Hlavička
Spektrum zdraví Academy - spektrum zdraví

Dobrý kontakt k tématu

Fotolia_39528095_Lc

Nutriční poradenství a přírodní produkty Mitolife s.r.o.

Výživové poradenství od společnosti MitoLife vám pomůže uvědomit si spojení přírody a...

bg

Studio Naturopatie Ostrava

Ucelené poradenství v oblasti zdraví a zdravé výživy v případě zdravotních obtíží i prevence civilizačních chorob....

Nikotinové báze IMPERIA pro e-liquidy Re-Dym Group s.r.o.

Ať už přecházíte z klasického kouření na moderní způsob elektronických cigaret nebo jste...

Amulety, talismany, esoterika, zdravá výživa a astro služby Spiritobchod.cz

Společnost Euro Trade Plus se zabývá provozováním internetových i...

Biorezonance proti závislostem - Revitália antinikotinové centrum Hradec Králové

Biorezonance je účinná bezbolestná metoda založená na přeměně...

Objevte ovocné kouzlo pečeného čaje

14. 7. 2015

Pečený ovocný čaj si možná pamatujete z dětství, kdy jej připravovala Vaše babička, možná o něm ale v tomto článku čtete poprvé. Tak či tak se na něj podrobně podíváme – co to vlastně je pečený čaj, jaké má výhody oproti klasickým čajům a jak si pečený čaj vyrobit? Pokud Vás navíc zajímá, jaké ovocné kombinace jsou pro pečený čaj vhodné a rádi byste měli černé na bílém i konkrétní recept, určitě se s chutí začtěte.

Jste už přepití různých ovocných čajů z pytlíků, které opravdové ovoce viděly často jen z rychlíku? V tom případě pro Vás může být zajímavou variantou tzv. pečený čaj (někdy nazývaný také vánoční čaj). Tento lahodný nápoj si snadno připravíte doma, ale koupit si jej můžete i připravený ve sklenicích k okamžitému použití.

Co to je pečený čaj?

Pečený čaj v posledních letech prožívá velké obrození, i když jej znaly už naše babičky. Svým vzhledem připomíná pečený čaj spíše domácí zavařeninu nebo marmeládu skladovanou ve sklenicích. Tato směs se však po zalití horkou či studenou vodou promění ve výtečný nápoj, který v zimě zahřeje a v létě naopak skvěle osvěží.

V dobách, kdy ještě neexistovaly ledničky a mrazáky, byl tento způsob uchovávání ovoce přes zimu velmi oblíbeným. Dnes sice můžeme naši podzimní úrodu (ať už nasbíranou na zahradě či koupenou v obchodě) skladovat jednodušším způsobem, pečený čaj však zůstává oblíbený pro svoji výbornou chuť a přírodní podstatu.

Výhody pečeného čaje

Ptáte se, proč je pečený čaj lepší než čaj z pytlíku? Předně je pečený ovocný čaj stoprocentně přírodní, skládá se vlastně jen z ovoce, cukru a koření. Nenajdete tak v něm žádné konzervanty, umělá barviva ani přidané aromatické látky. Navíc pečený čaj z ovoce neobsahuje kofein ani tein, a proto je vhodný také pro děti či k pití na noc.

Když si pečený čaj připravíte doma, můžete si ho navíc udělat přesně takový, jaký ho máte rádi. Milujete jahody? Udělejte si čaj ze skutečných jahod. Chutná Vám nějaká konkrétní kombinace ovoce a koření? Připravte si čaj přesně podle Vaší chuti. Nejste na sladké? Přidejte si do pečeného čaje méně cukru nebo ho úplně vynechejte.

V neposlední řadě je výhodou pečeného čaje i jeho jednoduchá příprava, díky které budete mít nachystaný pečený čaj po ruce kdykoliv k zalití a vypití.

Jaké ovoce je vhodné na pečený čaj? (ovocné kombinace)

Pro výrobu pečeného čaje je vhodné prakticky jakékoliv ovoce, záleží jen na Vaší chuti. Obecně se doporučuje, aby alespoň polovinu použitého ovoce tvořily kyselejší druhy, jako je např. rybíz. Touto radou se ale určitě řídit nemusíte, pokud preferujete jiné chutě.

Ovoce pro přípravu čaje můžete použít čerstvé, zmražené, sušené, kompotované i spadané ze stromu. Konkrétní druhy můžou být v podstatě libovolné; jediné ovoce, které se k použití příliš nedoporučuje, je banán. Pokud jej ale máte rádi, i ten můžete vyzkoušet a uvidíte sami, jaký bude výsledek.

pečený čaj z ovoce s kořením

Pečené ovocné čaje si můžete připravit jednodruhové nebo v různých ovocných kombinacích. Kombinování různých druhů ovoce s kořením je velmi zajímavou alchymií. Pro inspiraci zde uvádíme seznam zajímavých kombinací ovoce a koření k vyzkoušení:

  • Jablka s červeným rybízem a se skořicí
  • Hrušky a jablka a se zázvorem
  • Černý rybíz s višněmi a s kardamomem
  • Broskve s anýzem
  • Švestky s bílým rybízem a s badyánem
  • Bezinky s malinami a se skořicí
  • Jahody a maliny se skořicí
  • Borůvka s kardamomem
  • Ananas s červeným rybízem a s kardamomem
  • Mango s anýzem
  • Pomeranče a meruňky se skořicí
  • Jahody a černá jeřabina s kardamomem
  • Brusinky s jablkem a se skořicí

Jak udělat pečený čaj

Na přípravu pečeného čaje budete potřebovat zhruba jedno až dvě kila libovolného ovoce, můžete k tomu použít ovoce čerstvé, sušené, zmražené i zavařené. Kromě ovoce si pak připravte zhruba jedno až dvě kila cukru a koření dle Vaší chuti. Výborně se do pečeného čaje hodí skořice, hřebíček, vanilka, badyán nebo kardamom, ale fantazii se meze nekladou.

Ovoce nejprve umyjte a očistěte, můžete jej oloupat nebo jej použít i neloupané, záleží na tom, co Vám více vyhovuje. Následně ovoce nakrájejte na drobné kousky a promíchejte s cukrem a kořením. Tuto směs zalijte trochou vody (postačí cca 2 dl) a můžete přidat i trošku rumu, pokud jej máte rádi, a směsí naplňte po okraj vhodný pekáč. Ten pak jen vložte do předehřáté trouby a za občasného promíchání pečte 30 - 45 minut při teplotě 220 stupňů. Důležité je, aby ovoce během pečení pustilo šťávu.

Hotovou ještě horkou směs ovoce a šťávy nalije do připravených sklenic, zavřete víčkem, obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Samotný nápoj pak připravíte tak, že asi 1-3 lžičky této směsi vložíte do hrnku, zalijete horkou vodou, necháte 10 minut louhovat a můžete pít. Zajímavým tipem pro ozvláštnění je pak místo horké vody použít vodu studenou nebo minerálku. Tak si připravíte osvěžující ovocný nápoj pro teplé letní dny.

Příklad receptu na pečený čaj – Vánoční pečený čaj

Jako konkrétní příklad receptu i se všemi poměry zde uvádíme Vánoční pečený čaj, ideální na provonění celého bytu o svátcích, pro zahřátí a popíjení ve vánoční atmosféře u stromečku.

Ingredience:

  • 1 mandarinka
  • 300 g jablek
  • 300 g hrušek
  • 250 g malin
  • 450 g cukru krystal
  • šťáva z jednoho citronu
  • 150 ml rumu
  • lžička mleté skořice
  • 3 kusy hřebíčku

Postup:

Jablka a hrušky omyjte a i se slupkou nakrájejte na asi centimetrové kostky a vložte do větší misky. Mandarinku oloupejte, rozdělte na dílky a přidejte do misky. Dále přidejte omyté maliny, cukr, rum, citronovou šťávu, skořici a hřebíčky a důkladně promíchejte.

Směs vložte do pekáčku s příklopem a vložte do předehřáté trouby na 220 °C a pečte půl hodiny. Potom příklop sundejte a nechejte péct odkryté ještě 15 minut. Během pečení minimálně dvakrát celou směs promíchejte.

Po upečení si nahřejte pět malých zavařovacích skleniček (např. od Moravanky) a plňte je ještě horkou směsí. Pevně uzavřete, otočte dnem vzhůru a takto nechte minimálně 20 minut. Potom je postavte na dno a nechte vychladnout.

Pro podávání zalijte 2-3 lžičky čaje horkou vodou, po vylouhování můžete scedit nebo čaj pít i s ovocem. Takto připravený pečený čaj můžete skladovat celou zimu.


Stáhnout v PDF

Přečteno: 1172x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.