Houbová polévka na různé způsoby: Dršťkovka z hlívy anebo houbový boršč?

Houbová polévka na různé způsoby: Dršťkovka z hlívy anebo houbový boršč?

Polévka z čerstvých hub

Jednou z možností, jak zpracovat houbařský úlovek, je použít houby ihned v kuchyni. Skvělým nápadem je uvařit z nich polévku. Můžete se teď inspirovat některým z následujících receptů a pochutnat si na často netradičních polévkách z čerstvých hub.

Poctivá hříbková polévka paní nadlesní

Tato polévka zavoní a chutná nejen díky houbám. Sytá, vynikající polévka z čerstvých hub má vyvážený poměr chutných ingrediencí a velmi delikátní chuť.

Potřebujeme:

  • 250g čerstvých hub (velmi vhodné jsou pravé hříbky)
  • 1 velkou cibuli
  • 10 dkg slaniny nebo uzeného masa
  • 1 – 1,5 dcl smetany
  • 1 dcl bílého vína
  • sůl
  • pepř
  • olej nebo sádlo
  • zelenou petrželku
  • hladkou mouku
  • podle chuti zeleninový vývar nebo bujón bez glutamátu

Poctivá hříbková polévka paní nadlesní - postup:

Na oleji či sádle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a slaninu nebo uzené maso, přidáme pokrájené houby a krátce podusíme. Zaprášíme moukou, orestujeme a postupným přidáváním cca 1 litru studené vody rozmícháme. Vaříme za občasného míchání asi 25 minut. Přidáme smetanu, dochutíme solí, pepřem, zeleninovým bujónem bez glutamátu. Ještě asi 5 minut vaříme. Po uvaření a stažení ze zdroje tepla můžeme přidat bílé víno. Na talíři ozdobíme nasekanou zelenou petrželkou.

Krkonošská kulajda

Houbová polévka podle tradičního lidového receptu je náročnější na přípravu i použité suroviny, ale vložený čas i námaha se rozhodně vyplatí.

Potřebujeme:

  • 5 středně velkých brambor
  • 1 velkou cibuli
  • 450g čerstvých hub (velmi vhodné je použít více druhů)
  • 4 – 5 ks vajec
  • kelímek zakysané smetany
  • svazek čerstvého kopru
  • bobkový list
  • nové koření
  • drcený kmín
  • pepř
  • sůl
  • ocet
  • hladkou mouku
  • sádlo
  • podle chuti zeleninový vývar nebo bujón bez glutamátu

Krkonošská kulajda - postup:

Nadrobno nakrájenou cibuli osmahneme na sádle, přidáme očištěné a na plátky nakrájené houby. Krátce orestujeme, zalijeme vodou, přidáme sůl, pepř, nové koření, bobkový list, kmín, případně zeleninový bujón bez glutamátu a vaříme asi 15 minut. Mouku rozmícháme ve smetaně (můžeme přidat trochu studeného mléka pro naředění) a opatrně vmícháme do polévky. Krátce povaříme, přidáme oloupané a nakrájené brambory. Jakmile brambory změknou, dochutíme polévku octem a rozklepneme do ní vejce. Mícháme, aby se nepřichytila ke dnu, musíme však dbát na to, aby zůstala vcelku. Vaříme na mírném ohni, dokud bílek neztuhne, avšak žloutek musí zůstat napůl tekutý. Stáhneme ze zdroje tepla, přidáme nakrájený kopr a můžeme ještě znovu dochutit pepřem a solí.

Houbový boršč

Vyzkoušejte netradiční verzi boršče, tentokrát jako zajímavou houbovou polévku. Jeho chuť si jistě zamilujete a budete se k této polévce z čerstvých hub rádi vracet.

Potřebujeme:

  • 3 menší červené řepy
  • 100g bílého zelí
  • 150g čerstvých hub
  • 3 menší mrkve
  • 1 velkou cibuli
  • 1 menší petržel
  • malý kelímek rajského protlaku (případně 3 malá rajčata)
  • cca 1,5l vody
  • sůl
  • pepř
  • nové koření
  • bobkový list
  • kmín
  • podle chuti zeleninový vývar nebo bujón bez glutamátu
  • hladkou mouku
  • zakysanou smetanu

Houbový boršč - postup:

Oloupeme červenou řepu, nakrájíme na hranolky, uvaříme v dostatečném množství vody. Měkkou řepu vyjmeme, ve vývaru potom uvaříme pokrájené brambory, kořenovou zeleninu, zelí, cibuli a houby spolu s rajským protlakem, novým kořením, kmínem, bobkovým listem, solí, pepřem, případně zeleninovým bujónem bez glutamátu. Koření vyjmeme, polévku zahustíme moukou, rozmíchanou ve vodě a ještě cca 10 minut povaříme. Můžeme okyselit octem. Na talíři vmícháme do boršče zakysanou smetanu.

Dršťková polévka z hlívy ústřičné

Není dršťkovka jako dršťkovka. U tohoto receptu si ušetříme zdlouhavou přípravu hovězích drštěk a přitom si o poznání zdravěji pochutnáme. Tato houbová polévka je zkrátka vynikající!

Potřebujeme:

  • 500g hlívy ústřičné
  • 3-5 stroužků česneku (podle vlastní chuti)
  • majoránku
  • mletou papriku
  • sůl
  • pepř
  • hladkou mouku
  • zeleninový vývar nebo bujón bez glutamátu
  • sádlo

Dršťková polévka z hlívy ústřičné - postup:

Očištěnou hlívu nakrájíme na nudličky, orestujeme v hrnci na sádle. Zalijeme vodou, přidáme bujón bez glutamátu a povaříme cca 15 minut. Než hlíva změkne, připravíme si jíšku. Na sádle opražíme hladkou mouku, přidáme mletou papriku a orestujeme. Pozor: pouze velmi krátce, jinak nepříjemně zhořkne! Takto vytvořenou jíšku přidáme do vývaru k hlívě, pořádně rozmícháme, přidáme pepř, sůl, prolisovaný česnek a zhruba 15 minut povaříme. Před koncem vaření přidáme majoránku.

Gulášovka z václavek

Polévka z čerstvých hub, jako je gulášovka z václavek, je jistě plnohodnotnou náhradou masové polévky. Nevěříte? Zkuste se tedy přesvědčit.

Potřebujeme:

  • 1 hluboký talíř václavek
  • 5 menších brambor
  • 1 velkou cibuli
  • 100g slaniny (paprikové klobásy apod.)
  • česnek
  • gulášové koření
  • majoránku
  • zeleninový vývar nebo bujón bez glutamátu
  • hladkou mouku
  • sádlo

Gulášovka z václavek - postup:

Očištěné a pokrájené václavky krátce povaříme. Mezitím si nadrobno pokrájíme slaninu a cibuli, orestujeme na sádle, dokud cibule nezezlátne. Přidáme gulášové koření a houby, osmahneme, zaprášíme moukou, promícháme a zalijeme vodou. Přidáme bujón bez glutamátu. Po zhruba 15 minutách přidáme na kostičky pokrájené brambory a prolisovaný česnek. Dochutíme pepřem, solí a těsně před koncem vaření majoránkou.

Staročeská lišková polévka

Tato lehká, voňavá houbová polévka je tradičním receptem zkušených houbařů a její příprava je přitom velmi jednoduchá.

Potřebujeme:

  • 250g lišek
  • 3-5 šalotek
  • 1 větší mrkev
  • 5 středně velkých brambor
  • sůl
  • nové koření
  • máslo
  • pažitku
  • podle chuti zeleninový vývar nebo bujón bez glutamátu

Staročeská lišková polévka - postup:

Nadrobno nakrájenou šalotku orestujeme na másle, přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev a na větší kousky nakrájené lišky. Podusíme na másle. Přidáme cca 1,5 – 2 litry vody, přidáme zeleninový bujón bez glutamátu, nové koření, na kostičky nakrájené brambory. Promícháme a vaříme zhruba půl hodiny. Na talíři přidáme pažitku.

Polévka z čerstvých hub

Polévka ze sušených hub

Houby, nasbírané v létě, můžeme kromě jiných způsobů zpracovat sušením. Zachovají si své aroma a dodají pokrmům typickou chuť. Před vařením je třeba houby vždy namočit a to nejméně na 15 minut. V zimě pak houbová polévka zahřeje a připomene letní dny.

Jednoduchá polévka ze sušených hub se zeleninou

Jednoduchá houbová polévka, jejíž přípravu zvládne každý. Přesto zasytí a chutná stejně dobře, jako jiné polévky, které jsou na přípravu a potřebné suroviny mnohem náročnější!

Potřebujeme:

  • 5 středně velkých brambor
  • 3 menší mrkve
  • 1,5 hrsti sušených hub
  • cca 5 stroužků česneku
  • dětskou krupici
  • máslo
  • zeleninový bujón bez glutamátu
  • pepř
  • sůl
  • majoránku
  • hladkou mouku
  • pažitku

Jednoduchá polévka ze sušených hub se zeleninou - postup:

Houby si namočíme na 15 minut do vody. V hrnci osmahneme na másle hladkou mouku. Jíšku zalijeme cca 2 litry vody, promícháme. Přidáme na kousky nakrájené brambory, mrkev a houby. Pro chuť přidáme zeleninový bujón bez glutamátu, pepř a sůl. Můžeme přidat i bylinky a zeleninu podle chuti, sušené nebo čerstvé, jako například libeček, celer, kmín, cibuli nebo petržel. V menším množství vody si rozmícháme trochu dětské krupice ( cca 3 polévkové lžíce ) a vmícháme do vody poté, co začne vařit. Před koncem vaření přidáme rozmačkaný česnek. Na talíři ozdobíme čerstvou pažitkou.

Krkonošské kyselo

Ve večerníčku Krkonošské pohádky se Trautenberkovi nelíbilo, že kyselo je moc kyselé. Krkonošské kyselo ale kyselé být jednoduše musí. Tato houbová polévka svou nevšední chutí rozhodně zaujme a především muži ji mají ve velké oblibě.

Potřebujeme:

  • 5 větších brambor
  • 3 menší cibule
  • 5 ks vajec
  • 1,5 – 3 hrsti sušených lesních hub (podle chuti)
  • 1 balíček chlebového kvásku
  • 10 dkg slaniny
  • máslo
  • kmín
  • sůl
  • zeleninový vývar nebo bujón bez glutamátu

Krkonošské kyselo - postup:

Chlebový kvásek namočíme do množství vody dle návodu. Necháme ideálně přes noc odstát. Sušené houby namočíme na 15 minut do vody. Oloupané brambory nakrájíme na kostičky a uvaříme doměkka. Kvásek rozšleháme ve vodě, přidáme kmín, houby, sůl, případně bujón bez glutamátu a vaříme asi půl hodiny až hodinu. Kvásek musí postupně zhoustnout a nabýt sklovité konzistence. Na másle usmažíme cibulku, na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme vejce a promícháme na řídkou kaši. Vejce musí zůstat napůl syrová. Připravenou kaši opatrně vmícháme do vody s kváskem a povaříme. Potom přidáme uvařené brambory a případně ještě dochutíme.

Tip: Smažená vejce můžeme zalít polévkou až v talíři. Ke koření lze při vaření přidat bobkový list a chuť polévky zjemnit smetanou nebo mlékem, např. kvůli dětem. Slaninu můžeme vynechat.

Jemná houbová polévka se šlehačkou a medvědím česnekem

Hladká a chutná polévka ze sušených hub a dalších ingrediencí zahřeje i zasytí a v nadcházejícím zimním období působí také proti chřipce a nachlazení.

Potřebujeme:

  • 300g sušených hub (ideální jsou pravé hříbky, pokud nemáme takové množství, měly by být zastoupeny ve směsi s ostatními houbami)
  • 4 velké brambory
  • 3 šalotky
  • 250ml šlehačky
  • svazek medvědího česneku
  • máslo
  • pepř
  • sůl
  • zelená petrželka
  • hladká mouka
  • podle potřeby zeleninový vývar nebo bujón bez glutamátu

Jemná houbová polévka se šlehačkou a medvědím česnekem - postup:

Houby namočíme na minimálně 15 minut do vody. Do hrnce dáme vařit namočené houby, brambory, event. zeleninový bujón bez glutamátu. Když jsou brambory měkké, připravíme si zásmažku. Na másle opražíme cibulku a zaprášíme hladkou moukou, orestujeme. Přidáme k bramborám, rozmícháme, povaříme. Do polévky vmícháme tekutou šlehačku. Přidáme máslo a necháme cca 15 minut vařit. Pak přidáme nadrobno nasekaný medvědí česnek, necháme přejít varem cca 5 minut. Dochutíme pepřem, solí, případně dalším kořením dle chuti. Na talíři můžeme ozdobit zelenou petrželkou.

Houbová polévka s kapustou

Silná polévka ze sušených hub, doplněná kapustou je vhodná do chladných zimních dnů. Dobře poslouží i jako hlavní jídlo.

Potřebujeme:

  • 1 větší hrnek sušených hub
  • ½ menší kapusty
  • 4 větší brambory
  • 1 střední cibuli
  • kmín
  • sůl
  • pepř
  • mletou papriku
  • máslo
  • hladkou mouku

Houbová polévka s kapustou - postup:

Namočíme houby nejméně na 15 minut. Scedíme. V hrnci orestujeme na másle nadrobno nakrájenou cibuli, zaprášíme moukou, osmahneme. Přidáme trochu mleté papriky ( pokud chceme polévku pikantnější, volíme pálivou ). Takto připravenou jíšku zalijeme vodou, přidáme do ní na kostičky nakrájené brambory, na nudličky pokrájenou kapustu a pokrájené houby. Osolíme, opepříme, přidáme kmín. Můžeme dochutit zeleninovým bujónem bez glutamátu. Povaříme, dokud není zelenina měkká. V talíři lze zjemnit obyčejnou nebo kysanou smetanou.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ÚTERÝ 16. 04. 2024
rak
Měsíc přibývá a putuje znamením Raka. Nevětrejte peřiny venku, zůstala by vám v nich vlhkost. Jezte jen lehkou stravu, žaludek je citlivý. Věnujte se…
více o tomto dni
STŘEDA 17. 04. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
ČTVRTEK 18. 04. 2024
lev
Měsíc putuje znamením Lva a je v přibývající fázi. Běžte na procházku, ale nepřetěžujte se, srdce je dnes namáháno více, než v jiné dny. Snažte se…
více o tomto dni
PÁTEK 19. 04. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
SOBOTA 20. 04. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
NEDĚLE 21. 04. 2024
panna
Měsíc putuje znamením Panny, je v přibývající fázi. Panna má vliv na trávící orgány, proto doporučujeme lehkou stravu. Je vhodný den pro pečení.…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 22. 04. 2024
váhy
Měsíc prochází znamením Vah a je v přibývající fázi. Váhy mají vliv na kyčle, játra, krev, ledviny a močový měchýř. Pokud nemusíte, tak nedělejte…
více o tomto dni

Dobrý kontakt k tématu

ProHeq: nerezové výrobky pro profesionální gastronomii
Firma proHeq je celosvětovým dodavatelem pro…
Radek Brychta
Radek Brychta provozuje prodejnu, která se…

Těžké kovy v těle - o jaké kovy jde, co mohou způsobovat, odkud je získáváme a jak se jich zbavit

Chtěl jsem se optat jestli nevíte jak mám postupovat když mám narkolepsií s kataplexií,jestli se toho mohu zba...

Je vodíková voda zázračným nápojem nebo jde o největší podvod 21. století?

Proč Hans dává k této vodě komentář k ionizované vodě? Jsou to dvě zcela jiné metody: obohacování vody o vodík...

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

prací prostředky e shop

já jsem si oblíbila netoxické čističe Method nebo tierra verde. Obojí kupuji na eshopu Al...

Jarní očistná hladovka

Já jsem procházela takouvou očistnou kůrou 2 celé týdny, kdy jsem nejedla maso, ani mlék...

Nabídka rychlé a nebankovní půjčky pro každého do 24 hodin

Hledáte půjčku na splacení všech svých dluhů? Musíte zaplatit exekuci? Máte spis v reg...
Zobrazit všechna témata

Buďte krásní v každém věku. Předčasné stárnutí pleti lze snadno zbrzdit

Chcete si zachovat mladistvou pleť a jste ochotni pro to udělat cokoliv? Na to, abyste oddálili předčasné známky stárnutí pleti nepotřebujete spoustu peněz a vlastně ani příliš času navíc. Přesto existují triky...

Je libo nejsilnější afrodiziakum? Škornice šípolistá pomůže mužům i ženám

Škornice je bylinou, kterou už po staletí uznává tradiční čínská medicína. Využívá se především jako afrodiziakum. Tedy zejména pro povzbuzení libida nebo jako přírodní lék na erektilní dysfunkci. Umí toho však...

Na sázení letniček se vrhněte ideálně v květnu. Jaké druhy vybrat?

Teplé jarní počasí je jako stvořené k sázení letniček. Pokud si tedy chcete zkrášlit svou zahradu nebo i balkon pestrobarevnými kvítky nejrůznějších jednoletých rostlin, s polovinou května se pomalu začněte chy...

Lepší život bez plastů: 6 nápadů, jak nahradit běžné plastové pomocníky

Dnešní doba velí jasně: měli bychom se snažit žít ekologicky a především se musíme zbavit plastů. Odborníci neustále varují, že nám život ničí i takzvané mikroplasty. Jsou ve vzduchu, v dešti, v jídle, ve vodě ...

Věříte v paranormální jevy? Psychologická fakta možná vaše přesvědčení vyvrátí

Proč i v 21. století věří stále tolik lidí na paranormální jevy? Psychologové mají na toto téma jasné vysvětlení, které vás možná ve výsledku překvapí. Nehledejte za ním však nic „duchařského“ ani abnormálního,...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Krémová polévka s krůtím masem a divokou rýží – vhodné pro diabetiky

Ve velkém hrnci (na středním plamenu) rozehřejte olej. Přidejte pokrájené houby (žampiony), celer, mrkev a šalotku. Vše promíchejte a restujte asi 5 minut. Dále vsypte do hrnce hladkou mouku, sůl, pepř a opékej...

Kvasinková infekce u psa: Jak ji rozpoznat a léčit?

Kvasinková infekce u psa bývá poměrně častým problémem. Když se včas a adekvátně neléčí, může se rozšířit a způsobovat nejedny nepříjemné kožní potíže. Ty zpravidla zasahují uši pejska, tlapky, kožní záhyby neb...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Pocit vysvobození

Dneska bych si tu dovolila pár řádek o pocitu vysvobození. Každej si pod tim představí něco jinýho, ale já pod tim vidim jediný - vyjdeme ze svazujících myšlenkovejch okovů, který maj podobu strachu, předsudků, zloby, smutku a bůhví čeho ještě. Tyhle okovy si ostatně nasazuje téměř každej člověk zcela dobrovolně a pak mu dá sakra práci s tim něco udělat - respektive se jich zbavit.