Dukátové buchtičky s krémem

500 g polohrubé nebo hrubé mouky
30 g kvasnic
¼ l mléka
špetka soli
100 g pískového cukru
4 žloutky
80 g másla
citrónová kůra
máslo

Na vanilkový krém:


3 žloutky
vanilkový lusk nebo vanilkový cukr
80 g pískového cukru
5 g škrobové moučky
40 ml mléka

Dukátové buchtičky s krémem – postup přípravy

Kvasnice dáme do misky, posypeme je lžičkou cukru a mícháme, dokud se kvasnice nerozpustí. Přidáme asi 100 g mouky, polovinu mléka a rozmícháme. Povrch kvásku posypeme moukou, zakryjeme ubrouskem a necháme kynout. Do mísy dáme zbylou mouku, přidáme sůl, zbylý cukr a trochu citrónové kůry. Doprostřed mouky uděláme důlek, dáme do něj kvásek, žloutky rozkvedláme ve zbylém mléce, postupně je za stálého míchání přidáváme k mouce a nakonec přidáme změklé máslo a vše důkladně propracujeme. Takto připravené těsto poprášíme moukou, zakryjeme a necháme kynout.

Těsto vyválíme na placku asi 1 cm silnou, vykrájíme z ní dukátové buchtičky a narovnáme do máslem vymazaného pekáče těsně vedle sebe. Při rovnání na pekáč každou buchtičku potřeme po stranách i nahoře rozpuštěným máslem. Necháme ještě chvíli na teplém místě kynout a pak pečeme ve středně horké troubě 20 – 25 minut do zlatova.

Vanilkový krém na dukátové buchtičky:

Do hrnečku dáme žloutky, vanilku, cukr, škrobovou moučku a vše utřeme. Za stálého míchání přiléváme vařící mléko, směs postavíme na mírný oheň a za stálého míchání přivedeme zvolna k varu. Až vanilkový krém dostatečně zhoustne, prolijeme jej přes sítko a nalijeme na dukátové buchtičky.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 5392x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.