Holubinka celokrajná /Russula integra/

▪ Holubinka celokrajná - vzhled

Klobouk 5 – 12 cm, v mládí polokulovitý, později nízce sklenutý, plochý až prohloubený, ve stáří se zaobleným brázditým okrajem, masitý, pokožka za vlhka slizká, za sucha lesklá, lysá, červenohnědá, fialověhnědá nebo hnědá. Lupeny téměř břichaté, v mládí husté, stejně dlouhé, křehké, zpočátku bělavé potom nažloutlé až světle okrové.

Třeň 4 – 9 x 2 – 3 cm, v mládí často kyjovitě rozšířený, jinak válcovitý, vrásčitý, bělavý, na bázi někdy žlutě skvrnitý.

Dužnina v mládí tvrdá a pevná, bílá, s nenápadnou vůní a mírnou chutí.

▪ Holubinka celokrajná - výskyt

Holubinka celokrajná roste velmi hojně v jehličnatých lesích, zejména v podhorském a horském pásmu.

▪ Holubinka celokrajná - vliv na zdraví

Tato houba patří mezi nejčastěji sbírané holubinky.

▪ Holubinka celokrajná - možnosti využití

Holubinka celokrajná je chutná jedlá houba s všestranným využitím začerstva.

▪ Holubinka celokrajná - recept

Houbová majonéza se šunkou

250 g naložených hub
100 g šunky
2 vejce
olej
1 malý brambor
okurka
1 cibule
citrónová šťáva
mletý pepř
sůl

Vejce rozšleháme s uvařeným nastrouhaným bramborem, pepřem, citrónovou šťávou, olejem a solí. Přidáme nakrájené houby, šunku, okurku a cibuli, vše dobře promícháme a necháme alespoň 8 hodin uležet v chladnu. Podáváme samostatně nebo k masu.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 895x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.