Fenykl na dobré trávení

Fenykl obecný

(Foeniculum vulgare)

Vzhled fenyklu

Původ fenyklu nalezneme v Asii, kde odedávna sloužil jako koření i jako léčivá rostlina.  Fenykl je dvouletá i víceletá rostlina, vysoká 80 až 200 cm. Má vysoký obsah éterických olejů.  Používají se listy a kořeny, které se suší na slunci a plody. Listy se sbírají na jaře a používají se čerstvé jako koření. Kořeny a plody se sklízejí na podzim. Z čerstvých květů se získávají semena ve tvaru půlměsíčků, chutnající po anýzu. Plody se odstřihnou, jakmile zhnědnou  a nechávají se zavěšené, aby doschly.

Kde fenykl pěstovat

K pěstování je třeba vápenitá, dobře propustná půda, teplé a slunečné místo. Vyséváme koncem jara na chráněný záhon v řádcích asi 25 cm od sebe. Protože rostliny jsou dosti velké, protrhají se později na vzdálenost 50 cm.

Využití fenyklu v kuchyni a při péči o zdraví

Fenykl má vysoký obsah vitaminu C a vitamínů B, aminokyselin a stopových prvků, pomáhá posilovat imunitu a je bohatá na draslík, vápník, hořčík a železo. Má zklidňující, detoxikační a hlavně zeštíhlující účinky.

V kuchyni se fenykl využívá v syrovém stavu do salátů nebo tepelně upravený či sušený jako koření (semínka). Jako koření se používá k okořenění ryb, omáček a salátů. Může se využít i při přípravě likérů, dává se do pečiva. Čaj z fenyklu pomáhá při nadýmání, střevních a žaludečních obtížích. Ulevuje od křečí v zažívacím ústrojí a při zácpě. Je močopudný. Jelikož podporuje vykašlávání hlenů, uplatní se také při kašli a astmatu. Mléko s fenyklem se podává kojícím matkám. Může se podávat i dětem, ale u citlivých lidí mohou silice (éterické oleje) vyvolat alergickou reakci.

Listy fenyklu mají silnou anýzovou vůni a dají se přidávat k nakládané zelenině místo kopru, do omáček a pomazánek. Italové připravují z čerstvého fenyklu kaši  a tu podávají například k jehněčím kotletám. Po rozebrání řapíku fenyklu na jednotlivá lůžka vzniknou mističky, které se mohou plnit podle chuti např.šunkou, sýrem, hříbky nebo zapékat na mnoho způsobů. tradičně se pečený fenykl podává k rybám nebo se s rybou přímo peče. Výborný je v těstovinách, rizotu, skvěle ho doplňují hřiby, smetana, parmezán a rajčata.

FENYKL - RECEPTY

  • Čaj z fenyklu

1 lžičku semen fenyklu rozdrtíme v hmoždíři a zalijeme ¼ l čaje. Necháme 10 minut vyluhovat. Pijeme po jídle. Fenykl rozdrtíme vždy těsně před přípravou čaje, aby nevyprchaly vonné silice.

  • Čaj KKF na dobré trávení

¼ lžičky koriandu, ¼ lžičky římského kmínu, ¼ lžičky fenyklu. Vše rozdrtit v hmoždíři, zalít 250 ml vroucí vody, nechat 10 minut odstát. Pít po jídle.

  • Polévka z čerstvého fenyklu I.

2 čerstvé fenykly, 1 špagetová cuketa, 1 menší cibule, 1 stroužek česneku, 2 lžíce olivového oleje, římský kmín 1/4 lžičky, fenykl (semena) 1/4 lžičky, 0,5 cm čerstvého zázvoru, sůl

Na olivovém oleje orestujeme koření rozdrcené v hmoždíři (římský kmín a fenykl), přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, česnek a zázvor. Cuketu nakrájíme na kostky, fenykl nakrájíme na půlkolečka a také přidáme na pánev restovat. Po cca 3 minutách zalijeme vroucí vodou (1,5-2 l) a 10 minut vaříme. Polovinu polévky rozmixujeme a smícháme s druhou polovinou. Dosolíme dle chuti a můžeme podávat.

  • Polévka z čerstvého fenyklu II.

1/2 ledového salátu, 1 -2 hlízy fenyklu (podle velikosti), 2 větší pomeranče, lahůdková cibulka, olivový olej, sůl, čerstvě mletý pepř

Fenykl a cibulku očistíme a nakrájíme na proužky, salát natrháme na menší kousky. Jeden pomeranč zbavíme kůry a vykrájíme "filátka", to znamená jen čistou dužinu bez bílých slupek. Druhý pomeranč vymačkáme. na zálivku smícháme šťávu z pomeranče, olivový olej a lehce osolíme. Smícháme s ostatními surovinami. Necháme odležet v chladničce. před podáváním posypeme pepřem a ozdobíme snítkami fenyklu.

  • Lék z fenyklu při angíně

1 lžička fenyklu, 1 středně velká cibule, ¼ l mléka nebo vody. Suroviny krátce povaříme, potom scedíme a pijeme 3x denně. Užíváme při léčbě kataru horních cest dýchacích, zánětu nosohltanu a jako pomocný prostředek proti angíně.

  • Čistící mléko z fenyklu a podmáslí

30 ml drcených fenyklových semen, 125 ml podmáslí

V nádobě s dvojitým dnem mírně zahříváme podmáslí s rozdrcenými semeny asi 30 minut. Necháme stát a louhovat další 2 hodiny. Pak scedíme a uchováme v lahvích v chladničce. Spotřebujeme do týdne.

  • Obklad z fenyklu na unavené oči

Po umytí očí aplikovat po dobu 15 minut obklad namočený do nálevu z fenyklu získaného z 10 g semen svařených ve vroucí vodě.

  • Lázeň z fenyklu na suchou pleť

Napařovací lázeň s fenyklovým čajem pomůže při suché pokožce na obličeji. Protože se póry vlivem horké vodní páry rozšíří, může pokožka blahodárné éterické oleje obzvlášť dobře přijímat.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 10670x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.