Hlavička

Víte, jak připravit grilované sele? Rady a tipy na královskou hostinu

27. 6. 2016

Grilování masa se v průběhu let stalo jedním ze symbolů léta. Není však grilování jako grilování. Téměř každý, kdo podlehl chuti grilovaného masa, už asi připravoval různé klobásky, párky, steaky či špízy. Nic z toho se však nemůže rovnat grilování selete. Křupavá kůžička a jemné vepřové masíčko svou vůní i chutí potěší snad každého (vyjma vegetariánů). A proto se grilované prase hodí například na narozeninovou oslavu, či dokonce na svatební hostinu.

Náročná příprava, vyšší výdaje, za to ale dokonalý gurmánský zážitek. Pokud se tedy dáte na trnitou cestu, kterou obnáší grilování selete, budete stát na jejím konci jako král. Aspoň tedy v očích vašich přátel, známých či rodinných příslušníků, kteří se budou oblizovat, poté co jim naservírujete grilované prase.

Proč odložit klobásky a vrhnout se na grilování selete?

Hned zkraje se nabízí otázka, proč se vlastně uchýlit ke grilování prasete, když například steaky nebo klobásky jsou na přípravu daleko jednodušší. Prvním důvodem je nezaměnitelná chuť, kterou má grilované prase. To se totiž griluje zhruba tři až čtyři hodiny, takže je maso opravdu jemné a křehké. Chuť navíc dodávají marinády, o nichž ještě bude řeč.

Další důvod je čistě ekonomický. Pokud byste totiž narozeninovou oslavu či svatební hostinu pro velký počet lidí pořádali někde v restauraci, tak byste objednávali spoustu jednotlivých chodů, které vás v konečném součtu vyjdou dráž než grilované sele. A za takto „ušetřené" peníze můžete například koupit sud piva, jenž ke grilovanému masu rozhodně patří.

Jak sehnat sele?

Prvním krokem ke grilování selete je samozřejmě sehnat sele. A to není vůbec žádný problém, jak by se mohlo na první pohled zdát. Pro celé sele můžete buď zamířit do prodejny masa a uzenin, kde by vám měli vyjít vstříc, nebo vás aspoň nasměrovat na osvědčená jatka či domácí farmu, kde můžete sele také pořídit. Cena selete se pohybuje zhruba v rozmezí 70 – 85 korun za kilo. Pokud si tedy pořídíte například 40 kilové sele, vyjde vás v průměru na 3 tisíce korun.

Sele můžete pořídit také u různých firem, které se specializují na gastronomické služby a cattering. Ty navíc nabízí, že vám sele dodají už naložené a připravené ke grilování. Tato služba vás samozřejmě vyjde o něco dráž.

Jak velké sele mám koupit?

To samozřejmě záleží na tom, kolik lidí chcete pozvat. Jestliže plánujete větší oslavu či svatební hostinu, na kterou chcete pozvat třeba 70 lidí, tak se vůbec nemusíte bát pořídit 40 kilové prase. Během grilování prasete totiž dojde k tepelným ztrátám, které budou činit zhruba sedm kilo. A pokud byste grilované sele během oslavy přece jen nesnědli, tak nezoufejte – část můžete dát jako výslužku hostům, část si dát další den k obědu a část třeba zamrazit. Selata se prodávají od 20 kil, takový „drobeček" by stačil pro zhruba 25 člennou společnost.

Jak dlouho mi zabere příprava na grilování selete?

V tomto bodě spočívá ta opravdová náročnost spojená s grilováním selete. Rozhodně si totiž nemyslete, že si koupíte sele, hned ho napíchnete na rožeň a za chvilku už si budete pochutnávat na lahodném masu. Takhle jednoduše to totiž nefunguje. Pokud jste si koupili sele, které je akorát vyvrhnuté a očištěné, tak ho budete muset nejdřív na několik dní naložit, a až poté se uchýlit ke grilování prasete, což několik dalších hodin. Pojďme si tedy detailně vysvětlit celý postup od naložení prasete až po konzumaci masa.

Nechte sele odpočinout v solném láku

Aby se vepřové maso rozleželo a bylo ve finále chutnější, je potřeba sele ze všeho nejdříve naložit do solného láku. V souvislosti s touto fází je důležité, abyste měli nějakou chladnou místnost, kde bude moci sele naložené v láku odpočívat. Ideálním řešením je strčit sele do sklepa, kde je trvale nízká teplota. S použitím soli pro níže uvedený recept platí následující pravidlo – na 1 kilo masa by se mělo užít 20 gramů soli.

Tip na solný lák – 40 kilové sele

  • 2 l vody
  • 800 g soli
  • 20 kuliček černého pepře
  • 10 kuliček nového koření
  • 500 g mletého česneku

A jak na to? Sůl, česnek a koření rozmíchejte v převařené vodě (pokud chcete být opravdu dokonalí, použijte místo vody vývar z kořenové zeleniny) a směs nechte vychladnout. Připravte si velkou veterinární injekční stříkačku se silnou jehlou. Do ní totiž poté dáte již studený lák a budete ho seleti vpichovat do svalů. Logicky – čím větší sval, tím více dávek. Poté ještě celé sele i jeho očištěnou břišní dutinu potřete lákem. Pak už jen musíte obětovat nějaký ubrus, do něhož sele zabalíte a necháte ho odpočívat ve vaničce či podobné velké nádobě v chladné místnosti. To vše je třeba udělat zhruba šest dnů před samotným grilováním.

Grilování selete - důkladná příprava je základ

Tím však příprava na grilování selete nekončí. Abyste si mohli udělat grilované prase, je třeba si připravit ohniště a usadit rožeň, na němž budete prase otáčet (v případě, že nemáte velký elektrický gril). Poté, co sele vyndáte z vaničky, tak ho opláchněte, počkejte, až bude suché, a poté ho obalte dvojitou vrstvou alobalu. Díky tomu budete moci rožnit sele ve větším ohni a jeho kůžička se nespálí.

Marinády na grilování selete

Před tím, než sele upevníte na rožeň (pomocí bodců a drátu), je třeba si ještě připravit marinádu na grilování. Po 2-3 hodinách grilování prasete totiž budete moci sundat alobal a nechat dopéct kůži na povrchu. A aby byla krásně zlatá a křupavá, tak zkuste použít některou z našich marinád.

Pivní marináda

  • 2 l oleje
  • 1 l černého piva
  • 2 palice česneku
  • grilovací koření
  • sůl

Bylinková marináda

  • 3 l oleje
  • čerstvé bylinky – rozmarýn, tymián
  • kmín
  • sůl

Hořčičná marináda

  • 3 l oleje
  • 10 lžic plnotučné hořčice (podle chuti)
  • 1 palice česneku
  • sůl

Zásady grilování selete

  • grilované prase zabalené v alobalu nechte rožnit 2-3 hodiny (může být v plamenech)
  • grilované prase bez alobalu nechte rožnit pouze nad žhavými uhlíky (ne v plamenech)
  • grilované sele důkladně potírejte marinádou, aby maso nevysychalo
  • před okrajováním selete nechte jeho povrch uschnout, aby marináda nepřebila chuť masa – po okrajování grilované sele můžete opět potírat
  • maso okrajujte na 0,5 – 1 cm široké plátky – dejte pozor, abyste se nespálili
  • na okrajování si vezměte velký a ostrý nůž, ať vám jde práce od ruky
  • pokud se chcete bavit s přáteli a nestarat se několik hodin o grilování prasete, tak si na to pozvěte kamaráda, který s tím má zkušenosti

Grilované sele je vhodné zkombinovat s pivem i zeleninou

Přestože je grilované sele ohromný kulinářský zážitek, tak ho můžete ještě lecčím vylepšit. K seleti se velmi hodí čerstvý strouhaný křen, hořčice, cibule, nakládané okurky a v neposlední řadě také čerstvý chléb. Abyste vyšli vstříc všem vašim hostům, tak je dobré také nachystat různé zeleninové talíře a několik druhů pečiva, aby si mohl každý vybrat podle své chuti. A nakonec – grilované sele je vhodné zapít načepovaným pivem ze soudku. Tak dobrou chuť!


Stáhnout v PDF

Přečteno: 1761x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.