Holubinka nazelenalá /Russula virescens/

▪ Holubinka nazelenalá - vzhled

Klobouk 5 – 15 cm, v mládí polokulovitý, později nízce sklenutý, na středu až vtlačený, tvrdý a pevný, s neslupitelnou, políčkovitě rozpraskanou pokožkou, měděnkově zelený, místy narezavělý. Lupeny jsou husté, bělavé až světle krémové, často s rezavě skvrnitým ostřím.


Třeň
4 – 8 x 2 – 3 cm, velmi tvrdý, bělavý, někdy na bázi rezavý.

Dužnina tvrdá, není šťavnatá, bělavá, často mírně hnědnoucí, s nenápadnou vůní i chutí.

▪ Holubinka nazelenalá - výskyt

Holubinka nazelenalá roste v listnatých lesích, zejména v doubravách a březinách, někdy i v jedlinách. Dává přednost sušším písčitým půdám.

▪ Holubinka nazelenalá - vliv na zdraví

Houby vstřebávají ze svého okolí některé nežádoucí prvky, a to i jedovaté (rtuť, arzén, chrom, apod.). Koncentrace těchto prvků může být v houbách několikrát vyšší než v okolní půdě. Proto v žádném případě nelze doporučit sběr hub ve spádové oblasti elektráren. Totéž platí pro sběr hub v příkopech a na okrajích lesa podél silnic.

▪ Holubinka nazelenalá - možnosti využití

Holubinka nazelenalá je výborná jedlá houba vhodná k úpravě začerstva i konzervování v octě nebo soli.

Holubinka nazelenalá - recept

Pomazánka ze sušených hub

100 g sušených hub
1 cibule
olej
trocha octa
sůl

Houby dobře povaříme, minimálně půl hodiny na mírném ohni, pomeleme a přidáme k nim cibulku osmaženou na oleji, lžičku oleje a octa a dobře promícháme. Pomazánka ze sušených hub je výborná na topince.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 718x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.