Hnojník inkoustový /Coprinus atramentarius/

▪ Hnojník inkoustový - vzhled

Klobouk hnojníku inkoustového má průměr 3,5 - 10 cm a je 3 - 7 cm vysoký. Tvar klobouku je v mládí válcovitě vejčitý, později široce zvoncovitý. Povrch je rýhovaný, ve stáří na okraji potrhaný a rozplývající se. Barvy šedavé až šedofialové.

Třeň je 4 - 17 cm vysoký, 0,8 - 1,5 cm tlustý, válcovitý, dole někdy až vřetenovitý, jemně vláknitý, dole s bílým prstenem.

Dužnina je bílá. Vůně žádná, chuť jemná. Výtrusný prach je černý.

▪ Hnojník inkoustový - výskyt

Hnojník inkoustový roste celkem hojně v létě a na podzim (červenec až listopad) v listnatých a smíšených lesích, v křovinách, stromořadích, parcích a zahradách. Rozdíl mezi hnojníkem inkoustovým a hnojníkem obecným (Coprinus comatus) je dost významný a je nutné jej znát, jelikož by byla doslova katastrofa podávat hnojník inkoustový například na party, kde se pije alkohol.

▪ Hnojník inkoustový - vliv na zdraví

Při vypití alkoholu po požití pokrmu z hnojníku inkoustového se za 20 minut až za 2 hodiny objeví na tváři červené skvrny a někdy až fialovění pokožky, skvrny pokračují na trupu, objeví se pocity horkosti a tep se zrychlí na 130 - 150 za minutu. Onemocnění se neléčí, příznaky otravy po několika hodinách ustoupí. Vypijeme-li však další alkohol, můžou se, i když v menší míře, vrátit, a to až třeba za 3 - 4 dny. Hnojník inkoustový sice neobsahuje jed, ale byla u něj (podobně jako u ostatních hnojníků) objevena látka koprin, která má v lidském organismu stejný účinek jako antabus, podávaný v protialkoholických léčebnách (ten má však zcela jinou strukturu).

▪ Hnojník inkoustový - recept

Špagety s houbami

300 g špaget
40 g slaniny
40 g tvrdého sýra
voda
20 g másla
250 - 300 g hub
sůl
kmín
petrželka

Na másle podusíme nakrájené houby, podle chuti je osolíme, přidáme tlučený kmín a drobně nakrájenou petrželku nebo pažitku. V kastrolu vyškvaříme na kostky nakrájenou slaninu, vložíme na ni uvařené špagety, přidáme dušené houby, promícháme, necháme spolu chvíli osmahnout a podáváme je sypané strouhaným sýrem. Jako příchuť podle záliby můžeme dát lžíci kečupu nebo rajčatového protlaku. Podáváme k nim salát z rajčat a paprik nebo jiný zeleninový salát.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 935x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.