Holubinka jahodová /Russula paludosa/

▪ Holubinka jahodová - vzhled

Klobouk 6 – 13 cm, v mládí polokulovitý, později plochý až prohloubený, často zvlněný, masitý, zpočátku pevný až pružný, ve stáří křehký, na okraji dlouho hladký, nakonec krátce rýhovaný, pokožka za vlhka slizká a lesklá, až do poloviny slupitelná, zbarvená v různých červených odstínech, často vybledávající do růžové až žlutavé.

Lupeny tenké, vidlené, v mládí tuhé a pružné, později řidší a dosti křehké, zpočátku mandlově bělavé, později máslově žluté.

Třeň 6 – 14 x 1,5 – 4 cm, většinou mohutný, v mládí plný a pevný, ojíněný, bělavý, často s růžovými skvrnami.

Dužnina dosti silná, kompaktní, ve třeni vatovitá, trvale bělavá, a to i pod pokožkou klobouku, se zcela nenápadnou nebo slabou ovocnou vůní a nasládlou chutí, v mládí mírně palčivá a nahořklá.

▪ Holubinka jahodová - výskyt

Holubinka jahodová roste hromadně ve vlhkých a bažinatých borech a smrčinách, obvykle v mechu nebo borůvčí, často i na rašeliništích.

▪ Holubinka jahodová - vliv na zdraví

Houby, jelikož jsou těžce stravitelné, nekonzumujte ve větších dávkách, abyste si nepřetěžovali trávicí ústrojí. Zvláště opatrně by s houbami měly zacházet osoby s nemocemi žlučníku a žaludku.

▪ Holubinka jahodová - možnosti využití

Holubinka jahodová je velmi chutná houba, použitelná především za čerstva.

▪ Holubinka jahodová - recept

Houbový paprikáš

500 g hub
1 lžíce mleté papriky
2 dl sladké smetany
2 žloutky
40 g másla
20 g hladké mouky
1 cibule
sůl

Nakrájenou cibuli osmažíme na másle, přidáme pokrájené houby, sůl a papriku, směs udusíme a zalijeme smetanou, ve které jsme rozkvedlali žloutky a mouku. Jakmile paprikáš přejde varem, odstavíme ho. Podáváme s knedlíkem.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 903x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.