Hlavička

Fondue ze sýra i jiných dobrot

22. 11. 2015

Fondue je dnes velmi oblíbeným pokrmem vhodným nejen pro společenské příležitosti. Tuto pochoutku si můžete dopřát v mnoha variantách a vlastníte-li správné náčiní, bez problému si fondue přichystáte i doma. V dnešním článku si řekneme něco o historii fondue, o různých druzích fondue a nastíníme si i to, jak si jej můžete sami připravit a co k tomu budete potřebovat.

Proč je fondue tak oblíbené?

Fondue původně označuje jídlo ze sýra roztaveného nad ohněm. Tento švýcarský národní pokrm se však během historie různě upravoval a jeho varianty jsou dnes v podstatě nekonečné. Slovo „fondue“ ve francouzštině znamená „tavená“, a tavení je jeden z hlavních rysů přípravy této lahůdky, ať již tavíme sýr nebo čokoládu. Receptů na fondue je nepřeberné množství, krom klasického sýrového fondue nebo oblíbeného čokoládového fondue s ovocem můžete podobně fritovat maso, ryby nebo zeleninu a pak je namáčet do omáček.

Všechny druhy fondue (dokonce i ty, kde se nic netaví, ale spíše vaří nebo frituje) se vyznačují tím, že jídlo není podáváno hotové, ale suroviny se na stůl uchystají ještě syrové. Speciální podávání fondue a jeho společenský rozměr pak spočívá v tom, že si každý své porce tepelně upravuje sám. Klíčové je, že připravit lze vždy jen malá porce. Posezení nad fondue může trvat i několik hodin, a tím se stává ideální společenskou příležitostí.

Původ a historie fondue

Fondue má původ v Savojsku v západních Alpách, kde jej od 18. století připravovali místní pastýři tak, že si tvrdé sýry rozpouštěli na ohni. Část Savojska dnes náleží Švýcarsku a druhá část Francii, takže kořeny této delikatesy můžeme přisoudit oběma těmto zemím, i když Švýcaři si je přece jen nárokují o něco hlasitěji.

Základem tradičního sýrového fondue je směs dvou sýrů – typicky gruyère a ementálu, bílého vína a mouky. Sýr i chléb v horské oblasti Alp přes zimu velmi rychle tvrdly, takže připravovat sýrové fondue bylo velmi praktické. Rozehřátý roztopený sýr, do kterého se namáčí tvrdý chleba, chutná totiž jako kombinace výrazně lépe. Společné posezení okolo ohně bylo v dlouhých zimách příjemným bonusem a nutno říci, že i dnes je fondue nejčastěji servírováno především jako zpestření při večírcích a posezeních s přáteli.

V průběhu let se recepty na přípravu fondue měnily a uzpůsobovaly místním druhům sýrů, každý kraj Švýcarska používal trochu jinou kombinaci sýrů a i celkově se receptura různě upravovala. Jinak tomu není ani při rozšiřování moderního fondue do jiných zemí, kdy se začíná experimentovat s různými surovinami a ideou jako takovou.

Druhy fondue

Sýrové fondue

Toto fondue se připravuje ve speciálním hrnci z kameniny, který se nazývá caquelon, umístěným uprostřed stolu nad hořákem. V bílém víně se rozpustí sýry, ochutí se pepřem, česnekem, muškátem či jiným kořením a dle potřeby se zahustí škrobem či moukou. Do roztopené sýrové směsi se namáčejí na dlouhých vidličkách kousky bagety nebo bílého chleba.

Na sýrové fondue můžete použít různé druhy sýra a různě je také kombinovat. Tradičně se používá ementál a gruyère, ale také vacherin fribourgeois, appenzeller, comté nebo beaufort.

Masové fondue

Pro přípravu masového fondue se se používá hrnec s rozpuštěným a horkým kvalitním tukem, který také stojí uprostřed stolu na hořáku. Kousky nakrájeného masa se opět napichují na vidličky a v tuku se fritují. Jídlo se tedy v hrnci nad ohněm netaví, masové fondue je tak fondue falešné.

Masové fondue se připravuje z těch nejlepších částí masa, nejčastěji z vepřového či hovězího filé, ale fantazii se určitě meze nekladou. Někdo preferuje málo osmažené maso, jiný více osmažené maso, proto je fondue výborným prostředkem k tomu, že si každý připraví jídlo tak, jak ho má rád.

K tomuto typu fondue se pak podává nejčastěji bílý chléb, sladkokyselé okurky a různé remulády a dipy, do kterých se fritované kousky masa namáčejí. Připravit si dle chuti můžete různé kombinace s majonézou, jogurtem, česnekem, křenem, bylinkami či s ovocem.

Rybí fondue

Variantou masového fondue může být také fondue z ryb. Rybí fondue pochází z Asie a u nás ještě není příliš rozšířené, ačkoliv jde o opravdovou delikatesu. Na rozdíl od masového fondue se u tohoto typu fondue maso nefrituje na dlouhých vidličkách, ale noří se do vroucího bujónu v malých kovových košíčcích.

Pro rybí fondue se ideálně hodí druhy ryb bez množství kostí – pangasius, halibut, světlá treska, mořský okoun, platýs, losos, tilapie, kambala, mořský vlk nebo třeba mořský ďas. Pro rybí fondue jsou vhodní také humři, garnáti, apod.

I u rybího fondue si můžete vyhrát s množstvím marinád či dipů a doporučuje se také podávat s bílým pečivem.

Čokoládové fondue

Základem čokoládového fondue je samozřejmě čokoláda, která se připraví v hrnci podobně jako čokoládová poleva na dezerty – rozpustí se ve vodní lázni, přidá se mléko či smetana a případně i koření. Do takto připravené čokolády se pak na dlouhých vidličkách namáčejí kousky ovoce.

Vhodné ovoce na čokoládové fondue je opravdu na vaší fantazii, skvělým výběrem jsou např. jablka, banány, jahody, ananas, kiwi. Kdo neholduje ovoci, ten si do čokoládové fondue omáčky může namáčet klidně i oplatky nebo sušenky.

Recepty na domácí fondue

Pikantní sýrové fondue

Ingredience:

  • stroužek česneku
  • 185ml mléka
  • 375g uzeného čedaru
  • 6 lžiček polohrubé mouky
  • lžička dijonské hořčice
  • 2 lžičky Worcester omáčky
  • 2 lžičky jemně nastrouhaného křenu
  • kostky bagety, nakrájené i s kůrkou
  • uzená libová šunka nakrájená na kostky

Příprava:

Potřete vnitřek fondue keramické nádoby rozkrojeným česnekem. Postavte nádobu na oheň, nalijte do ní mléko a přiveďte jej k varu. Do mléka vložte sýr smíchaný s moukou a na pomalém ohni za stálého míchání směs zahřívejte, až se sýr úplně rozpustí. Přidejte do směsi hořčici, Worcester omáčku a křen. Podávejte tradičním způsobem se šunkou a bagetou na vidličkách.

Tradiční fondue z tmavé čokolády

Ingredience:

  • 400 g hořké čokolády
  • 50 g krupicového cukru
  • 2,5 dl mléka
  • špetka mleté skořice
  • lžička strouhané pomerančové kůry
  • lžička citronové šťávy
  • ovoce: 4 hrušky nebo broskve, menší ananas, 2 banány, 2 pomeranče na čtvrtky, jahody
  • šťáva z jednoho citronu
  • krabice sušenek

Příprava:

Hořkou čokoládu nastrouhejte do hrnce a za stálého míchání rozpusťte ve vodní lázni. Přidejte krupicový cukr, skořici, pomerančovou kůru, citronovou šťávu, nakonec i mléko. Přiveďte do mírného varu a směs přelijte do nádoby na fondue. Očistěte a nakrájejte ovoce, pokapejte jej citronovou šťávou a rozložte na mísu. Nádobu s čokoládou přesuňte na vařič uprostřed stolu a nastavte na nízkou teplotu. Ovoce napichujte na vidličky, namáčejte v teplé čokoládě a přikusujte sušenky.


Stáhnout v PDF
Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.