Hřib borový /Boletus pinophilus/

▪ Hřib borový - vzhled

Klobouk je 6-20 cm široký, v mládí polokulovitý, na povrchu drobně svraskalý, tmavě červenohnědý nebo kaštanový. V mládí je jakoby ojíněný, naspodu s drobnými, žlutě až olivově zelenavými póry.

Třeň je kyjovitý, světle hnědý, dlouhý 8 - 18 cm a 3 - 6 cm široký. Má červenohnědou síťku.

Dužnina je bílá, v mládí tvrdá a pevná. Ve stáří měkká a bělavá, výtrusy olivově hnědavé.

▪ Hřib borový - výskyt

Hřib borový roste nehojně až velmi vzácně od května do října v borových a smíšených lesích na kyselých písčitých půdách, nejčastěji v borůvkových a vřesových borech pod borovicí lesní. Je velká škoda, že jej valem ubývá. Měl by se proto spíše chránit, než sbírat. Ale to asi udělá málokterý houbař, a tak nám nezbývá nic než doufat, že se hřibům borovým u nás blýská na lepší časy a že jich bude do budoucna spíše přibývat. Hřib borový se nejvíce podobá hřibu bronzovému. Při základních znalostech a pozornosti se nedá zaměnit ani za hřib žlučník, ani za jiné nejedlé nebo jedovaté hřiby.

▪ Hřib borový - vliv na zdraví

Houby jsou z 95 procent tvořeny vodou. Proto když je usušíme, hodně se scvrknou. Na 100 gramů mají v průměru pouhých 100 kJ. Zbylá část hub je tvořena bílkovinami i vlákninou. Obsahují hodně minerálních látek (draslík, vápník, fosfor, sodík, mangan) a vitaminů (vitamin A, vitaminy skupiny B). Vláknina podporuje např. růst "zdravých bakterií" v našich střevech a tím také posilují imunitu těla. Houby jsou i po usušení vynikajícím ochucovadlem. Svou pronikavou vůní a chutí nám mohou dopomoci k odbourání nadměrného přísunu soli - čím jsou přísady v jídle aromatičtější a chuťově výraznější, tím máme menší sklon solit. Nejzdravější a nejdietnější způsob úpravy je dušení s lehkou příměsí kmínu. Houby by se neměly zapařit, tím se totiž zhoršuje jejich stravitelnost a některé pak mohou být i zdraví nebezpečné. Sbírat by se houby měly do proutěných košíků nebo papírových pytlíků.

▪ Hřib borový - možnosti využití

Hřib borový nemá díky své masitosti, příjemné chuti a vůni, konkurenci, i když i ostatní hřiby jsou ceněny. Zaměnit ho s jedovatými houbami je prakticky nemožné. Hřib borový je výtečná jedlá houba, kterou je nejlepší zpracovávat v čerstvém stavu. Dá se i konzervovat.

▪ Hřib borový - recept

Dušené houby na cibulce

700 g hřibů
20 g cibule
½ citronu
40 g másla
2 stroužky česneku
sůl
pepř
petrželová nať

Očištěné a umyté houby pokrájíme a pokapeme citrónovou šťávou. Nadrobno pokrájenou cibuli a prolisovaný česnek osmažíme na másle, přidáme houby a dusíme na slabém plameni doměkka. Dochutíme solí, pepřem a nadrobno posekanou petrželkou.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 1694x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.