Hřib smrkový /Boletus edulis/

▪ Hřib smrkový - vzhled

Klobouk má v průměru 6-25 cm. Většinou je polokulovitého tvaru, ale může být i shora zploštělý. V mládí je čistě bílý a podle intenzity osvětlení může přejít až do tmavě hnědé. Pokožka je zpočátku jemně plstnatá, později úplně lysá. Za vlhkého počasí se nám může klobouk hřibu smrkového zdát slizký.


Rourky
mají 8-30 cm na výšku. Nejprve jsou bílé, pak světle žluté a postupem času až olivově žlutozelené. Mezi nimi bývají drobné póry stejné barvy.

Třeň je v raném stádiu skoro kulovitý, později nabírá soudkovitý tvar. Ke konci života může být i válcovitý nebo kyjovitý. Občas se pod vlastní tíhou prohne. Třeň je čistě bílý s jemnou síťovinou světle hnědavé barvy.

Dužnina je bílá, pod pokožkou klobouku pleťově nažloutlá a nemění barvu. Má sladkou příchuť a příjemně voní. Výtrusný prach je olivově nazelenalý.

▪ Hřib smrkový - výskyt

Hřib smrkový se vyskytuje hlavně ve smrkových lesích, i když ojedinělé nálezy jsou možné i v listnatých lesích pod duby, buky, lískami nebo osikami. Roste v létě a na podzim. Najít ho můžeme od nížinných poloh až vysoko v horských oblastech. Není výjimkou ani na horských lukách nad hranicí lesa pod jednotlivými smrky.

▪ Hřib smrkový - vliv na zdraví

Stejně jako celá početná skupina hub, i hřib smrkový obsahuje látky mající vliv na lidské zdraví. Je to především draslík, fosfor, síra a hořčík. Draslík jako takový se v lidském těle podílí na správné funkci svalů, fosfor udržuje pevnost a odolnost zubů a kostí, síra působí jako antibakteriální činidlo a hořčík je důležitou složkou správného vývoje zubů, kostí a pomáhá bezproblémovému přenosu nervových vzruchů.

▪ Hřib smrkový - možnosti využití

Jedná se o vynikající jedlou houbu, kterou považujeme za jednu z nejcennějších a proto také jednu z nejvyhledávanějších. Jeho úprava je možná na mnoho způsobů. Jejich chuť se zvýrazní po usušení. Lze ho přidat jako chutnou přísadu do omáček či polévek. Zaměnit hřib smrkový za jedovatou houbu snad ani není možné. Mladý hříbeček se ovšem nápadně podobá mladým závojenkám olovovým. Je možné, splést si ho také s hřibem žlučníkem (Tylopillus felleus). V porovnání s hřibem smrkovým má hřib žlučník v dospělosti široké a od výtrusů růžově zbarvené ústí rourek, výraznou síťku na třeni a hlavně odporně hořkou chuť.

▪ Hřib smrkový - recept

Houbová smaženice

300 g směsi hub
3 vejce
1 cibule
lžíce sádla nebo másla
kmín
sůl
pepř

Cibuli nakrájíme nadrobno, osmažíme ji dorůžova na rozpáleném sádle. Někdo dává přednost máslu, chuť je pak jemnější. Přidáme houby, kmín a dusíme pod pokličkou. Nepodléváme, houby pustí vodu samy. Občas zamícháme, a když houby změknou, pokličku odkryjeme, aby se vydusila všechna voda. Zahustíme rozšlehanými vejci, osolíme, opepříme a podáváme s čerstvým chlebem.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 1372x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.