Najdeme vám tu správnou firmu.

Volejte 720 952 910

Hlavička

Recept na pečený čaj 5x jinak: Vyzkoušejte pečený čaj bez cukru nebo pečený čaj z jablek

11. 9. 2017

Pečený čaj znaly už naše babičky. Pak se na něj pro slazené limonády a nejrůznější kombinace kupovaných ovocných čajů na chvíli zapomnělo. Dnes se ale s trendem jíst lokálně a bio, vrací zpátky na scénu. Pečený čaj využijete právě teď na podzim, kdy je okolo nás spousta ovoce vhodného ke zpracování. 

Nejsnazší cestou, jak získat pečený čaj, je samozřejmě koupit si ho. Kromě toho, že ale za jednu skleničku zaplatíte desítky korun, přesně nevíte, co se v ní nachází. Proto je nejlepší si ho udělat doma. Můžete na něho zužitkovat všechno ovoce, co máte ve spíži. A kromě sladidla (nemusí být), koření nebo případného alkoholu už nepotřebujete vůbec nic. Tak pojďme na to, udělat si domácí čaj v troubě, je zatraceně jednoduché!

Pečený čaj z aronie

Ingredience

  • 500 g aronie
  • 500 g jablek
  • 3 celé skořice
  • 2 hřebíčky
  • cukr podle chuti
  • 1 lžíce rumu
  • 2 lžíce vody

Pečený čaj z aronie - postup:

Aronii si omyjte a dejte bokem. Jablka si nakrájejte na malé kousky a spolu s aronií dejte na plech vyložený pečicím papírem. Přidejte celé skořice a hřebíčky. Oslaďte podle chuti a nezapomeňte na rum a vodu. Dobře promíchejte a pečte na 220 stupňů 35 minut. Pečený čaj poté ihned sterilujte ve vymytých sklenicích. 


Pečený čaj bez cukru

Ingredience

  • 1 kg mraženého bobulovitého ovoce (jahody, maliny, ostružiny, rybíz, borůvky, angrešt...)
  • 1 vanilkový lusk
  • 2 celé skořice
  • 3 badyány
  • 1 hřebíček
  • 3 lžíce rumu
  • 3 lžíce vody

Pečený čaj bez cukru - postup:

Ovoce si vložte do pekáčku a přidejte vydlabaný vnitřek vanilky, skořici, badyán, hřebíček, rum i vodu. Krátce promíchejte a pečte na 200 - 220 stupňů zhruba 35 - 45 minut. Pečený čaj bez cukru poté ihned sterilujte. 


Podzimní pečený čaj z jablek

Ingredience

  • 1 kg jablek
  • 4 lžíce rumu
  • 2 lžíce medu
  • 2 celé skořice
  • 1 badyán
  • 2 hřebíčky
  • 3 lžíce vody

Podzimní pečený čaj z jablek - postup:

Jablka si omyjte, zbavte jádřinců a nakrájejte na středně velké (stejné) kousky. Vložte do papírem vyloženého pekáčku a přidejte rum, med, skořici, badyán i hřebíčky. Důkladně promíchejte, přidejte tři lžíce vody a pečte na 200 stupňů 45 minut. Že je pečený čaj z jablek hotový poznáte tak, že jablka pustí šťávu a zároveň mírně zhnědnou. Rum by se měl vypařit a zbýt by mělo jen příjemné aroma. Ihned zavařujte do omytých sklenic. 

Pečený čajPečený čaj lze připravovat také z jablek. 


Pečený čaj ze švestek

Ingredience

  • 1 kg švestek
  • 150 g třtinového cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • 2 celé skořice
  • 3 hřebíčky
  • 2 badyány
  • 5 lžic vody

Pečený čaj ze švestek - postup:

Švestky si důkladně omyjte a vypeckujte. Nakrájejte na stejně velké díly a vložte do papírem vyloženého pekáčku. Zasypejte cukrem, přidejte koření a vydlabejte vnitřek z vanilkového lusku. Nakonec přidejte vodu, vše důkladně promíchejte a pečte na 220 stupňů 35 - 45 minut. Ihned po upečení pečený čaj ze švestek zavařte. 


Domácí pečený čaj se zázvorem 

Ingredience

  • 500 g pomerančů
  • 200 g zázvoru
  • 100 g citrónů
  • 3 celé mandarinky
  • 4 lžíce medu
  • 3 celé skořice
  • 3 lžíce vanilkového extraktu

Domácí pečený čaj se zázvorem - postup:

Citrusy si oloupejte, dužninu zbavte bílých hořkých vláken a nakrájejte na drobné kousky. Zázvor zbavte slupky a nastrouhejte nahrubo. Vložte spolu s citrusy do pekáčku a přidejte med, skořici a vanilkový extrakt. Dobře promíchejte a pečte na 200 stupňů 45 minut. Domácí pečený čaj poté ihned plňte do umytých sklenic a zavařujte podle návodu níže. 

Pečený čajPečený čaj se zázvorem funguje při onemocnění.  


Ke kladům tohoto nezvyklého čaje je třeba dodat, že pečený čaj lze popíjet nejen během podzimu a zimy ve formě teplých nápojů, ale také v letním období. Stačí dvě lžičky čaje zalít minerálkou a přidat několik kostek ledu. A lahodně osvěžení je na světě!

Pečený čaj a zavařování: Jak na to?

1. Nejprve si nachystáme víčka. Stará i nová víčka vždy umyjeme saponátem, důkladně opláchneme a vyvaříme. Následně víčka necháme uschnout nebo je usušíme v troubě. Pozor, víčka ale nikdy nesušíme utěrkou. Mohly by se na ně dostat bakterie. 

2. Následně si připravíme sklenice, u kterých zopakujeme stejný postup, jako u víček. Sklenice si vymyjeme a osušíme - v troubě nebo necháme okapat. 

3. Omyté sklenice plníme obsahem asi 2 cm pod okraj sklenice. Kdybychom sklenici naplnili až po okraj, tekutina by při zavařování pečeného čaje mohla z nádoby utíkat.

4. Okraje sklenice můžeme pro jistotu ještě otřít vlhkých hadříkem namočeným v alkoholu. Ten zničí případné bakterie. Na sklenici nasadíme víčko a důkladně ho upevníme. 

5. Sklenice naskládáme do zavařovacího hrnce (případně do obyčejného hrnce, na jehož dno dáme utěrku) a zalijeme vodou pod okraj sklenic

6. Pečený čaj zavařujeme 30 minut na 80 stupňů. Teplotu si hlídáme teploměrem. 

A to je vše. Vyrobit si pečený čaj je tedy až směšně jednoduché. Dobrou chuť!


Stáhnout v PDF

Přečteno: 14649x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.

Doporučujeme k tématu

Rýže BASMATI výběrová SARIM 2kg

Kvalitní himalájská rýže Basmati. Obsahuje pouze extra dlouhá výběrová zrna…

Cena: 129 Kč  169 Kč 

ROZINKY černé RAW - sušené na slunci 250g

Sladké rozinky vynikající chuti, RAW kvalita Rozinky obsahují rosveratrol a…

Cena: 89 Kč  109 Kč 

AMALAKI sušené 200g FUDCO

Sušené plody ovoce amalaki, slazené Plod Amalaki je v ajurvédské medicíně…

Cena: 58 Kč  89 Kč 

ALOE VERA Gel ESI čistý 200ml

99,9%  Aloe Vera Zklidňuje suchou, podrážděnou a zčervenalou pokožku, na…

Cena: 179 Kč  239 Kč 

Spektrum zdraví Academy - spektrum zdraví

Dobrý kontakt k tématu

Petr Rubeš - Prodej brambor a jahod v Lysé nad Labem

V dnešní době je velmi populární nakupování surovin od domácích pěstitelů. Patří mezi ně i Petr...

Zemědělské družstvo Lipová

Zemědělské družstvo Lipová je klasický zemědělský podnik s mnohaletou tradicí. V rámci svého působení a provozované...

Živočišná výroba Jaromíra Tatýrka produkuje chutnější a zdravější maso

Přemýšlet nad tím, co jíme, se vyplácí. Nejen, že proces výroby...

DSCN1037a-500x574

Michaela Maťhová: E-book o pěstování bylinek

Michaela Maťhová si uvědomuje sílu bylinek, a proto se věnuje pěstování bylinek a jejich užívání pro...

Pro dodržení zásad pro získání souhlasu koncových uživatelů v EU bychom vás chtěli informovat, že tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte