Holubinka buková /Russula faginea/

Foto: Wikimedia, Autor: Toffel

▪ Holubinka buková - vzhled

Klobouk 5 – 14 cm, v mládí polokulovitý, později nízce sklenutý, ve stáří plochý, s tupým nerýhovaným okrajem, tlustomasý, nápadně tvrdý, pokožka za vlhka lepkavá, za sucha matná, do třetiny slupitelná, s proměnlivým zbarvením, růžově červená, často s okrovými až krémovými skvrnami. Lupeny vysoké okolo 10 mm, silné, dosti husté, křehké, světle krémové, ve stáří s okrovým nádechem.

Třeň 4 – 10 x 1,5 – 4 cm, válcovitý, na bázi zaoblený, plný, tvrdý, pevný, podélně vrásčitý, v mládí bělavý, později světle krémový či nažloutlý, místy až okrově nahnědlý.

Dužnina tlustá, tvrdá, pevná, bělavá na řezu mírně žloutnoucí, ve třeni získává až špinavě hnědý odstín, má nevýraznou slanečkovou vůni a nasládlou chuť.

▪ Holubinka buková - výskyt

Holubinka buková roste v bučinách na vápenatém i křemičitém podkladě.

▪ Holubinka buková - vliv na zdraví

Nesbírejte houby rozmáčené, staré, rozměklé nebo plesnivé. Pozor si dávejte, aby houby byly čerstvé a nezapařené.

▪ Holubinka buková - možnosti využití

Holubinka buková je jedlá, chutná houba, vhodná ke kterékoliv úpravě začerstva.

▪ Holubinka buková - recept

Houbový salát sardinkami a sýrem

250 g hub naložených v octě
1 konzerva sardinek
100 g tvrdého sýra
3 vejce
mletý pepř
sůl

Houby nadrobno nakrájíme a smícháme s pokrájenými uvařenými vejci, nastrouhaným sýrem, pepřem, sardinkami a solí.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 775x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.