Hřib peprný / Chalciporus piperatus/

▪ Hřib peprný - vzhled

Klobouk je 2-6 cm široký, v mládí polokulovitý, později nízce sklenutý až polštářkovitý, za vlhka lepkavý, jinak suchý a matně lesklý.

Rourky jsou plavě okrové až žlutavě hnědé, naspodu s červenohnědými póry.

Třeň je žlutohnědý, na bázi šafránově žlutý, 3-6 cm dlouhý a 0,5-1 cm široký.

Dužnina je žlutá, chuť peprná.


▪ Hřib peprný - výskyt

Hřib peprný roste spíše nehojně až roztroušeně v létě a na podzim v jehličnatých, smíšených a méně i listnatých lesích, zejména pod borovicemi a smrky. Hřib peprný je dosti podobný rovněž jedlému, avšak velmi vzácnému hřibu rubínovému (Boletus rubinus), který se liší hlavně karmínově červenými póry, mírnou chutí a růstem pod listnáči.

▪ Hřib peprný - vliv na zdraví

U této houby velmi záleží na tom, jak s ní budeme nakládat. Za syrova a při nedostatečném tepelném zpracování může způsobit i nevolnost. Přesto mají své místo v jídelníčku, sušené a drcené se dají užít jako koření.

▪ Hřib peprný - možnosti využití

Pokud se rozhodnete vyzkoušet hřib peprný použít v kuchyni, pak pamatujte, že delší tepelnou úpravou se vytrácí jeho palčivost. Proto se doporučuje vložit pár čerstvých plátků vložit do jídla několik minut před ukončením jeho úpravy nebo si hřiby peprné nasušit a rozdrcené na prášek je používat místo pepře.

▪ Hřib peprný - recept

Koření z hřibu peprného

sušené krájené houby
mlýnek na koření

Hřib peprný nakrájíme na středně tenké plátky a necháme pořádně proschnout. Sušené houby dobře uskladníme a do pokrmů přidáváme čerstvě pomleté těsně před koncem vaření. Hřib peprný má své druhové jméno odvozené právě od své palčivé chutí, která nápadně připomíná pepř.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 1943x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.