Holubinka podrusá /Russula alutacea/

▪ Holubinka podrusá - vzhled

Kloboukholubinka podrusá široký 6 – 15 cm, v mládí polokulovitý, později nízce sklenutý až mírně prohloubený, obvykle s nekruhovým obrysem, zvlněný, na okraji tupý a dlouho hladký, pouze ve stáří uzlinatě rýhovaný, masitý, pokožka velmi tenká, do poloviny slupitelná, brzy suchá, dosti matná, barevně velmi proměnlivá.

Lupeny u třeně nízké, na opačném konci vysoké a zaoblené, v mládí husté, později dosti řídké, často vidlené, v mládí světle krémové, v dospělosti sytě okrové.

Třeň 5 – 8 x 2 – 4 cm, velmi robustní, válcovitý, někdy až soudkovitý, nápadně tvrdý, ve stáří houbovitě vycpaný a měknoucí, často vrásčitý, bílý, na bázi hnědnoucí.

Dužnina masitá, tvrdá, pevná, ve stáří křehne, bělavá, pod pokožkou až nažloutlá, s nenápadnou vůní a oříškovou chutí.

▪ Holubinka podrusá - výskyt

Holubinka podrusá roste v listnatých lesích, zejména v bučinách a doubravách, především v nižších teplejších polohách.

▪ Holubinka podrusá - vliv na zdraví

Tato houba je chuťově vynikající, prospěšná. Vhodná i při redukční dietě.

▪ Holubinka podrusá - možnosti využití

Holubinka podrusá je výborná houba s mnohostranným využitím.

▪ Holubinka podrusá - recept

Zelené fazolky s houbami

600 g zelených fazolek
300 g hub
2 dl vývaru z masoxu
1 dl kysané smetany
40 g másla
30 g hladké mouky
1 lžíce octa
trocha cukru
1 menší cibule
2 stroužky česneku
10 g mleté červené papriky
zelená petrželová nať
sůl

Pokrájené zelené lusky uvaříme (sterilované nevaříme). Z másla, nakrájené cibule a mouky uděláme zásmažku, přidáme papriku a petrželovou nať a česnek, přilijeme vývar a dobře promícháme, když začne vřít, přidáme houby, fazolky, smetanu, cukr, ocet a sůl a ještě chvíli povaříme. Podáváme s bramborami.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 1136x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.