Hřib satan /Boletus satanas/

▪ Hřib satan - vzhled

Klobouk je v průměru široký 6-25 cm, sametový, stříbřitě šedý, polštářkovitý.

Rourky jsou v mládí žluté, potom žlutozelené, póry jsou na začátku žlutooranžové, brzo potom zelenožluté.

Třeň je válcovitý velmi silný a mohutný, dole červený, směrem nahoru ke klobouku se mění do červenožluta.


Dužnina je bílá, na řezu nepatrně modrající. Pokud je sucho, barva dužniny se skoro vůbec nezmění. Mladá plodnice je bez výraznějšího zápachu, staré plodnice páchnou mršinou.

▪ Hřib satan - výskyt

Hřib satan je vzácný druh, vyžadující k růstu vápnité půdy, teplé oblasti a výskyt dřevin, se kterými tvoří mykorrhizu např. s bukem, dubem, habrem, méně s lískou, kaštanem a lípou. U nás je jen asi 40 lokalit. Hřib satan roste v malých skupinkách od začátku července do září, na jihu Evropy roste už od června. V Severní Americe je velmi vzácný, roste pouze na západním pobřeží pod duby.

▪ Hřib satan - vliv na zdraví

Pravý hřib satan je prudce jedovatá houba, ale pouze za syrova, delším varem se toxiny bílkovinného charakteru rozkládají a dobře uvařený hřib už není jedovatý. Kousek syrové plodnice velikosti nehtu, který polkneme při ochutnávání, vyvolá za krátkou dobu mnohahodinové zvracení a někdy i průjem. Příznaky intoxikace vystihuje starý lidový název - „bliják“.

▪ Hřib satan - možnosti využití

Hřib satan je nejedlá, za syrova jedovatá houba. Nedoporučuje se jeho sběr ani jakékoli použití v kuchyni.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 2734x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.