Eleutherococcus /Eleutherococcus senticosus/

img

Eleutherococcus – popis

Keř eleutherococcus má malé množství tenkých bočních větví, které jsou velmi dobře chráněny zdřevěnělými ostny. Ty jsou ohnuty směrem dolů a pokrývají celou kůru keře, jenž má světlešedou až tmavě hnědou barvu. Podobně jako u ženšenu nasedají listy eleutherococcu dlaňovitým způsobem po pěti na jednu lodyhu, která má délku okolo 15 cm. Listy oválného tvaru mají řapík a každý nasedá na lodyhu vlastní stopkou. Tři střední listy jsou zřetelně větší než oba vnější.

Když přijde období květu, bývá eleutherococcus pokryt velkým množstvím drobných květů, která tvoří kulovitá květenství. Je to rostlina dvoudomá, takže jednotlivé keře nesou pouze samičí či samčí květy. Samčí rostlina má zabarvení květů fialové. Když se jedná o rostlinu samičí, má zabarvení květů žluté. Keř se rozmnožuje hlavně vegetativně. Po opylování se vytvářejí malé kulaté peckovité plody, které dozrávají v září a mají černou barvu a tvar podobný jahodám. Každý plod obsahuje pět semen.

Eleutherococcus – léčivé účinky

Nejdůležitějším vlivem této rostliny je posilování imunitního systému. Extrakt působí jako imunostimulátor, posiluje a harmonizuje obranyschopnost organismu. Má výborný vliv na duševní rovnováhu člověka. Jeho pravidelné užívání velmi dobře působí při depresích, chronické únavě, potlačuje stres, stavy vyčerpanosti, pomáhá při léčbě různých druhů psychických chorob. Pacientům navrací chuť do života, celkově zklidňuje, navrací chuť k jídlu, odstraňuje pocity strachu a úzkosti, halucinace, bolesti a deprese. Příznivě působí na kardiovaskulární systém, arteriosklerózu. Velmi dobře vyrovnává hypotonii, postupně zvyšuje arteriální tlak a tak buduje příznivé pozadí pro léčbu revmatické choroby srdce a mitrální vady. Eleutherococcus se podrobil i výzkumům vlivu na kožní choroby. V něm obsažené éterické oleje, fytohormony, třísloviny a vitamíny mají velmi příznivý vliv na pokožku.

Použitelné části eleutherococcusu: kořen

Období květu: červen

Eleutherococcus – použití v kuchyni a pěstování

Eleutherococcus se pěstuje hlavně v severovýchodním Rusku u řeky Amur, kde se mu přezdívá sibiřský žen-šen, dále pak v Jižní Koreji a Číně. Keř se rozmnožuje ponejvíce vegetativně. Uměle je možno jej vysévat ihned po stratifikaci, nevykličuje však vždy zcela spolehlivě. Dále je možné rozmnožovat keř pomocí odnoží či dělením oddenku.

Tip: Čaj

Do termosky o obsahu 500 – 700 ml nasypeme 5 g drceného eleutherococcového kořene (1 navršená polévková lžíce), zalijeme vroucí vodou a uzavřeme. Necháme několik hodin (nejlépe přes noc) vylouhovat. Takto získaný čaj vypijeme během následujícího dne ve 3 – 5 dávkách. Před použitím čaj scedíme přes jemné sítko (nikoliv kovové) a přefiltrujeme (vhodný je filtr do překapávače na kávu).



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.