Hřib modračka /Boletus pulverulentus/

Foto: Wikimedia, Autor: George Chernilevsky

▪ Hřib modračka - vzhled

Klobouk je široký 4 - 15 cm, zpočátku polokulovitý, podvinutý, později vyklenutý, dužnatý, na povrchu v dospělosti většinou světle nebo tmavě hnědý, někdy olivově hnědý, velmi jemně plstnatý.

Rourky jsou vysoké 8 - 12 mm, ke třeni připojené, nejdříve žluté, později zahnědlé, s jemnými, rozšířenými, zdvojenými ústími.

Třeň je dlouhý 3 - 11 cm a tlustý 2 - 3 cm, většinou zpočátku tlustý nebo soudkovitý, později válcovitý, dole vždy zúžený, zahnědlý, nahoře žlutý.

Dužina je na řezu zpočátku žlutá, později se mění do tmavomodra a poté opět odbarvuje. Vůně i chuť jsou příjemné, mírně nakyslé. Výtrusy jsou elipsoidní, nažloutlé, výtrusný prach je olivový.

▪ Hřib modračka - výskyt

Hřib modračka roste na písčitých půdách od června do září, nejčastěji pod lípami, výjimečně i pod buky, duby nebo olšemi. Podle toho, zda roste ve stínu nebo na slunci, nápadně mění barvu klobouku od citrónově žluté přes hnědočervenou do hnědé, takže někteří autoři tyto odlišné typy z různých stanovišť popisovali jako variety, např. plodnice z úplného stínu jsou celé citrónově žluté - hřib citrónový, plodnice vyrostlé na slunci mají krásný růžově fialový klobouk s červeným středem - hřib lilákový. Hřib modračka se také někdy nazývá hřib sadní, modrák sadní, hřib lipový, popř. hřib zahradní. Z lidových jmen je známé snad jen jméno podlipáček.

▪ Hřib modračka - vliv na zdraví

Houby dodávají tělu vlákninu, provitamín A, vitamíny B a protikřivičný vitamín D, který není v žádné jiné rostlině. V houbách jsou důležité látky jako draslík, vápník, hořčík a železo. Pro lidi s citlivým zažíváním ale může být problémem horší stravitelnost hub.

▪ Hřib modračka - možnosti využití

Hřib modračka je jedlá, velmi chutná houba. Je trochu nakyslá, ale ve všech pokrmech i ve smaženicích vynikající. Mladé, zdravé plodnice se dají také sušit. Dosud je celkem málo známá, i když roste na mnoha místech. Trochu snad odstrašuje intenzivní modrání její dužniny. Také ústí trubek, povrch klobouku a třeně pomačkáním ihned modrají. Nebezpečí záměny s jedovatými houbami nehrozí. Nezaměníme ho ani s jinými jedlými hřiby, neboť jeho celkový vzhled je velmi charakteristický.

▪ Hřib modračka - recept

Houbové rizoto

200 g hřibů
1 cibule nadrobno nasekaná
1 rozetřený stroužek česneku
250 g oprané rýže
1 dl bílého vína
šafrán
7 dl zeleninového vývaru
100 g strouhaného parmezánu
olivový olej
2 lžíce nasekaného tymiánu
sůl a pepř

Ve velké pánvi rozpalte olej a osmažte cibuli a česnek až do změknutí. Do pánve přidejte houby a smažte cca 3 minuty. Přidejte rýži a šafrán a míchejte, aby se rýže obalila olejem. Smíchejte vývar s vínem a postupně naběračkou přidávejte do pánve. Po přidání vývaru směs promíchejte a než znovu přidáte další naběračku, nechte tekutinu plně vstřebat. Až spotřebujete všechno víno a vývar, měla by být rýže uvařena. Proveďte zkoušku ochutnáním zrnek – jsou-li tvrdá, přidejte ještě trochu vývaru nebo čisté vody a dle potřeby dovařte. Nakonec vmíchejte tymián a parmezán. Na závěr podle chuti opepřete a dosolte.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 1255x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.