Hořčice bílá /Sinapis alba/

čeleď: brukvovité

Hořčice bílá – popis

Hořčice bílá je jednoletá bylina dosahující výšky až 2 m. Její dolní lodyžní listy má lyrovitě peřenoklané až peřenodílné, horní vejčité až kopinaté. Květy má žluté, tvoří hroznovitá květenství a obsahují malá kulatá a černá semena.


Hořčice bílá – léčivé účinky

Rozdrcením semen hořčice bílé dojde k enzymatickému rozložení sinalbinu a vzniku látek působících jako derivans (prostředek dráždící a prokrvující pokožku a sliznice). Po požití dojde ke zvýšení tvorby žaludečních šťáv a ke zrychlení peristaltiky střev. Proto hořčici podáváme vnitřně především při špatném trávení s nedostatečnou tvorbou enzymů a při ochabnutí svalstva trávicí trubice.

Zevně hořčičné semínko používáme do dráždivých koupelí, např. protirevmatických, a také na dráždivé hořčičné kašovité obklady. Obklad přikládáme na dobu 10 - 20 min. Používá se při akutních zánětech dýchacích cest, při revmatických onemocněních, k prokrvení hlouběji ležících orgánů (plic, pohrudnice, ledvin). Obklady necháme pouze do lehkého zčervenání pokožky. Abychom snížili zánětlivou reakci, potíráme postižená místa krycí mastí.

Použitelné části hořčice bílé: nať a semeno

Období květu: červen až srpen

Hořčice bílá – použití v kuchyni a pěstování

Hořčice bílá je nenáročná na pěstování. Vyskytuje se vápenité, humózní hlinité až písčité půdě. S jinými brukvovitými rostlinami se příliš nesnáší. Kvetoucí vrcholky se sbírají v květnu před dozráním, ve chvíli, kdy je šešule slámově žlutá. Semena, sbíraná od června do září, se suší a drtí. Bílá hořčice je univerzálním kořením, užívaným především k ostřejším pokrmům a uzeninám všeho druhu.

Hořčičná semínka se užívají buď celá, nebo rozemletá na moučku. Pro vaření se používají jak celá semena, tak drcená nebo mletá, pasty i oleje. Bílá semínka známe z nálevů zavařovaných okurek či z nakládané pikantní zeleniny, s hnědými semínky se setkáváme v indické kuchyni. Semena se vaří v horkém oleji, dokud nepuknou a zešednou. Poté se přimíchávají do různých zeleninových a luštěninových jídel. V indické a orientální kuchyni se velmi často používá i hořčičný olej.

Tip: Domácí hořčice

Hořčici umeleme na makovém mlýnku, přidáme cukr a za stálého míchání přidáme svařený, studený ocet. Připravíme hustou kaši, kterou dáme na 2 hodiny uležet. Poté přidáme tolik octa, aby byla hořčice přiměřeně hustá. Dáme ji do sklenice, vzduchotěsně uzavřeme a uložíme ji. Po 14 dnech ji můžeme upotřebit.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 1353x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.