Domácí zázvorová tinktura

Co budeme potřebovat?

  • velký kořen zázvoru
  • vysokoprocentní alkohol

Zázvorová tinktura - recept

Kořen zázvoru si oloupeme a nastrouháme na struhadle. Vložíme do uzavíratelné nádoby a zalijeme alkoholem tak, aby byl zázvor zcela ponořený. Uzavřenou nádobu necháme stát na tmavém místě 3 týdny a každý den protřepeme. Poté tekutinu slijeme a užíváme vnitřně po kapkách.

Zázvorová tinktura - léčivé účinky

Zázvor pravý pochází z Asie a používá se v mnoha variacích. V kuchyni se používá nakládaný nebo čerstvý, dělají se z něj také čaje, limonády nebo sirupy. Zároveň se využívá i jako koření, hlavně do indických a asijských pokrmů. I v bylinkářství má zázvor své pevné místo. Má totiž prohřívací a protizánětlivé účinky. Můžeme ho proto používat preventivně proti zánětům. V zimě si z něj potom můžeme dělat zahřívací čaj. Zároveň usnadňuje trávení a pomáhá od nevolnosti při cestování.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 874x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.