Histaminová intolerance je léčitelná hlavně vhodnou dietou

Fotolia_37989797_XSSyndrom histaminové intolerance (zkráceně HIT, HI) je onemocnění, ke kterému dochází v důsledku nerovnováhy metabolismu histaminu v těle a v jeho následném hromadění. Může být výsledkem extrémně vysokého příjmu v potravě, či poškozeného systému odbourávání histaminu.

Kromě termínu histaminová intolerance se můžeme setkat také s názvem potravinová intolerance nebo potravinová nesnášenlivost, histaminóza nebo enterální histaminóza. Kromě potravin samotných mohou být zdrojem symptomů z nadbytku histaminu, například léky, stres, fyzická aktivita, toxiny. Pokud člověk netoleruje další biogenní aminy, pak se obecně hovoří o intoleranci biogenních aminů (Biogenic amines intolerance - BAI). Histamin nemusí být jediný zdroj problémů.

Proč vzniká histaminová intolerance?

V nadměrné míře se histamin může do těla dostávat potravou bohatou na histamin, ale může také docházet k vlastní nadprodukci histaminu. K takovémuto jevu dochází především u alergických reakcí, mastocytózy, bakteriálních infekcí a vnitřních krvácení do břicha. V potravinách se může obvykle nacházet i celá řada dalších biogenních aminů. Ty mohou histamin vytlačovat z jeho místa ve střevních buňkách, to potom vede ke zvýšení hladiny vnitřního histaminu. Hlavní příčina histaminózy však bývá nedostatečná degradace histaminu v důsledku snížení aktivity či snížení hladiny enzymů.

Nejobvyklejší dokázanou příčinou histaminové intolerance je snížená koncentrace nebo aktivita enzymu DAO. Aktivita DAO bývá snížena jakožto sekundární projev poškození buněk střeva (enterocytů). Další udávanou příčinou obtíží bývá inhibice degradace histaminu jinými biogenními aminy, alkoholem, léky. Někdy může být získaná deficience DAO pouze přechodná a vysazením blokátorů DAO dojde k zlepšení situace a vyléčení.

Příčiny nedostatku DAO enzymu

1. Genetické faktory

Jsou možnou příčinou vzniku DAO deficience, jedná se však o příčinu spíše méně zastoupenou.

2. Farmakologické faktory

Některé léčiva mohou mít inhibiční účinky n DAO aktivitu. Bylo označeno přes devadesát léčiv, která jsou zapojena do histaminového metabolismu. Jsou jimi antidepresiva, analgetika, antirevmatika, antibiotika, léky na srdeční arytmie apod.

3. Patologické faktory

Obvyklá a častá je deficience DAO u pacientů se zánětlivým střevním onemocněním. U pacientů s rakovinou tlustého střeva, u Crohnovy choroby, ulcerózní kolitidy. U lidí trpících celiakií některé zdroje uvádějí jakožto příčinu snížení DAO enzymu neodhalenou nemoc. Poslední výzkumy ukazují, že velký vliv na produkci histaminu má střevní bakteriální flóra, její špatné složení může zapříčiňovat obtíže s histaminem.

Možnosti vyléčení histaminové intolerance

V případě, že histaminová intolerance vzniká jakožto důsledek blokace aktivity DAO různými léčivy, pak se pacient po vysazení blokátoru může úplně vyléčit.

V případě snížení aktivity DAO z důvodu dědičnosti či v případě, že střevo bylo poškozeno zánětem, jsou naděje na vyléčení obtíží malé.

Jedinou léčbou v současnosti je omezení histaminu ve stravě a odhalení vlastního seznamu nevhodných potravin. U pacientů dochází k úlevě především přechodem na nový životní styl a dietou. Při porušování diety se mohou vracet nazpět rozličné symptomy. U většiny pacientů dochází po určité době ke stabilizaci, doporučení ohledem stravy by však měla být nadále dodržována.

Co je to vlastně histamin?

Histamin byl objeven v průběhu prvního desetiletí 20. století (chemicky je histamin 2-(4-imidazolyl)-ethylamin). K jeho objevu přispěl nejvíce fyziolog sir Henry Dále, který za svůj výzkum dostal společně s Lowem Nobelovu cenu za medicínu v roce 1936. Mezi další biogenní aminy, nezbytné pro život člověka, patří dále například serotonin, adrenalin, noradrenalin, dopamin a tyramin.

Histamin se vyskytuje přirozeně v tělech všech vyšších živočichů. Histamin je sice širší veřejnosti známý především tím, že způsobuje alergické reakce, jeho hlavní přirozenou funkcí v těle je však účast na normálních ochranných a regulačních funkcích organismu. Histamin se podílí na imunitní odpovědi, přenáší informace do mozku, reguluje množství vody v tkáních, propustnost cév, ale i pocit hladu. Ve chvíli, kdy tělo přijme histamin v potravě, uvolní si vlastní zásoby v nadměrné míře, či potřebuje odbourat histamin, který vykonal svou práci, je odstraněn pomocí dvou enzymatických systémů, a to enzymem diaminooxidasou (DAO) či enzymem histamin-N-methyltransferasou (HNMT). Každý enzym vykonává svoji funkci v jiných buňkách a navzájem se nemohou nahradit.

Pokud má člověk z nějakého důvodu sníženou výkonnost tohoto systému, histamin se pravděpodobně pak začne v těle hromadit a nastává nerovnováha. Histamin se pak váže na různé receptory a je schopen nám způsobovat nejrůznější potíže.

Příznaky histaminové intolerance

  • opuchání sliznice v nose
  • voda vytékající z nosu
  • kýchání
  • chrapot
  • podráždění hrdla
  • obtíže s dýcháním
  • bolesti břicha
  • pálení žáhy
  • pocity na zvracení
  • zvracení
  • zácpa
  • návaly horka
  • návaly potu
  • změněné vnímání teploty
  • tachykardie – zvýšená tepová frekvence
  • palpitace – bušení srdce
  • pokles krevního tlaku
  • bolesti hlavy, migrény
  • poruchy spánku
  • silná únava
  • otoky (napuchání, zadržování vody, oteklá oční víčka)
  • kožní projevy (zarudnutí kůže, svědění, kopřivka)
  • gastrointestinální projevy (nadýmání, koliky, průjmy)
  • bolestivá menstruace

 

Příznaky histaminové intolerance jsou dosti nespecifické a mohou připomínat spoustu jiných onemocnění. Histaminová intolerance má nejen nesourodé projevy, ale je také dosti individuální záležitostí. Každý člověk reaguje na různé potraviny různě a také neprobíhají ihned po jídle (na rozdíl od alergické reakce).

Ve kterých potravinách se vyskytuje histamin?

Histamin v potravinách ve zvýšeném množství se vyskytuje v rajčatech, lilku, špenátu, v rybách, v kuřecím a veškerém skladovaném mase. Zrající sýry (čím déle zrají, tím více histaminu), uzeniny, pivo, víno a sekt – všechny fermentované potraviny. Klasicky histamin obsahují také aditiva (barviva, stabilizátory, konzervační látky, zvýrazňovače chuti a příchutě). Uvolňovače histaminu ve stravě rostlinného původu jsou ananas, citrusy, jahody, kiwi, banány, rajčata, luštěniny, špenát, papája, lékořice a koření. Uvolňovače histaminu živočišného původu jsou zase ryby, korýši, vepřové maso a vaječný bílek. Bakterie a kvasinky přispívající k tvorbě histaminu jsou zejména potraviny s obsahem životaschopných kvasnic, např. čerstvé a málo propečené pečivo, chléb a kynuté těsto. Látky snižující aktivitu DAO obsažené ve stravě jsou alkohol a léky.

Fotolia_27745624_XS

Co tedy jíst aneb nízkohistaminové diety

Nízkohistaminové diety jsou poměrně individuální záležitostí. Tělo každého z nás je zatíženo dávkou vlastního histaminu ze stresu a dalších podnětů. Obecným platným pravidlem kromě dodržování diety samotné je to, že lépe držet se od stresu dál.

Na míře vlastního histaminu závisí i míra histaminu, který můžeme přijmout ve stravě. Na čokoládu například každý může reagovat jinak. Někdo ji snese naprosto bez problémů, jiný na ni reaguje bouřlivými negativními projevy.

Základem nízkohistaminové diety je vyhýbat se všem zpracovaným jídlům a veškerým hotovým polotovarům, a to včetně mléka, kečupu, hotových jídel, fermentovaných sójových výrobků a alkoholu.

Doporučením nízkohistaminové diety je vždy to, že potraviny by měly být co nejčerstvější. Člověk sám musí zkoušet svoji toleranci k jednotlivým potravinám a vytvořit si vlastní seznam potravin, které sneseme a které nám činí potíže.

Kromě toho existují ještě i potraviny, na které nemusíme aktuálně špatně reagovat, avšak zvyšují hladinu histaminu, neboť uvolňují zásoby histaminu – jsou to například jahody, banány a kakao.

Diagnostika histaminové intolerance může být velice složitá

1. Symptomy jsou nespecifické a prvním nejdůležitějším krokem tedy je vyloučit všechny ostatní závažné nemoci

Veškeré potravinové alergie a autoimunitní choroby bývají docela obtížně diagnostikovatelné. S lékařem je třeba probrat všechny symptomy a rodinnou anamnézu. Histaminová intolerance se často pojí s jinými a dalšími intolerancemi, je tedy dobré vyloučit jiné typy nesnášenlivostí – tedy glutenovou, laktózovou a fruktózovou nesnášenlivost.

2. Vyloučit ostatní onemocnění a zjistit, které jídlo symptomy vyvolává

Pravděpodobně nejlepší formou je vedení vhodného jídelníčku. U potravin, na které reagujete nejsilněji, je třeba vyloučit alergie. Zaznamenávejte si, na které potraviny reagujete špatně, například po které potravině Vás bolí žaludek, po které Vás bolí hlava atd. Uvědomte si také, že histaminová intolerance a alergie se nevylučují.

3. Stanovení koncentrace a aktivity enzymu DAO

DAO bývá nižší u například u pacientů s celiakií a s degenerativním onemocněním střev.

4. Eliminační dieta

Eliminační diety je zlatým standardem v diagnóze histaminové intolerance. Na dobu minimálně tří týdnů se vyloučí z jídelníčku potraviny bohaté na histamin. Zakázaný je veškerý alkohol, uvolňovače histaminu, zpracovaná a odleželá jídla, chemie a látky blokující aktivitu enzymu DAO. Během této doby a fáze by pacient měl pocítit úlevu od příznaků. Po takovéto eliminační fázi je dobré vyzkoušet provokaci histaminem. Ta může probíhat pod dohledem lékaře (s čistým histaminem a opakování třeba i s placebem – většinou však v zahraničí, u nás příliš neprobíhá) nebo domácí eliminační fáze. Doma tuto eliminační fázi můžete vyzkoušet třeba tak, že si dáte vyzrálý sýr nebo sklenici červeného vína, vrátí-li se příznaky, pak je jasné, že tyto potraviny pro Vás budou po nějakou dobu nepřípustné.

5. Dieta a úleva od symptomů pomůže částečně odhalit podstatu Vašich problémů

Nízkohistamonová dieta může pomoci i alergikům, lidem s ekzémy a lidem se zažívacími problémy.

Další metody diagnostiky histaminové intolerance

V zahraničí se testování histaminové intolerance doplňuje ještě o další stanovení. Stanovuje se enzym tryptyáza, a to v akutní fázi záchvatu. Toto stanovení může pomoci poodhalit, zda není příčinou potíží Váš vlastní histamin.

Nadále je možné stanovit hladinu histaminu v séru – kožní test s histaminem nemá při diagnostice histaminové intolerance žádnou výpovědní hodnotu a stanovuje se rovněž l-methylhistamin v moči, aby byla stanovena schopnost vylučování. Testování imunitního systému je samozřejmostí a také test zánětlivých parametrů, které mohou poukázat na probíhající problém v těle.

Existují a dostupné jsou i některé genetické testy, ty jsou však prozatím v současné chvíli stále pouze ve fázi výzkumu.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 19765x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.