Fenykl obecný /Foeniculum vulgare/

čeleď: miskovité

Fenykl obecný – popis

Fenykl obecný je dvouletá nebo vytrvalá bylina, vysoká 80 – 150 cm, podobná kopru. Listy jsou dlouhé a nitkovité, zelené barvy. Květenství má sytě žluté, velikosti až 15 cm, uspořádané v bohaté okolíky. Plody jsou podlouhlé, oválné dvounažky, nejprve modré, ojíněné, později šedohnědé. Mají délku 6 – 10 mm a jsou přibližně 4 mm široké. Všechny rostlinné části fenyklu silně aromaticky voní.

Fenykl obecný – léčivé účinky

Fenykl obecný má vysoký obsah silic (je součástí populárních „hašlerek“). Převládající složky jsou anethol, fenchon a estragol. Fenykl je vynikající dietní a detoxikační prostředek - váže na sebe tuky a jedovaté látky. Držíte-li dietu, fenykl do svého jídelníčku určitě zařaďte. Podporuje vylučování mateřského mléka, podporuje správnou činnost střev, tlumí bolestivé křeče střev a působí proti nadýmání. Tyto účinky dobře znají a také hojně využívají kojící maminky, které sobě i svým miminkům připravují čaj z plodů fenyklu. Odvar z fenyklu lze použít k omývání očí při různých očních zánětech. Zde se využívá jeho dezinfekčního účinku proti bakteriím i houbám, které ve formě nejrůznějších onemocnění napadají lidský organismus.

Použitelné části fenyklu obecného: plod, nať, kořen

Fenykl obecný – Použití v kuchyni a pěstování

Fenykl obecný je velmi oblíbené koření hlavně ve francouzské a italské kuchyni. Má sladkou chuť podobající se anýzu. Proto se využívá k dokořenění chleba, cukrovinek a sladkého pečiva. Dále se využívá hodně k dochucení rybích polévek, tvarohových a sýrových jídel, omáček, bylinkového másla, salátů. Můžeme jej upotřebit při konzervaci zeleniny (červená řepa nebo okurky), u přípravy dušeného masa, nebo při výrobě likérů. Jemně osekané čerstvé lístky mohou svou chutí nahradit mátu v jogurtových zálivkách.

O detoxikačních a zeštíhlujících účincích fenyklu věděli už lidé ve středověku. Římanky si pro udržení štíhlé linie často připravovaly fenyklový salát. Mniši zase před bohoslužbou přežvýkávali listy fenyklu - věřili totiž, že pomáhá mírnit kručení v žaludku. Fenykl obecný uctívali nejen staří Římané, ale i Řekové a Egypťané. K nám se fenykl dostal díky benediktinům, kteří jej užívali zejména při zažívacích potížích.

Tip: Dušený fenykl

Řapíky rozebereme na jednotlivá lůžka (ty větší případně překrojíme) a vložíme na 5 až 7 minut do vroucí osolené vody. Po vyjmutí necháme dobře okapat, rozprostřeme na talíře, hustě posypeme na hrubo nastrouhaným sýrem a polijeme rozpuštěným máslem. Je možno k tomu udělat přílohu z vařených brambor, ale běžně stačí samotné dva fenykly na osobu.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 1408x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.