Holubinka bukovka /Russula rigida/

Foto: www.biolib.cz

▪ Holubinka bukovka - vzhled

Holubinka bukovka klobouk 6 – 12 cm, v mládí polokulovitý, brzy plochý a na středu vtlačený, masitý, na okraji dlouho hladký, až ve stáří krátce rýhovaný, pokožka za vlhka slizká, za sucha matná, nejvýše do třetiny slupitelná, většinou šedoolivová, žlutozelená nebo hnědoolivová, často rezavě skvrnitá. Lupeny jsou husté, ojediněle s kratšími lupénky, při třeni nápadně zúžené a příčně spojované, často vidlené, na bázi široké, na ostří tenké, křehké, v mládí krémově bělavé.

Třeň 5 – 11 x 1,5 – 4 cm, robustní, v mládí tvrdý a pevný, jemně vrásčitý, bělavý, na bázi skvrnitý.

Dužnina v mládí tvrdá a kompaktní, později křehne, bělavá, na poraněných místech rezavě žloutne, s nenápadnou vůní a nasládlou chutí.

▪ Holubinka bukovka - výskyt

Holubinka bukovka roste hojně v listnatých lesích, především v bučinách, vzácněji i pod jehličnany. Vyskytuje se na vápenatém i křemičitém podkladě, na světlejších, prohřátých místech.

▪ Holubinka bukovka - vliv na zdraví

Houby i přes nízkou energetickou hodnotu, mají dost vysokou hodnotu výživovou. Obsahují látky, které lidský organismus potřebuje ke své činnosti (bílkoviny, aminokyseliny, vitamíny).

▪ Holubinka bukovka - možnosti využití

Holubinka bukovka je jedlá a chutná houba, vhodná k libovolné úpravě.

▪ Holubinka bukovka - recept

Houbový salát se špekáčky a vejci

300 g hub
3 vejce
3 špekáčky
2 rajčata
olej
ocet
citrónová šťáva
mletý pepř
sůl

Nakrájené houby osolíme, pokapeme citrónovou šťávou a udusíme v malém množství vody. Po vychladnutí přimícháme pokrájená uvařená vejce, špekáčky a rajčata. Vše zalijeme nálevem, který připravíme z oleje, octa, pepře a soli.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 1124x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.