Dýňová polévka - recepty pro malé i velké jedlíky

dýňová polévka_recepty3Dýňová polévka - recepty.

Blíží se podzim a příroda nám nabízí další ze svých úžasných darů. Dýně. Tyto žluté, zelené i oranžové krásky ve svých útrobách ukrývají mnoho prospěšného. Mezi ty nejzajímavější látky patří dozajista sada vitamínů B, provitamín A, zinek, vápník, hořčík, železo či selen. Najdete zde i velmi prospěšné Omega 3 mastné kyseliny.

Tento zdravý koktejl nejenže dobře chutná, ale navíc vám pomůže se zdravím vašich vlasů a pokožky, upraví činnost střev, pomáhá při zvětšené prostatě a je prevencí zánětů močových cest. Umí podpořit i imunitu. Muži jistě ocení i vliv na jejich plodnost a sexuální výdrž. A co s dýní udělat? Skvělou variantou je dýňová polévka. A není potřeba setrvat jen u jednoho receptu! Dýňová polévka lze udělat pokaždé jinak. Přinášíme 5 skvělých receptů.

Dýňová polévka hokaido se zázvorem

Dýňová polévka z hokaido dýně je zřejmě nejjednodušším způsobem, jak chuť i výživovou hodnotu dýně využít. Hokaido má totiž chuť výraznější a na rozdíl od většiny svých dýňových sestřenic se nemusí loupat! Zázvor vám navíc dodá další z mnoha skvělých látek působící na vaše zdraví (detoxikuje, zlepšuje trávení a má protizánětlivé účinky). Vyzkoušejte také další recepty z dýně.

Suroviny (pro 4 porce): 1 dýně hokaido (průměr cca 20 cm), 2 střední mrkve, 2 menší cibule, čerstvý zázvor, lžíce másla nebo olivového oleje, sůl, celý pepř, nové koření. Pro pikantnější verzi 1 malá chilli paprička. Zakysaná smetana na ozdobení.

Postup: Omyjte a vydlabejte hokaido dýni. Neloupe se. Nakrájejte ji na kostičky. Očistěte mrkev a pokrájejte na kolečka. Nakrájejte cibuli najemno a zázvor rozsekejte v ručním mixéru. Rozpusťte máslo, případně rozehřejte olivový olej, kam přidáte cibuli se zázvorem. Nechte zesklovatět. Přidejte nakrájenou mrkev a dýni. Chvilku restujte (dokud se nezačnou lepit). Poté zalijte cca 1/2 litrem vody (aby byla dýně ponořená). Jakmile voda začne vřít, ztlumte, přidejte 5 kuliček pepře a 3 kuličky nového koření a nechte vařit dokud dýně nezměkne (cca 10-15 minut). Ke konci vaření teprve osolte. Rozmixujte tyčovým mixerem a nechte chutě spojit. Dýňová polévka je nejlepší se lžící zakysané smetany, případně i s nakrájenou chilli papričku bez semínek.

dýňová polévka_recepty2Dýňová polévka hokaido se zázvorem.

Vypěstujte si doma sami dýni Hokaido a budete mít dýně na polévku dostatek.

Krémová dýňová polévka s kari a kokosovým mlékem

Abyste využili potenciálu, který v sobě ukrývá směs kari (mimo jiné obsahuje pepř a kurkumu), sáhněte po kokosovém mléce. Dýňová polévka se výrazně zjemní a vaše tělo blahodárné látky lépe využije. Krémovou dýňovou polévku si můžete připravit z různých druhů dýně

Suroviny: 1 kg dýně, 2 menší cibule, čerstvý zázvor,  sůl, pepř celý, muškátový oříšek, olej (kokosový, řepkový), 400 ml kokosového mléka, sůl, pepř, pro vyladění kari lístky či na jemno nakrájená chilli paprička

Postup: Očistěte dýni (pokud máte hokaido nemusíte loupat, ostatní ano) a nakrájejte na kostičky. Oloupejte zázvor a nakrájejte na tenké plátky (střední pálivost z cca 3cm silnějšího těla). Cibuli nakrájenou na jemno zpěňte na oleji a přidejte koření kari (cca 1 polévkovou lžíci). Poté přidejte dýni a nechte orestovat cca 5 minut. Přidejte zázvor. Přelijte vodou, aby byla dýně ponořená, přihoďte 7 kuliček pepře, špetku strouhaného muškátového oříšku a kari lístky. Nechte vařit cca 20 minut doměkka. Poté sundejte z hořáku a rozmixujte tyčovým mixérem. Můžete předem vyndat kari lístky. Za stálého míchání do horké polévky vmíchejte kokosové mléko (nechte si i trošku na ozdobení). Dýňová polévka je nejlepší posypaná chilli papričkou. 

Dýňová polévka z máslové dýně pečené

Suroviny: 750 g máslové dýně, 750 ml zeleninového vývaru, palička česneku, 1 větší cibule, muškátový oříšek, 150 ml smetany na vaření, rukola na ozdobení

Postup: Oloupejte máslovou dýni, vydlabejte ji a nakrájejte na měsíčky. Cibuli nakrájejte na osminky a paličku česneku příčně rozkrojte. Dejte vše na plech na pečící papír. Zakapejte olivovým olejem, posolte, opepřete. Pečte v troubě předehřáté na 220 ˚C cca 30 minut (dýni doměkka). Poté dýni, cibuli a z paličky vydlabaný česnek dejte do hrnce a zalijte horkým zeleninovým vývarem. Směs rozmixujte a krátce povařte (dle chuti přidejte sůl, pepř, muškátový oříšek). Na konci vlijte smetanu na vaření. Dýňová polévka je nejlepší s rukolou a s pečeným toustem. Připravte si také další recepty z dýně Hokkaido

dýňová polévka_recepty1Dýňová polévka z máslové dýně pečené.

Věděli jste, že olej z dýňových semínek je skvělý na pleť i na jídlo?

Jednoduchá dýňová polévka se smetanou z muškátové dýně

Suroviny: 300 g muškátové dýně (chutná lehce po oříškách), 2 brambory, 1 mrkev, 1 menší cibule, lžička másla, 300 ml smetany na vaření, sůl, pepř, voda (případně vývar)

Postup: Vydlabejte a oloupejte dýni. Nakrájejte na kostičky. Brambory a mrkev očistěte a též nakrájejte na kostičky. Cibuli nakrájejte na drobno. Nechte cibuli zesklovatět na másle. Poté přidejte zeleninu a nechte pár minut restovat. Poté zalijte vodou, případně vývarem. Ochuťte dle potřeby pepřem (lépe chutná bílý) a dosolte. Vše vařte doměkka. Poté tyčovým mixérem rozmixujte na preferovanou hustotu (pokud je příliš husté, přidejte vroucí vodu) a ještě lehce povařte. Poté odstavte a vmíchejte smetanu. Dýňová polévka se podává s opečeným chlebem nebo orestovanými dýňovými semínky. Až vás polévky omrzí, připravte si podzimní menu z dýně hokkaido

dýňová polévka_recepty4Jednoduchá dýňová polévka se smetanou z muškátové dýně.

Vyzkoušejte také další domácí dýňové polévky

Dýňová polévka bez smetany

Suroviny: středně velká dýně hokaido, 2 šalotky, 2 stroužky česneku, lžička kurkumy, černý pepř, chilli koření, drcený kmín, majoránka, lžíce másla, sůl, máta na ozdobení

Postup: Vydlabejte a nakrájejte dýni hokaido na kostičky. Jemně nakrájenou šalotku osmahněte na másle spolu s nakrájeným česnekem. Nechte zesklovatět. Přisypte lžičku kurkumy s pepřem a chilli koření a nechte zpěnit. Poté vsypte dýni a nechte restovat pár minut. Poté zalijte vývarem, případně vodou, aby byly dýně ponořené. Přidejte sůl, majoránku a kmín. Vařte cca 30 minut. Poté rozmixujte do hladka. Podávejte s nasucho opečeným toustem, případně snítkou máty. 

Zbyla vám nějaká dýně? Přečtěte si, jak na dlabání dýní na Halloween.


Stáhnout v PDF
Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte