Holubinka chromová /Russula claroflava/

▪ Holubinka chromová - vzhled

Klobouk 5 – 10 cm, v mládí polokulovitý a s podvinutým okrajem, v dospělosti až vmáčklý, masitý, tvrdý a pevný, pokožka silná, za vlhka velmi slizká a lesklá, za sucha matná, jednobarevná, chromově žlutá, asi do poloviny slupitelná.


Třeň 4 – 9 x 1 – 2 cm, plný, pevný, v dospělosti houbovitě vycpaný, podélně vrásčitý, na vrcholu ojíněný, nížeji lysý, bělavý, ve stáří šednoucí.

Dužnina dosti tlustá, tvrdá, pevná, bělavá, po rozkrojení a ve stáří se zbarvuje šedě, většinou s nasládlou vůní, chuť je v mládí natrpklá, později mírná, nasládlá.

▪ Holubinka chromová - výskyt

Holubinka chromová roste ve vlhkých březových lesích, ale i smíšených. Dává přednost kyselým půdám a chladnějším polohám.

▪ Holubinka chromová - vliv na zdraví

Vydáte-li se na houby do lesa, uděláte tím službu své psychice, která se pod vlivem všudypřítomné zeleně příjemně zklidní a vyrovná, oprostíte se od ruchu civilizace a můžete alespoň na chvíli jednoduše vypnout.

▪ Holubinka chromová - možnosti využití

Holubinka chromová je jedlá a chutná, vhodná zejména k úpravě za čerstva.

Holubinka chromová - recept

Volské oko s houbami

4 vejce
400 g hub
olej
1 cibule
kmín
sůl

Nakrájenou cibuli zpěníme na oleji a podusíme na ní pokrájené houby ochucené kmínem a solí. Odděleně usmažíme čtyři volská oka. Podáváme s pečivem.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 637x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.