Holubinka mandlová /Russula vesca/

▪ Holubinka mandlová - vzhled

Klobouk 5 – 10 cm, v mládí polokulovitý, brzy rozprostřený a na středu vtlačený, na okraji dlouho hladký, ve stáří s krátkým uzlinatým rýhováním; pokožka slupitelná asi do poloviny, masově červená, často s kalně nafialovělými baž hnědookrovými tóny. Lupeny jsou husté, často vidlené, pouze s malým počtem kratších lupénků, měkké, křehké, někdy slzící, a bělavé, často rezavě skvrnité.

Třeň 3 – 7 x 1,5 – 3 cm, často zahrocený, plný, tvrdý, bělavý, na bázi rezavějící.

Dužnina pevná, bělavá, se slabou vůní a nasládlou oříškovou chutí.

▪ Holubinka mandlová - výskyt

Holubinka mandlová roste v listnatých i jehličnatých lesích od nížin do horského stupně, zejména v doubravách. Dává přednost sušším výslunným místům.

▪ Holubinka mandlová - vliv na zdraví

Tato houba je jedlá, lahodná, s pozitivním vlivem na vaše zdraví.

▪ Holubinka mandlová - možnosti využití

Holubinka mandlová je lahodná houba vhodná do vařených i dušených jídel a na smažení.

Holubinka mandlová - recept

Houby na kyselo

600 g hub
5 dl kysané smetany
1 lžíce hladké mouky
1 lžíce oleje
1 cibule
sůl

Houby nakrájíme na kostky, osolíme a udusíme v 1 dl vody. Potom přidáme cibuli osmaženou na oleji a smetanu zahuštěnou moukou. Chvíli ještě povaříme, podáváme s knedlíkem.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 878x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.