Douglaska tisolistá /Pseudotsuga menziesii/

img

Douglaska tisolistá-popis

Douglaska patří do skupiny neopadavých jehličnanů. Dorůstá až do výšky 100 m. Kmen má přímý, v průměru může mít až 4 m. Koruna je široce kuželovitá. Kůra stromu je v mládí hladká, šedá, stářím tloustne, až se stává hluboce brázditou a červenohnědou. Jehlice jsou ploché, dlouhé 2-3,5 cm. Opadávají po 4 až 6 letech. Samčí květy jsou žluté, vyrůstají na spodní straně loňských letorostů, samičí vyrůstají po 1 až 6 najednou. Jsou dlouhé 2-6 cm a vyrůstají v zelených nebo červených šišticích. Plodem jsou šišky visuté, dlouhé až 10 cm, krátce stopkaté, na sobě mají trojcípé šupiny zřetelně vyčuhující směrem ke špičce šišky.

Douglaska tisolistá-léčivé účinky

Výtažky z douglasky tisolisté mají hlavně antibakteriální účinky, jsou dobré proti artritidě, na obnovu kožních buněk, nebo pro výplach ústní dutiny proti zápachu.

Použitelné části douglasky tisolisté: Jehlice.

Období květu: květen-červen.

Douglaska tisolistá-použití v kuchyni a pěstování

 Sušené jehlice můžeme použít jako koření, náhražku čaje či kávy.

Původem je douglaska tisolistá ze Severní Ameriky a východní Asie, roku 1827 byla zavlečena do Evropy a na Nový Zéland. U nás se prve objevila hned několik let poté. Nejvíce jí vyhovují hluboké, kyselé, vlhčí, hlinitopísčité půdy, naopak nemá ráda půdy vápnité, mělké, podmáčené nebo naopak suché. Vyhovuje jí polostín. Nejvíce se pěstuje v mírně teplých polohách, protože silné mrazy by ji mohli poškodit. Dobře snáší městské prostředí a tak se stala okrasnou rostlinou v parcích.

Množit můžeme douglasku jak semeny, které vyséváme na jaře na venkovní záhony, nebo roubováním.

Douglaska tisolistá-využití

Douglaska má velmi vzácné dřevo, proto u nás patří k nejdůležitějším cizokrajným jehličnatým dřevinám. Její dřevo se využívá zejména na výrobu nábytku.

Silice se využívá v aromaterapii.

Další využití našla douglaska i v barvení, hnojení nebo jako insekticid.

Zdroj obrázku: Wikipedie



Diskuse k článku

Diskuse neobsahuje zatím žádný komentář. Buďte první!
Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.