Hlavička

Tapas – vyzkoušejte španělské chuťovky místo tradičních chlebíčků

14. 3. 2016

Jste už přejedeni chlebíčků s vlašským salátem a jednohubek s česnekovou pomazánkou, které jsou u nás nedílnou součástí téměř každé tradiční oslavy? Tak si dejte od českých pochutin na chvíli pauzu a vyzkoušejte vynikající španělské tapas. Jedná se také o předkrmy či malé chuťovky, avšak o něco exkluzivnější – mezi tapas patří například plněné olivy, švestky obalené šunkou, polévka gazpacho či variace speciálních sýrů a salámů. V tomto článku se dozvíte vše důležité o tapas a jako bonus pro vás máme několik chutných receptů.

Dovolte na úvod malou slovní hříčku – pokud na párty připravíte tapas, rozhodně to nebude žádný trapas. Verš je to sice hodně nedokonalý, za to tapas budou dokonalostí oplývat. Španělské, a pro nás tudíž lehce exotické, suroviny totiž disponují záplavou chutí, o nichž si český obložený chlebíček se šunkou a vejcem může jenom zdát.

Tapas je variace pochutin a především styl života

A co si pod pojmem tapas vlastně představit? Tapas je španělská specialita ve formě drobného občerstvení či malých jídel. A především je tapas španělským stylem života a společenskou událostí, kdy se sejde víc lidí, kteří se baví a u toho ochutnávají různé pokrmy. Tapas může být například talířek, na němž jsou vyzrálé sýry, sušená vepřová šunka či pikantní salám chorizo. Kromě toho mezi tapas patří například nakládané plněné olivy, chléb s rajčaty a sušeným masem, bramborová tortilla, kalamáry, ančovičky, krevety, hovězí carpaccio či gazpacho (studená polévka z čerstvé zeleniny).

Tapas je původem z Andalusie, což je autonomní společenství na jihu Španělska. Slovo „tapas" vzniklo při sběru vína, kdy sběračům létaly do skleniček dotěrné mušky. Ti se jim bránili tak, že na skleničku jako víčko (španělsky „tapa") pokládali kousek šunky, sýra či plátek chleba, který měli na svačinu. A v průběhu času se z tapas stal kulturní symbol, který se skládá z mnoha různých regionálních pochutin.

Jak si dát tapas v restauraci

Co však původně bylo bráno jako svačinka, může být v současnosti i hlavní chod. Přestože se tapas skvěle hodí jako oživení jídla na oslavě, k degustaci či jako předkrm, můžete se ho najíst až do sytosti. Pokud byste si samozřejmě chtěli vychutnat tapas s jeho pravým kouzlem, měli byste zajet do Španělska. Ale bohatě bude stačit, když si zajdete do nějaké specializované španělské restaurace, kterých u nás ovšem není příliš mnoho.

Jestliže vyrazíte na tapas do restaurace, udělejte to ve španělském stylu. Vezměte s sebou partu kamarádů či známých a objednejte si více druhů tapas, ze kterých si buď můžete poskládat vlastní hlavní chod, anebo jednoduše můžete ochutnávat všichni všechno. K tapas se hodí buď víno, sherry či pivo. Kvalitně jíst, střídmě pít a vesele se bavit tak nemusí pouze Španělé, vyzkoušejte to i vy! A rozhodně během ochutnávání tapas nikam nespěchejte, ve Španělsku se totiž při této společenské události tráví celé hodiny.

Tipy na tapas restaurace:

  • Tapas Bar Miró (Praha)
  • ROOM tapas bar (Praha)
  • Kofein Restaurant (Praha)
  • Saffron Bar & Tapas (Brno)
  • Española – Restaurante & Tapas Bar (Brno)
  • Bar de Tapas el Cid (Plzeň)
  • Medité (Mariánské Lázně)

Tipy na tapas recepty

Tapasový degustační talíř

  • 200g ovčího sýra
  • 200 g sušené šunky
  • 250 g oliv
  • loupané mandle

Pokud chcete svým přátelům či rodinným příslušníkům udělat ochutnávku španělské kuchyně, není nic jednoduššího, než jim připravit tapasový degustační talíř. I když, tak jednoduché to ve skutečnosti úplně nebude. V českých obchodech není totiž příliš snadné sehnat španělskou sušenou šunku (jamón serrano) či tamní ovčí sýry (Manchego, Navarra,atd.), ale také to není úplně nemožné. Španělské olivy už jsou o něco dostupnější, pro lepší kvalitu se vyplatí investovat do těch větších a trochu dražších.

A pak už vás nečeká vůbec nic složitého – sýr nakrájejte na kousky, na talíři vkusně prokládejte se sušenou šunkou a to vše ozdobte mandlemi a olivami. Ty si ještě předem můžete na několik hodin naložit v oleji a čerstvých bylinkách. Ideální je k tomu čerstvá bageta a ovocné víno Sangria.

Gazpacho

  • 4 rajčata
  • 1 červená paprika
  • 1 plátek toastového chleba
  • 1/2 salátové okurky
  • 1 stroužek česneku
  • 15 ml červeného vinného octa
  • 1 malá lžička cukr krupice
  • 2 lžíce olivového oleje
  • špetka chilli
  • sůl, pepř
  • hrst černých oliv
  • pečivo či kukuřičné tortilla chipsy

V horkých letních dnech si odpusťte tradiční dršťkovku a zkuste lehkou zeleninou polévku gazpacho, která nemůže chybět mezi recepty. Nejprve ve vodě ve větší míse rozmačkejte toastový chléb, utřete ho spolu s prolisovaným česnekem. Poté ke směsi přidejte spařená, oloupaná a na malé kousky nakrájená rajčata, spolu s očištěnou a nakrájenou paprikou a vše rozmixujte. Přidejte oloupanou a pokrájenou okurku, vinný ocet, cukr, olej, koření a ještě jednou všechny suroviny důkladně rozmixujte. Aby polévka byla jemná a hladká, můžete směs lehce naředit studenou vodou. Takto umixovanou polévku ještě přepasírujte a dejte vychladit do ledničky. Podávat ji poté můžete s černými olivami, čerstvou bagetou či kukuřičnými tortilla chipsy.

Španělská bramborová omeleta

  • 3 velké brambory
  • 4 vejce
  • 1/2cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 8 lžic olivového oleje
  • sůl, pepř
  • čerstvé bylinky – tymián, petrželka

Ani bramborák, ani vaječná omeleta, ani tortilla – španělská bramborová omeleta je specialita, která se možná na pohled zmíněným pokrmům podobá, avšak má svá specifika. Oloupané brambory nakrájejte na tenké plátky, cibuli na kolečka a česnek rozdrťte nožem. Připravte si pánev, kterou později budete moci vložit i do trouby, a dejte do ní větší množství oleje, brambory, cibuli a česnek. Tyto suroviny opatrně promíchejte, a poté přitlačte ke dnu pánve a pod pokličkou poduste zhruba 10 minut. Poté směs znovu opatrně promíchejte, okořeňte solí a pepřem a nechte dusit dalších 10 minut. V průběhu toho si rozšlehejte vejce s najemno nasekanými čerstvými bylinkami a po sejmutí pánve z plotny do ní vaječnou směs vlijte. Lepší je také mít předem rozehřátou troubu na 200 °C, protože do ní nakonec dejte pánev a nechte na 5-7 minut bramborovou omeletu dopéct.

Švestky zavinuté v šunce

  • 32 sušených vypeckovaných švestek
  • 16 plátků španělské sušené šunky (lze nahradit parmskou šunkou či slaninou)
  • sherry
  • párátka

Přední místo mezi tapas recepty mají švestky zavinuté v šunce, a to díky snadné přípravě a výborné chuti. Recept je velice jednoduchý – plátky šunky či slaniny rozdělte napůl, na každou vložte dvě vypeckované sušené švestky, dobře zabalte a propíchněte párátkem, aby se závitek nerozjel. Dobré je také švestky předem přes noc naložit v sherry, závitky pak budou chutnat ještě lépe. Poté už si jen předehřejte troubu na 220 °C, plech vyložte pečícím papírem a vložte do něj připravené závitky. Ty poté pečte zhruba 15 minut. Poté můžete ihned servírovat a počítejte s tím, že skvělé švestky zavinuté v šunce budou mít velmi krátkou životnost.


Stáhnout v PDF

Přečteno: 292x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.