Holubinka révová /Russula xerampelina/

▪ Holubinka révová - vzhled

Klobouk 5 – 10 cm, polokulovitý až prohloubený, tlustomasý, pevný, pokožka slupitelná pouze na okraji, za vlhka lepkavá až slizká, za sucha matná, někdy téměř sametová, většinou vínově červená, často i s hnědými, purpurově černými nebo fialovými tóny. Lupeny často vidlené, světle krémové, máslové až okrové, na otlačených místech hnědnoucí.

Třeň 4 – 7 x 1,5 – 3 cm, tvrdý, ojíněný, bělavý až růžově načervenalý, po otlačení hnědnoucí.

Dužnina v mládí tvrdá, v klobouku bělavá, pod pokožkou purpurově červená, na řezu žloutnoucí a potom žlutohnědnoucí, vždy se  slanečkovým pachem a nasládlou chutí.

▪ Holubinka révová - výskyt

Holubinka révová roste hojně v borech a smrčinách. Má několik variant.

▪ Holubinka révová - vliv na zdraví

Houby mají v kuchyni mnoho využití, připravují se z nich výborné polévky, omáčky a guláše, můžeme je smažit, dusit nebo nakládat do soli a octa.

▪ Holubinka révová - možnosti využití

Holubinka révová je jedlá, dosti chutná houba, vhodná k úpravě za čerstva.

▪ Holubinka révová - recept

Houbový salát se špekáčky a vejci

300 g hub
3 vejce
3 špekáčky
2 rajčata
olej
ocet
citrónová šťáva
mletý pepř
sůl

Nakrájené houby osolíme, pokapeme citrónovu šťávou a udusíme v malém množství vody. Po vychladnutí přimícháme pokrájená uvařená vejce, špekáčky a rajčata. Vše zalijeme nálevem, který připravíme z oleje, octa, pepře a soli.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 1292x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.