Hřib bronzový /Boletus aereus/

▪ Hřib bronzový - vzhled

Klobouk je široký 6 - 20 cm, masitý, v mládí pravidelně vyklenutý, později rozložený, tuhý, hladký, suchý, barvy čokoládově hnědé až černohnědé.

Rourky jsou vysoké 0,6 - 2 cm, bělavé, zelenavé až olivově zelené, u starších plodnic i nahnědlé. Od třeně jsou mírně odtáhlé. Ústí jsou drobná, okrouhlá, v mládí význačně bílá, později zelenavě žlutavá.

Třen je vysoký 7 - 18 cm a tlustý 2 - 4 cm, válcovitý, tuhý, nápadně tmavohnědý, v horní části světlejší, s jemnou, ale zřetelnou tmavší síťkou.

Dužnina je bílá, pod pokožkou klobouku nažloutlá stejně jako u hřibu borového, nemění barvu a málo červiví. Má výbornou chuť i vůni. Výtrusy jsou vřetenovité, hladké, hnědavé. Výtrusný prach je olivový.

▪ Hřib bronzový - výskyt

Hřib bronzový je v Čechách a na Moravě vzácný. Je to hřib, který miluje slunce. Roste proto v jižnějších krajích Evropy pod duby od června do září, nejvíce v srpnu. Více se vyskytuje jižním Slovensku. Není příliš známý a mnohé příručky jej neuvádějí, je však stejně dobrý jako ostatní pravé hřiby. O jeho zařazení k pravým hřibům se vedly diskuse.

▪ Hřib bronzový - vliv na zdraví

Houby obecně jsou i po usušení vynikajícím ochucovadlem. Svou pronikavou vůní a chutí nám mohou dopomoci k odbourání nadměrného přísunu soli - čím jsou přísady v jídle aromatičtější a chuťově výraznější, tím máme menší sklon solit. Nejzdravější a nejdietnější způsob úpravy je dušení s lehkou příměsí kmínu. Vláknina v houbách obsažená podporuje např. růst "zdravých bakterií“ v našich střevech a tím také posilují imunitu těla. Některé druhy mají dokonce léčivé účinky (houby shitake, hlívy či žampióny) a proto je často využívají některá odvětví alternativní medicíny.

▪ Hřib bronzový - možnosti využití

Hřib bronzový má příjemnou houbovou chuť, která přímo vybízí ke zpracování. Tuto vynikající jedlou houbu lze použít takřka ke všem houbovým pokrmům. Možnost záměny je pouze s hřibem borovým. Odlišuje se od něj tím, že síťka není vyvinuta nebo sahá jen 0,5 cm pod okraj klobouku. Hřib borový má na rozdíl od hřibu bronzového bělavý nebo narůžovělý proužek po obvodu klobouku.

▪ Hřib bronzový - recept

Bílá houbová omáčka z hřibů

500 g hřibů
máslo
smetana
cibule
mouka
sůl
pepř

Nakrájíme cibuli a necháme ji zpěnit na másle. K cibuli přidáme nakrájené hřiby, které dusíme, až změknou. Zalijeme smetanou, ve které jsme rozkvedlali trochu mouky na zahuštění. Vzniklou omáčku dochutíme solí a pepřem. Podáváme s knedlíkem.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 1211x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.