Halušky s brynzou

1000 g brambor
250 g polohrubé mouky
1 vejce
300 g brynzy
2 cibule
olej
sůl
pepř
pažitka nebo petrželka



Halušky s brynzou – postup přípravy

Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme, necháme trochu vychladnout a nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme polohrubou mouku, vejce a sůl (asi 1 lžičku) a důkladně propracujeme na těsto. Připravíme si větší hrnec, ve kterém uvedeme osolenou vodu do varu.

Přes sítko na halušky protlačíme těsto do vroucí vody (musíme rychle, aby se halušky vařily zhruba stejně dlouho). Halušky vaříme asi 5 minut, poté je scedíme a necháme v nich rozpustit brynzu, můžeme ještě omastit trochou oleje nebo másla. Podle chuti dosolíme a opepříme.

Nakonec halušky s brynzou posypeme cibulkou osmaženou na oleji a nadrobno nasekanou pažitkou.

Tip: Halušky chutnají skvěle také s kysaným zelím podušeným na cibulce a ochuceným cukrem, solí, případně i drceným kmínem.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 1412x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Haluškové cesto sa robí zo surových zemiakov, zemiaky sa strúhajú na tom strúhadle s ostníkmi (hviezdičkami). Potom sa pridáva múka v pomere 2:1, takže kilo zemiakov, pol kila múky, ale nemusí byť presne tak, podľa toho, ako tvrdé halušky máte radi, môže sa dať vajíčko a soľ, nemusí.