

  • Polysacharidy A, B - chrání cévy a působí proti zánětům
  • 8 významných esenciálních aminokyselin - důležité pro růst a zdraví
  • Minerální látky jako selen, vápník, železo, draslík

Pro naše zdraví je tedy hřib smrkový skvělou volbou. Můžeme jej konzumovat v hotových pokrmech, nasušit nebo i nadrtit na jemný prášek. Vykouzlit se z něj dá mnoho dobrých jídel, se kterými budete hvězdou v kuchyni. Pokud byste si při sběru hub někdy nebyli jistí jejich určením, od toho je tu náš ATLAS HUB.

Hřib smrkový je v kuchyni skutečnou pochoutkou

Hřiby musíte vždy tepelně upravit, aby byly pro naše tělo stravitelnější. Hodí se do polévek, omáček, guláše a dalších jídel. Při sušení vynikne jeho silné aroma. Máme pro vás 3 chutné recepty, které zachutnají rodině i přátelům.

Hřib smrkový - recepty

Vybrali jsme pro vás 3 recepty, do kterých se hřib smrkový skvěle hodí. Zkuste si připravit lahodnou hřibovou omáčku, roládu plněnou hřibem nebo slaný koláč z hub. Pokud nevíte, jak na zpracování hub, přečtěte si následující článek.

Hřibová omáčka - recept

Ingredience

  • 300 g čerstvého hřibu
  • 4 lžíce másla
  • 1 cibule
  • Sůl, kmín a pepř
  • Smetana na vaření
  • 2 lžíce hladké mouky

Hřibová omáčka - postup

Na másle necháme zesklovatět najemno nakrájenou cibuli. Poté přidáme omyté a očištěné hřiby, které nakrájíme na plátky nebo kostečky. Přidáme sůl, pepř a kmín. Asi po 10 minutách přilijeme smetanu na vaření, přivedeme k varu a necháme mírně probublávat. Podle potřeby zahustíme moukou a máslem. Omáčka z hřibu smrkového se skvěle hodí k houskovému knedlíku. 

hřib smrkový3

Nestačí vám tento recept? Přečtěte si také další recepty na houbovou omáčku

Roláda plněná hřibem smrkovým - recept

Ingredience

  • 500g vepřového a hovězího mixu
  • 2 tvrdé rohlíky
  • 3 vejce
  • Cibule
  • Pepř a sůl
  • 150 ml mléka
  • 200g smrkového hřibu

Roláda plněná hřibem smrkovým - postup

Maso osolíme, opepříme, přidáme opraženou cibuli na oleji a v mléce namočený rohlík, který nakrájíme na malé kousky. Vše důkladně promícháme. Na másle dusíme očištěné a najemno nakrájené houby. Na obalu rozprostřeme masovou směs a do středu dáme houby. Na to položíme natvrdo uvařená a nakrájená vajíčka na plátky. Poté svineme pomocí alobalu do rolády a dáme péct na 180 stupňů asi hodinu. Po asi 20 minutách sejmeme alobal a dopékáme bez něj do zlatova.

hřib smrkový4

Slaný koláč z hřibu smrkového - recept

Ingredience

  • 250 g listového těsta
  • 30g másla
  • 300 g čerstvého smrkového hřibu
  • 100 g slaniny
  • 1 stroužek česneku
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 100 g sýra
  • Sůl a pepř
  • Muškátový oříšek

Slaný koláč z hřibu smrkového - postup

Rozválíme listové těsto a vyložíme jím formu na koláč a dáme na 5 minut do trouby předehřáté na 200 stupňů, aby se těsto lehce zatáhlo. Na oleji opečeme nakrájenou slaninu, očištěné a nakrájené houby a česnek. Vše smažíme do zlatova na másle. Směs dáme do mísy, přimícháme smetanu, vejce, sýr a muškátový oříšek. Osolíme a popepříme.

Celou směs pak nalijeme do předpečeného korpusu a dáme do trouby, kterou ztlumíme na 180 stupňů. Pečeme zhruba 20 minut do té doby než náplň bude pevná.

hřib smrkový1

VELKÝ HOUBOVÝ SERIÁL

Přečtěte si i ostatní díly našeho velkého houbového seriálu. 

  1. díl: HŘIB KOVÁŘ - Neoblíbenější česká houba
  2. díl: SMRŽ - Netradiční pochoutka
  3. díl: BEDLA VYSOKÁ - Oblíbená česká klasika
  4. díl: VÁCLAVKY - Nejlepší houbový guláš
  5. díl: KLOUZEK: Slizká, ale chutná houba
  6. díl: RYZEC - Houba s vytékajícím mlékem
  7. díl: PÝCHAVKA - Houba, kterou si nespletete
  8. díl: ŽAMPIONY: Nejprodávanější houba  
  9. díl: ČIRŮVKA: Velmi chutná květnová houba
  10. díl: MODRÁK: Modrající hřiby, které chutnají
  11. díl: KOLODĚJ: Fascinující modrák
  12. díl: HŘIB SATAN: Nebezpečně jedovatá houba
  13. díl: LIŠKY: Houby oblíbené v italské kuchyni 
  14. díl: MUCHOMŮRKA RŮŽOVKA: Výtečná jedlá houba
  15. díl: KŘEMENÁČ: Nejvyhledávanější houba
  16. díl: HŘIB SMRKOVÝ: Nejoblíbenější houba
  17. díl: KOZÁK: Houba vyskytující se pod břízami
  18. díl: HLÍVA ÚSTŘIČNÁ - Léčivá houba na imunitu
  19. díl: JIDÁŠOVO UCHO - Exotická křupavá houba
  20. díl: HŘIB DUBOVÝ - Skvost houbařského košíku
  21. díl: HŘIB ŽLUTOMASÝ - Lidově hřib babka


Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

PÁTEK 19. 04. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
SOBOTA 20. 04. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
NEDĚLE 21. 04. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 22. 04. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
ÚTERÝ 23. 04. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni
STŘEDA 24. 04. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, dnes je úplněk. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
ČTVRTEK 25. 04. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

František Janeček: řeznictví a uzenářství, Rousínov
Nedáte dopustit na kvalitní maso a uzeniny…
Uzeniny Příbram, a.s.: maso a uzeniny špičkové kvality
Společnost Uzeniny Příbram, a. s. je český…
Alibona, a.s.- spolehlivý producent výrobků z ovoce a zeleniny
Společnost Alibona a.s. má velmi bohatou…

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Dobrý den, pane / paní Půjčte si peníze přímo bez hodnocení (půjčka je nyní levněj�...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Dobrý den, pane / paní Půjčte si peníze přímo bez hodnocení (půjčka je nyní levněj�...

prací prostředky e shop

já jsem si oblíbila netoxické čističe Method nebo tierra verde. Obojí kupuji na eshopu Al...
Zobrazit všechna témata

Nezapomenutelná žádost o ruku aneb Kde vyslovit „Vezmeš si mě?“

Chcete, aby vaše žádost o ruku měla jistý punc originality a došly vám nápady? Pak pro vás máme hned několik tipů, díky nimž pozdvihnete tak důležitý okamžik života na vyšší úroveň. Svůj způsob si v našem výčtu...

Na sázení letniček se vrhněte ideálně v květnu. Jaké druhy vybrat?

Teplé jarní počasí je jako stvořené k sázení letniček. Pokud si tedy chcete zkrášlit svou zahradu nebo i balkon pestrobarevnými kvítky nejrůznějších jednoletých rostlin, s polovinou května se pomalu začněte chy...

Sociální sítě u dětí: Kdy je povolit a jaká přináší rizika?

Sociální sítě jsou v 21. století tématem číslo jedna. Od jejich vzniku si na ně lidé velmi rychle zvykli, a tak jsou dnes nedílnou součástí mnoha životů. Kde je ale ona zdravá uživatelská míra a existuje nějaká...

Lepší život bez plastů: 6 nápadů, jak nahradit běžné plastové pomocníky

Dnešní doba velí jasně: měli bychom se snažit žít ekologicky a především se musíme zbavit plastů. Odborníci neustále varují, že nám život ničí i takzvané mikroplasty. Jsou ve vzduchu, v dešti, v jídle, ve vodě ...

Věříte v paranormální jevy? Psychologická fakta možná vaše přesvědčení vyvrátí

Proč i v 21. století věří stále tolik lidí na paranormální jevy? Psychologové mají na toto téma jasné vysvětlení, které vás možná ve výsledku překvapí. Nehledejte za ním však nic „duchařského“ ani abnormálního,...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Krémová polévka s krůtím masem a divokou rýží – vhodné pro diabetiky

Ve velkém hrnci (na středním plamenu) rozehřejte olej. Přidejte pokrájené houby (žampiony), celer, mrkev a šalotku. Vše promíchejte a restujte asi 5 minut. Dále vsypte do hrnce hladkou mouku, sůl, pepř a opékej...

Kvasinková infekce u psa: Jak ji rozpoznat a léčit?

Kvasinková infekce u psa bývá poměrně častým problémem. Když se včas a adekvátně neléčí, může se rozšířit a způsobovat nejedny nepříjemné kožní potíže. Ty zpravidla zasahují uši pejska, tlapky, kožní záhyby neb...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Pocit vysvobození

Dneska bych si tu dovolila pár řádek o pocitu vysvobození. Každej si pod tim představí něco jinýho, ale já pod tim vidim jediný - vyjdeme ze svazujících myšlenkovejch okovů, který maj podobu strachu, předsudků, zloby, smutku a bůhví čeho ještě. Tyhle okovy si ostatně nasazuje téměř každej člověk zcela dobrovolně a pak mu dá sakra práci s tim něco udělat - respektive se jich zbavit.