Houbová omáčka - recept ve 3 variantách

Houbová omáčka je jedním z typických a velmi oblíbených pokrmů spjatých se sezónou houbaření. Existuje spousta možností, jak lze houbovou omáčku připravit, v tomto článku jsme pro vás vybrali tři osvědčené recepty, které nejsou náročné ani na čas, ani na kuchařské umění. Houbová omáčka na tři způsoby – který učaruje vám?

Málokdo ví, že houby obecně jsou pro zdraví člověka velmi prospěšné. Některé samozřejmě více, některé méně. Určitě však stojí za to zmínit, že houbová omáčka je tak pokrm, který je nejen lahodný, ale také zdravý. Houby totiž obsahují pro lidský organismus významné látky. Za všechny stačí jmenovat draslík, fosfor, síru a hořčík. Až vám tedy domácnost provoní houbová omáčka, vzpomeňte si, že si nejen pochutnáte, ale také dopřejete svému tělu příděl látek, které potřebuje ke svému bezproblémovému fungování.

Houbová omáčka – jaké houby jsou nejvhodnější?

Na tuto otázku neexistuje jednoznačná odpověď. Někdo preferuje lišky, jiní nedají dopustit na hřiby nebo třeba křemenáče. Jediným omezením je fakt, že houbová omáčka je nejlepší z čerstvých hub. Sušené jsou v tomto případě jen náhražkou, se kterou není houbová omáčka tak intenzivní chuti, pro kterou je strávníky tolik milována.

Houbová omáčka - recept číslo 1

Rychlá houbová omáčka

Prvním z našich doporučení je houbová omáčka – recept, který je velmi jednoduchý. Dá se říci, že takto připravovaná houbová omáčka je vůbec nejsnadnější ze všech dostupných receptů.

Ingredience:

  • houby dle chuti (cca 350 g)
  • cibule dle chuti (2 středně velké)
  • 150 - 250 ml smetany na vaření (dle množství)
  • 2 – 3 polévkové lžíce másla
  • pepř, kmín, sůl, trochu sladké či pálivé papriky

Jak se tato houbová omáčka připravuje?

Nejprve je potřeba předpřipravit si houby. A to samozřejmě jejich důkladným očištěním a nakrájením na plátky. Poté se nahrubo nakrájí cibule a nechá se zesklovatět na másle. Je nutné ohlídat, aby se máslo s cibulí nezačalo přepalovat. Na tento cibulovo-máslový základ přijdou houby, které je třeba nejprve lehce orestovat. Poté je třeba přilít převařenou, teplou vodu, díky které se budou houby dusit, dokud nebudou měkké. Nakonec se vzniklá směs zalije smetanou a nechá se zhruba 10 minut provařit a poté se dochutí – solí, pepřem, kmínem a paprikou. Tímto posledním krokem je jednoduchá houbová omáčka na světě.

Houbová omáčka - recept číslo 2

Houbová omáčka se smetanou dvou druhů

Druhým tipem, jak si lze houbovou omáčku připravit, je houbová omáčka - recept, který je o něco náročnější na přípravu, ale výsledek vynaložené úsilí zcela vykompenzuje svou báječnou chutí. Tato houbová omáčka totiž využívá kulinářských předností dvou druhů smetany.

Ingredience:

  • houby dle chuti (cca 300 g)
  • 1 – 2 velké cibule
  • 2 – 3 polévkové lžíce másla
  • 2 – 3 polévkové lžíce hladké mouky
  • cca 800 ml houbového vývaru (1 kostka houbového bujónu)
  • olej na smažení
  • 100 ml zakysané smetany
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • sůl, pepř, kmín

Jak se tato houbová omáčka připravuje?

Nejprve je nutné nachystat houbový vývar z jedné kostky houbového bujónu. Poté je opět potřeba připravit si houby, a to tak, že se důkladně očistí a nakrájí na plátky. V středně velkém hrnci se poté nechá rozpustit a rozehřát máslo, na němž se následně připraví jíška zaprášením hladkou moukou. Až chytne jíška zlatavou barvu, zalije se vychlazeným houbovým vývarem. Celou směs je nutno zhruba 10 minut povařit. Poté se odloží stranou a na řadu přijde samotná úprava hub. Ty je potřeba lehce podusit na dozlatova osmažené cibuli, kterou je nutné zaprášit pepřem, solí a kmínem. Směs je třeba dusit zhruba 10 až 15 minut. Poté se k houbám přimíchá základ s jíškou a celé se to povaří se zhruba 20 minut. Nakonec přichází na řadu oba druhy smetany, které se do omáčky vmíchají, a finální dochucení pepřem, kmínem a solí. Tím je houbová omáčka se smetanou připravena ke konzumaci.

Houbová omáčka - recept číslo 3

Neobvyklá houbová omáčka

Posledním způsobem, jakým se dá houbová omáčka připravit, je recept, který skýtá překvapení v podobě použití jiného koření, než s jakým se klasická houbová omáčka připravuje. Mohlo by se zdát, že muškátový oříšek se k houbám nehodí, opak je ale pravdou a takto připravená houbová omáčka sklidí jistě spoustu nadšených ovací.

Ingredience:

  • houby dle chuti (cca 350 - 450 g)
  • cibule dle chuti (2 středně velké)
  • 150 - 250 ml smetany na vaření (dle množství)
  • 2 – 3 polévkové lžíce oleje na smažení
  • mletý muškátový oříšek, sůl, trochu octa (cca 1 kávová lžička)

Jak se tato houbová omáčka připravuje?

Základem je opět osmažení najemno nakrájené cibule, a to na oleji v středně velké hrnci. Až je cibule zlatavé barvy, přidají se k ní očištěné houby – opět nakrájené na plátky. Zároveň s houbami se do směsi přidá i sůl a mletý muškátový oříšek. Posléze je nutné vše krátce orestovat a zalít vodou, aby bylo možné podusit směs alespoň 15 minut. Mezitím je dobré nachystat si smetanu, v níž se rozpustí hladká mouka. Tímto se poté podušené houby zahustí. Po ochutnání je možné přidat ještě sůl či muškátový oříšek, zapomenout se nesmí ani na přimíchání trochy octa.

Houbová omáčka a příloha

Vůbec nejčastějším typem přílohy k omáčce z hub je houskový knedlík, nejlépe domácí. Pokud však taková možnost není, hodí se i prášková směs, která je k dostání v běžném obchodě s potravinami. Hotový houskový knedlík je vůbec poslední možnost, kterou je vhodné zvažovat. Některým lidem se také houbová omáčka osvědčila v kombinaci s těstovinami či opečeným bramborem. Rychlou klasikou je i čerstvý chléb, s nímž houbová omáčka také vynikne svou chutí a nezaměnitelným aroma. Houbová omáčka je dobrá s přílohou, mnozí ji však využívají i jako doplnění různých druhů masa. Fantazii se proto meze rozhodně nekladou, je jen na vás, v jakém stavu se houbová omáčka objeví ve vaší domácnosti. Ve všech variantách má tak jako tak společnou vlastnost – je výborná.

Houbová omáčka je klasikou, která by určitě neměla chybět na talíři nikoho, kdo si domů z procházky donesl nějaký ten houbový úlovek. Příprava její základní varianty nezabere více jak půl hodinky. Odměnou za snahu a čas strávený u plotny je pak lahodné jídlo, které dodá tělu spousty užitečných látek, nijak nezatíží organismus, ani udržovanou linii. Tak co – učarovala houbová omáčka i vám?

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 93491x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.