Hnojník obecný /Coprinus comatus/

▪ Hnojník obecný - vzhled

Klobouk je 3 - 6 cm široký, válcovitý, pak zvoncovitý až polorozložený. Hnojník obecný má klobouky bílé, na středu poněkud naokrovělé, vláknitě šupinaté, naspodu s bílými, pak růžovými, nakonec v černou kaši se rozplývajícími šupinami.

Třeň 5 - 21 cm vysoký, nejsilnější obvykle v mládí až 2 cm. V mládí vláknitý, později lysý a hladký. Třeň má posunovatelný, rychle mizející prsten.

Dužnina v klobouku tenká a šťavnatá, brzy však dosti tuhá a vláknitá. S nevýraznou vůní a chutí.

▪ Hnojník obecný - výskyt

Hnojník obecný roste místy velmi hojně od července do října převážně mimo les v trávě na zahradách, polích, travnatých okrajích cest apod., vždy na pohnojených místech. Hnojník obecný je podobný jedovatému hnojníku inkoustovému (Coprinus atramentarius), který se liší šedým až nahnědlým, většinou hladkým kloboukem. Z kulinářského hlediska je nejdůležitější používat hnojníky čerstvé. Pokud toužíte po tom si je usušit, musíte použít elektrickou sušičku, jinak se o to ani nepokoušejte. Z hnojníku obecného je výborná houbová polévka. Můžete jej kombinovat s bedlou vysokou – zkuste tyto dvě houby udělat s cibulí a zahustit bramborou – je to vskutku lahodná kombinace.

▪ Hnojník obecný - vliv na zdraví

Houby dodávají tělu vlákninu, provitamín A, vitamíny B a protikřivičný vitamín D, který není v žádné jiné rostlině. V houbách jsou důležité látky jako draslík, vápník, hořčík a železo. Pro lidi s citlivým zažíváním ale může být problémem horší stravitelnost hub.

▪ Hnojník obecný - možnosti využití

Hnojník obecný patří mezi ty druhy, které rostou zejména na dobře pohnojených místech, takže je možná i vy máte v létě na zahradě. Patří také mezi druhy, které jsou jedlé, ale je jen málo houbařů, kteří je sbírají. Dá se dokonce i pěstovat, ovšem jelikož se jeho plodnice velice rychle vyvíjejí a po utržení se z nich velice brzy stává inkoustová kaše, nedá se transportovat. První možnosti umělého pěstování této houby naznačil již v roce 1959 náš významný mykolog RNDr. A. Pilát. Hnojník obecný lze pěstovat celoročně v místnostech. Vzhledem k neobyčejné rychlosti vývoje plodnic je nezbytný sběr dvakrát denně. Velmi mladé hnojníky lze skladovat při teplotě 3 - 4 °C po dobu šesti dnů, vyvinutější plodnice skladujeme maximálně tři dny.

▪ Hnojník obecný - recept

Houby s rajčaty

50 g másla
150 g salámu
500 g hub
3 rajčata
2 cibule

Zeleninu očistíme, rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na kolečka. Cibuli nasekáme, houby nakrájíme na plátky, uzeninu na kostičky. Na másle zpěníme cibuli, přidáme uzeninu a plátky hub. Směs podusíme. Když jsou houby téměř měkké, přidáme rajčata a podle chuti směs osolíme. Houby s rajčaty rozdělíme na talíře, posypeme sekanou pažitkou a ihned podáváme. Podáváme s bílým pečivem.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 2494x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.