Hlíva ústřičná je považována za zázračnou houbu

Hlíva ústřičná je považována za zázračnou houbu

Hlíva ústřičná (lat. pleurotus ostreatus) patří mezi houby označované jako dřevokazné, dá se tedy říci, že svým způsobem parazituje hlíva ústřičná na listnatých stromech, z nichž si bere živiny a další význačné složky podílející se na jejím bezproblémovém vývoji a dělají z hlívy ústřičné zásobárnu konkrétních pro lidský organismus prospěšných látek. Na její obranu je však nutno zdůraznit, že se povětšinou jedná o stromy s odumřelými kmeny, živých se chytá velmi zřídka.

Jak hlíva ústřičná vypadá a odkud se vzala?

Možná jste už na tuto houbu při svých procházkách přírodou narazili a ani o tom nevíte. Hlíva ústřičná je totiž poměrně nenápadná a mnohdy díky svému béžovému až hnědému, šedohnědému zbarvení zcela splývá se svým okolím. Klobouky připomínají větší ústřice – odtud tedy plyne i pojmenování, a mohou být průměrně široké 5 až 25 cm s hladkým povrchem. Nápadným poznávacím znamením je způsob, jakým hlíva ústřičná roste – v trsech nad sebou, kdy se klobouky navzájem překrývají. Dužnina je poměrně pružná a šťavnatá, většinou čistého bílého zbarvení.

Už výše bylo nastíněno, že moderní společnost začala hlíva ústřičná zajímat až v nedávné době, přesněji v 60. a 70. letech minulého století, kdy začal nabírat na obrátkách zájem o umělé pěstování hlívy ústřičné. Původně je však hlíva ústřičná pokladem tradiční čínské a východní medicíny (to znamená stovky let zpátky), která připisovala jejím vlastnostem zázračné schopnosti a hledala způsoby, v jaké formě se může hlíva ústřičná stát pomocníkem pro lidské zdraví či jak tuto houbu pěstovat. Z této iniciativy tedy pochází prvotní zájem o recepty z hlívy ústřičné, jejichž základna se neustále rozšiřuje o nové nápady. I proto v tomto článku dále mimo jiného naleznete také témata: hlíva ústřičná recepty a hlíva ústřičná pěstování, abyste si mohli hlívu nejen připravit, ale také sami doma opečovávat.

Hlíva ústřičná a její účinky

Elixír mládí – i to je označení, které si hlíva ústřičná vysloužila, a to jak u široké veřejnosti, tak u odborníků. Stojí za tím především unikátní léčivé a blahodárné účinky, jimiž hlíva ústřičná ovlivňuje lidský organismus. Ty jsou způsobeny přítomností látek, co jsou schopné aktivovat a nabudit buňky podílející se na správném chodu imunity a zvýšené regeneraci, čímž jakoby zpomaluje proces stárnutí. Nejen to je však specializací, díky které se hlíva ústřičná těší takové oblibě. V jakých situacích tedy hlíva ústřičná pomůže?

  • při oslabené imunitě
  • při potížích s trávením
  • při špatné průchodnosti cév
  • při léčbě cukrovky
  • při alergiích
  • při detoxikaci těla
  • při terapii rakoviny
  • při kožních onemocněních
  • při infekcích a zánětech
  • při prevenci civilizačních chorob
  • při regeneraci poúrazových a pooperačních stavů

Za tuto pomoc mohou látky, které hlíva ústřičná obsahuje. Které to jsou? Hlíva ústřičná dokáže vaše tělo obohatit o vitamín B, C a D, mimo těch dodá tělu také důležité stopové prvky – železo, draslík, fosfor, sodík, zinek, selen, bór. Tím však výčet léčivých látek nekončí. Velké zastoupení ve složení mají také beta-glukany, což jsou přírodní polysacharidy ovlivňující právě aktivitu imunity, s níž je hlíva ústřičná jako taková nejvíce spojována. Dále jsou to různé enzymy, steroly, aminokyseliny a mastné kyseliny přispívající mimo jiného ke snižování hladiny cholesterolu a tuku v krvi. Hlíva ústřičná je proto mnohými brána jako zázračný všelék.

Hlíva ústřičná jako potravinový doplněk

Hlíva ústřičná je k dostání v několika podobách. Lze sehnat sušené kousky, prášek z hlívy ústřičné nebo tinkturu, kdy je hlíva ústřičná například součástí alkoholu. I tak je ale nejvíce žádaná ve formě kapslí a tobolek. Hlíva ústřičnákapsle – může být stoprocentní, nebo s různými dodatečnými příměsmi a doporučuje se k pravidelnému užívání i dětem od 3 let věku. Oproti tomu prvně zmíněné typy je možné zahrnout i do procesu vaření. Sušená hlíva ústřičná nebo prášek z ní může svým houbovým aroma dochutit a zahustit například omáčky, polévky a další pokrmy. Mimo to je samozřejmě možné použít i čerstvou hlívu, protože si ji můžete poměrně jednoduše pěstovat i sami doma. Jak tedy na pěstování hlívy ústřičné?

Hlíva ústřičná – pěstování

Pokud vás nadchla představa, že by se hlíva ústřičná stala součástí vaší sklizně, pak věřte, že pěstování není žádná velká věda. Ve výsledku tak od léta (někdy i od jara) do podzimu (či příznivé zimy) budete moci pozorovat, jak vám vaše hlíva ústřičná roste a s ní i možnost rozšíření přírodní domácí lékárničky, kde by neměla chybět ani aloe vera, o další zázrak.

Prodávají se již kompletně připravené substráty v obalech obsahujících z výroby díry, kterými posléze začne hlíva ústřičná prorůstat. Další možností je domácí pěstování hlívy na špalcích listnatých stromů (vrba, bříza, topol, buk, dub, lípa, jabloň či ořešák). Vybrané dřevo však musí obsahovat dostatek vody, a tak je vhodné využít špalky pocházející ze stromu pokáceného v období podzim až jaro. Dřevo se v tomto případě „očkuje“ podhoubím, a to na obou stranách, kde došlo k řezu. Sadba se vlastně do těchto ploch „vtírá“. Dodatečně je také možné vyvrtat do špalku i další otvory, kam se též podhoubí umístí. Naočkované špalky je poté nutné zabalit do igelitových obalů, aby se nevytratila vlhkost. Ideální teplota pro růst je 8 až 15 stupňů Celsia. Existuje také možnost pěstovat hlívu ústřičnou na slámě. Je tedy zřejmé, že hlíva ústřiční - pěstování - je činnost, která není náročná a na jejím konci čeká odměna v podobě zázračného všeléku.

Hlíva ústřičná recepty

Recepty z hlívy ústřičné jsou oblíbené. Pokud zajímají i vás, následující řádky vás jistě potěší, protože přinášejí vybrané hlíva ústřičná recepty, které určitě stojí za vyzkoušení.

Polévka z hlívy ústřičné

Ingredience:

  • 2 až 3 lžíce sádla (není-li, pak postačí olej)
  • 500 g hlívy ústřičné
  • 1 litr vývaru (z masa či bujonové kostky)
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 až 2 lžíce mleté papriky (sladká i pálivá – dle chuti)
  • 3 až 4 stroužky česneku (dle chuti)
  • koření dle chuti – zejména pepř, sůl a majoránka

Jak polévku připravíte?

Houbu je potřeba pokrájet na proužky a orestovat ji zhruba 5 minut v hrnci na sádle (oleji). Poté se přilije připravený vývar. Vzniklou směs je nutno alespoň 10 minut povařit. Z mouky a sádla (oleje) si mezitím připravíte klasickou světlou jíšku, k níž přisypete mletou papriku. Dejte pozor, aby se nerestovala dlouho, protože by mohla zhořknout. Hotovou jíšku necháte vychladnout a přidáte do hrnce s hlívou. Nakonec přichází dochucení kořením a další minimálně desetiminutové povaření. Po tomto je polévka z hlívy ústřičné připravena ke konzumaci.

Zapečená hlíva ústřičná

Ingredience:

  • alobal
  • 7 až 8 středních brambor
  • 300 až 400 g hlívy ústřičné
  • 1 až 2 střední cibule (případně dle libosti a zvyku)
  • 150 g slaniny
  • koření k dochucení – pepř, sůl, mletá paprika

Jak zapečenou hlívu připravíte?

Na připravený kus alobalu rozložíte kolečka cibule. Na tuto vrstvu poté přijdou klobouky hlívy ústřičné dochucené kořením. Oloupané brambory nakrájejte na kolečka a pokryjte jimi houbu. Nakonec přichází na řadu slanina, kterou je také nutné rozložit po celé ploše. Poté přiložíte další kus alobalu, spojíte s tím, na který jste nakládali jednotlivé ingredience, a vložíte do trouby, kde vše zapékáte přibližně 45 min při středních hodnotách výkonu trouby.

Smažené lupínky z hlívy ústřičné

Ingredience:

  • klobouky hlívy dle chuti
  • koření – mletá paprika (sladká i pálivá), sůl, pepř, drcený kmín
  • hladká mouka
  • tuk na smažení

Jak lupínky z hlívy připravíte?

Klobouky si rozložíte na pracovní desce (stole, táce) tak, aby lupeny směřovaly nahoru, poté je okořeníte a osolíte a necháte zhruba 15 minut odležet, aby se koření dostalo do houby. Poté klobouky obalíte v hladké mouce a vkládáte k rychlému osmažení do rozpáleného tuku, dokud se hlíva neusmaží dokřupava.

Hlíva ústřičná, to jsou obrovské možnosti využívání, v jehož důsledku dochází ke zlepšení stavu lidského organismu a zdraví jako takového. Trend, v jehož středu se aktuálně hlíva ústřičná nachází, není proto žádným překvapením. Dnešní doba si totiž přímo žádá, aby se hledaly a následovaly cesty vedoucí ke zvyšování obranyschopnosti, a to nejlépe takové, které pro člověka nepředstavují žádné riziko. Hlíva ústřičná toto naplňuje, proto nezbývá než doporučit, abyste ji vyzkoušeli i vy! O své pocity a dojmy se pak můžete podělit s ostatními v diskuzi pod článkem, kde také můžete dát ostatním tip na nějaké další lahodné recepty z hlívy ústřičné.



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!

Lunární kalendář

ČTVRTEK 25. 04. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
PÁTEK 26. 04. 2024
štír
Měsíc putuje znamením Štíra, je v ubývající fázi. Štír má vliv na intimní oblast a močové cesty. Pijte čaje, které tyto orgány posilují, udělejte si…
více o tomto dni
SOBOTA 27. 04. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
NEDĚLE 28. 04. 2024
střelec
Měsíc putuje ve znamení Střelce, je v ubývající fázi. Plánujte, obchodujte, investujte, cestujte, kontaktujte staré přátele. Dopřejte si masáž nohou,…
více o tomto dni
PONDĚLÍ 29. 04. 2024
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
ÚTERÝ 30. 04. 2024
kozoroh
Měsíc putuje znamením Kozoroha a je v ubývající fázi. Kozoroh má vliv na pleť, ale působí také na kolena, kyčle a klouby. Nepodnikejte dnes dlouhé…
více o tomto dni
STŘEDA 01. 05. 2024
vodnář
Měsíc putuje ve znamení Vodnáře a je v ubývající fázi. Vodnář působí na lýtka, kotníky a žíly. Nezatěžujte nohy dlouhým chozením a stáním. Vhodný den…
více o tomto dni

Nejlepší sirupy do kávy si vyrobíte sami doma a za pár korun

No, pro mne je káva KÁVA a měla by i kávou zůstat, tj. s čistou chutí a vůní kávy. A že cukr do kávy nepatří? ...

Entezopatie

Dobrý den p. Jano jsem na tom stejně, bolesti,které mám snad všude. Jak jste vy na tom ?Příspěvek je starý 4 r...

Krabičková dieta – zdravé stravování bez vaření a počítání kalorií

Zdravé stravování jsem si vyzkoušela taky, objednávala jsem čtyři měsíce a s jídlem a výslednou váhou jsem spo...

Tipy, jak ušetřit při nákupu kosmetiky a neslevit na kvalitě

Hodně zajímavých slev je také na https://slevovykupon.net/

Přrodní látky na zvýšený cholesterol

Bylo mi doporučeno ať užívám fermentovanou rýži na snížení cholesterolu v krvi. Máte...

prací prostředky e shop

tam taky ráda objednávám. Líbí se mi, že je to eshop zamřěený celkově na ekologii a c...

prací prostředky e shop

taky si nemůžu vynachválit tu Tierra Verde :)
Zobrazit všechna témata

Jak vybrat nejúčinnější šampon proti lupům?

Říká se, že lupy trápí až polovinu populace. Kdo se s nimi setkal, potvrdí, že lupy dokáží pěkně znepříjemnit život. Na oblečení se objevují nevzhledné bílé částečky, svědění a drbání hlavy je velmi obtěžující....

Nezapomenutelná žádost o ruku aneb Kde vyslovit „Vezmeš si mě?“

Chcete, aby vaše žádost o ruku měla jistý punc originality a došly vám nápady? Pak pro vás máme hned několik tipů, díky nimž pozdvihnete tak důležitý okamžik života na vyšší úroveň. Svůj způsob si v našem výčtu...

Nanotechnologie v domácnosti: Univerzální úklid s nano houbičkami

V dnešní zrychlené době si často nemůžeme dovolit ztrácet hodiny času nad úklidem. Naštěstí se vývoj rapidně posunul i v oblasti úklidu a přinesl s sebou revoluční pomocníky v podobě nano houbiček. Tito malý, a...

Sociální sítě u dětí: Kdy je povolit a jaká přináší rizika?

Sociální sítě jsou v 21. století tématem číslo jedna. Od jejich vzniku si na ně lidé velmi rychle zvykli, a tak jsou dnes nedílnou součástí mnoha životů. Kde je ale ona zdravá uživatelská míra a existuje nějaká...

Dovolená na jaře? Proč ne! Volno má blahodárný vliv na naše tělo a čistí mozek

Letní dovolená je takový evergreen. Rádi někam vyrazíme a plánujeme si ji často prakticky už zkraje roku. Je vlastně tradice, že vždy v létě někam odjedeme a odpočíváme. Ale co si udělat dovolenou třeba právě t...

Nejlepší sirupy do kávy si vyrobíte sami doma a za pár korun

Pořádně hořkou a poctivou kávu bez příměsí si jistě dá rád každý. Jsou ale dny, kdy si i tu kávu chceme trošku ozvláštnit. A třeba si i trošku více osladit život. V takovém případě přijde jistě vhod sirup do ká...

Věříte v paranormální jevy? Psychologická fakta možná vaše přesvědčení vyvrátí

Proč i v 21. století věří stále tolik lidí na paranormální jevy? Psychologové mají na toto téma jasné vysvětlení, které vás možná ve výsledku překvapí. Nehledejte za ním však nic „duchařského“ ani abnormálního,...

Zlomeniny pánve

Pletenec pánevní je označení pro anatomickou strukturu prstencovitého tvaru, která leží na bázi páteře. Kost pánevní je párová a srůstá ve stydké oblasti. Kost je plochá a vznikla srůstem kostí kyčelní, sedací ...

Krémová polévka s krůtím masem a divokou rýží – vhodné pro diabetiky

Ve velkém hrnci (na středním plamenu) rozehřejte olej. Přidejte pokrájené houby (žampiony), celer, mrkev a šalotku. Vše promíchejte a restujte asi 5 minut. Dále vsypte do hrnce hladkou mouku, sůl, pepř a opékej...

Kvasinková infekce u psa: Jak ji rozpoznat a léčit?

Kvasinková infekce u psa bývá poměrně častým problémem. Když se včas a adekvátně neléčí, může se rozšířit a způsobovat nejedny nepříjemné kožní potíže. Ty zpravidla zasahují uši pejska, tlapky, kožní záhyby neb...

Cévní mozková příhoda: Boj s časem

Příčiny vzniku cévní mozkové příhody jsou dvojího typu: Prvním typem je takzvaná hemoragická cévní mozková příhoda. K hemoragické cévní mozkové…

Pocit vysvobození

Dneska bych si tu dovolila pár řádek o pocitu vysvobození. Každej si pod tim představí něco jinýho, ale já pod tim vidim jediný - vyjdeme ze svazujících myšlenkovejch okovů, který maj podobu strachu, předsudků, zloby, smutku a bůhví čeho ještě. Tyhle okovy si ostatně nasazuje téměř každej člověk zcela dobrovolně a pak mu dá sakra práci s tim něco udělat - respektive se jich zbavit.