Setonův hrnec – vyzkoušejte pravé zálesácké pokrmy připravené v zemi

img
08. 01. 2016 Přečteno: 4113x

Chcete si vyzkoušet opravdu zálesácký způsob vaření? Pak zapomeňte na kotlík na ohni nebo opékání špekáčků a využijte tzv. Setonův hrnec. K přípravě lahodného masa, brambor i pečené zeleniny totiž nepotřebujete nic. Jen rýč, pár kamenů a velkou díru v zemi.

Setonův hrnec dle knižní předlohy

Ptáte se, jak Setonův hrnec vlastně vznikl? Tento termín byl odvozen z knihy Ernesta Thompsona Setona s názvem Dva divoši. Malý chlapec Yana se v knize pokouší poznat přírodu a společně s přítelem Samem zažívá v kanadských lesích různá dobrodružství. Chlapec, který chce žít podobně jako indián, tedy co nejblíže přírodě, tomu ovšem musí přizpůsobit i způsob svého stravování. Využívá proto vaření v zemi. Setonův hrnec, ačkoli vychází z knižní předlohy, ale není pouze literárním výmyslem. Naopak. I dnes patří mezi plně funkční a stále velmi oblíbené způsoby přípravy pokrmů.

Čtěte také:

Marinády na grilování – recepty, které pomohou zvýraznit chuť masa

Jak vyrobit Setonův hrnec?

Vyrobit Setonův hrnec není nijak složité. Stačí vám rýč, ploché kameny a dostatečně velký oheň. Právě oheň a žhavý popel je pro správnou funkčnost Setonova hrnce zásadní, začněte proto tím, že v blízkosti místa, kde chcete Setonův hrnec umístit, rozděláte oheň. Do něj přikládejte tak dlouho, dokud nezískáte dostatek žhavého popela. Pokud máte po ruce dostatek dřevěného uhlí a gril, můžete využít i je. Další velmi důležitou součástí Setonova hrnce jsou ploché kameny. Dejte ale pozor. Kameny nesmí být z řeky ani potoka, nevydržely by totiž žár ohně a pukly by. Vyhovující kameny pak nahřívejte v horkém popelu zhruba 2 hodiny.

V době, kdy se kameny nahřívají, máte čas vyhloubit jámu, která bude základem pro Setonův hrnec. Jáma by měla být ideálně hluboká 60 až 80 centimetrů, o průměru zhruba půl metru. Ke straně vyhloubené jámy pak pevně zapíchněte kůl široký 5 – 8 cm. Poslouží vám později jako komín.

Jak se vaří v Setonově hrnci?

Pokud máte připravenou jámu i dostatečně horké kameny, nic vám už nebrání v přípravě lahodné večeře. Jak na to? Je to jednoduché. Na dno díry nasypte trošku natrhané trávy, na ni přidejte vrstvu popela a asi polovinu horkých kamenů. Připravené maso nebo jiné potraviny pak zabalte do kopřivových listů, alobalu nebo pečícího papíru, položte na kameny a opět zasypte trávou a popelem. Navrch pak přidejte zbytek rozpálených kamenů. To vše zahrňte dostatečnou vrstvou hlíny. Při přípravě Setonova hrnce pracuje co nejrychleji, kameny ani popel by totiž v ideálním případě neměly moc vychladnout. Myslete ale na to, že pracujete se žhavými předměty a pracujte vždy velmi opatrně.

Asi po deseti minutách je čas vytáhnout kolík, který jste na začátku do jámy zapíchli. Při jeho vyjímání se snažte co nejméně poškodit okolí, hlína napadaná ve vzniklém otvoru totiž není žádoucí. Vzniklým komínem pak do hrnce nalijte přibližně dva litry vody a otvor po kolíku důkladně utěsněte. Co teď? Vůbec nic. Setonův hrnec máte hotový, o vše ostatní se teď už postará příroda. Vy se tak můžete dvě hodiny opalovat, koupat se nebo si chvilku zdřímnout. Pak stačí jen opatrně vyjmout pokrm ze země a užívat si dokonalou chuť šťavnatého masa a zeleniny.

Setonův hrnec - recepty

Kouzlo Setonova hrnce je v tom, že nemá téměř žádné hranice. Podobně jako nakládání masa na grilování máte totiž i zde nekonečné množství možností a chuťových kombinací. Použít tak můžete nejrůznější směsi koření a bylinky. Vzhledem k povaze Setonova hrnce ale doporučujeme využívat zejména přírodní ingredience a pochutiny. Vhodné je tedy využít sezónní zeleninu, brambory, čerstvé bylinky, houby nebo třeba lesní ovoce. Vyplatí se také použít kvalitní olej na naložení masa tak, aby ještě před uložením do jámy natáhlo všechny chutě. Maso pak volíme především to křehčí, které se pod zemí dobře propeče, vhodné je například kuřecí a krůtí maso, z vepřového pak zejména plecko nebo krkovice. V Setonově hrnci ale pohodlně připravíte i ryby.

Setonův hrnec – pečené kuře

Kuře se pro pečení v Setonově hrnci hodí perfektně. Připravit ho totiž můžete v celku a to už za pár minut. Jednu z mnoha možností jak kuře připravit vám přinášíme i my.

Ingredience:

  • 1 středně velké kuře
  • Čerstvé bylinky – např. tymián, rozmarýn, oregano...
  • 2 ks bobkového listu
  • Mořskou sůl
  • Pepř
  • 1 citron

Pečené kuře – postup přípravy:

Kuře důkladně omyjeme a ze všech stran osolíme a opepříme. Opatrně uvolníme kůži na prsou a do vzniklého otvoru vložíme čerstvé bylinky. Do břišní dutiny kuřete pak přidáme bobkový list, přepůlený citron a trochu rozmarýnu. Nohy doporučujeme přivázat k sobě, nebo je stáhnout přebytečnou kůži. Pro dokonalou přípravu kuřete je vhodné obalit ho nejprve po celém obvodu kopřivami. Kopřivy totiž dodají masu lahodnou chuť i vůni i dostatečnou ochranu. Teprve poté obalíme kuře do pečícího papíru a vložíme do Setonova hrnce.

Kuře můžete doplnit také oblíbenou nádivkou, zeleninou nebo brambory.

Setonův hrnec – vepřová plec

Ingredience:

  • 1kg vepřového plecka
  • Hořčice
  • Česnek
  • Mateřídouška
  • Jarní cibulka
  • Mletá paprika
  • Zázvor
  • Špek
  • Sůl
  • Olej

Vepřová plec – postup přípravy:

Vepřové maso omyjeme a nakrájíme na plátky. Jednotlivé porce důkladně osolíme, posypeme paprikou a potřeme hořčicí. Jarní cibulku, špek i česnek nakrájíme nadrobno. Zázvor nastrouháme nebo nakrájíme na plátky. Plátky masa pak postupně vrstvíme zpět na sebe a prokládáme je všemi pokrájenými ingrediencemi. Na závěr přidáme trošku mateřídoušky a zakápneme olejem. Vše pak pečlivě zabalíme do alobalu a vložíme do Setonova hrnce.

Setonův hrnec – balíčky z vepřové kotlety

Ingredience:

  • 1 kg vepřové kotlety
  • 2 velké cibule
  • 4 vetší brambory
  • 1 cuketa
  • 1 lilek
  • Paprika
  • Grilovací koření
  • Sůl
  • Olej

Balíčky z vepřové kotlety – postup přípravy:

Vepřovou kotletu omyjeme, očistíme a nakrájíme na větší kostky. Brambory očistíme a pokrájíme na čtvrtky. Ostatní zeleninu nakrájíme na přibližně stejně velké kousky. Tvoříme balíčky, které vždy obsahují kousky masa, brambor i zeleniny. Vše důkladně okořeníme a zakápneme olejem. Pečeme zhruba 2 hodiny v Setonově hrnci.

Setonův hrnec grilovaná zelenina:

Ingredience:

  • Lilek
  • Cuketa
  • Cherry rajčata
  • Cibule
  • Brambory
  • Houby
  • Koření dle chuti

Grilovaná zelenina – postup přípravy:

Lilek a cuketu nakrájíme na kolečka, posolíme a necháme odležet. Po chvilce otřeme přebytečnou vodu a kolečka přepůlíme. Zeleninu dle chuti pokrájíme na stejně velké kousky, rajčata necháme v celku. Vše okořeníme, zakápneme olejem a vložíme do jednorázové misky na grilování. Druhou miskou pak vzniklou směs přiklopíme a vše důkladně zabalíme do alobalu. Balíček vložíme do horkého popela a pečeme cca 40 minut, dokud není zelenina měkká.

Zaujal vás Setonův hrnec? Vyzkoušejte naše recepty a podělte se se svými zkušenostmi v naší diskuzi.



Napsat komentář: Setonův hrnec – vyzkoušejte pravé zálesácké pokrmy připravené v zemi

RE: Setonův hrnec – vyzkoušejte pravé zálesácké pokrmy připravené v zemi

Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.