Holubinka krémově oříšková /Russula cremeoavellanea/

Foto: www.mtsn.tn.it

▪ Holubinka krémově oříšková - vzhled

Klobouk má tato holubinka 4 – 10 cm, plochý až mírně prohloubený, na okraji hladký nebo nevýrazně rýhovaný, pokožka za vlhka slabě lepkavá, za sucha matná, hladká, někdy na temeni rozpraskaná, do třetiny slupitelná, krémově žlutá až okrově žlutá, na okraji většinu světle krémová, ve stáří i s hnědavým nebo světle olivovým odstínem.

Lupeny dosti husté, u třeně nápadně zúžené s ojedinělými kratšími lupénky, často vidlené, světle krémové až máslově žluté; výtrusný prach bílý.

Třeň 3 – 7 x 1,5 – 3 cm, plný, ale měkký, jemně vrásčitý, bělavý.

Dužnina bílá, na řezu nemění barvu, s nenápadnou vůní, s nasládlou chutí.

▪ Holubinka krémově oříšková - vVýskyt

Holubinka krémově oříšková roste v březinách na kyselých půdách.

▪ Holubinka krémově oříšková - vliv na zdraví

Houby jsou vhodné při odtučňovací dietě, pro nízký obsah cukrů se uplatní i pro diabetiky.

▪ Holubinka krémově oříšková - možnosti využití

Jedlá, chutná houba, vhodná k úpravě začerstva.

▪ Holubinka krémově oříšková - recept

Obložené kupky rýže

300 g rýže
500 g hub
200 g květáku
100 g brynzy nebo tvrdého sýra
5 vajec
zelená petrželová nať
sůl

Z uvařené rýže uděláme naběračkou kupky a na každou z nich dáme trošku brynzy nebo sýra a nakrájenou petrželovou nať. Kupky obložíme opraženými houbami, uvařeným květákem a čtvrtkami uvařených vajec.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 722x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.