Hlavička

Domácí výčep - vychutnejte si čepované pivo v pohodlí domova

25. 6. 2015

„Jdu na jedno." Tak zní nejčastější hláška, kterou muži svým ženám oznamují, že odcházejí do hospody. Co je tam táhne? Přece čepované pivo, nápoj, který má v oblibě většina Čechů. Víte však, že si lahodný zlatavý mok můžete vychutnat i v pohodlí domova? Navíc na tom není nic těžkého. Stačí si pořídit buď sud piva a chlazení, nebo přímo speciální domácí výčep.

Ve spotřebě piva patří Češi k těm vůbec nejlepším na světě. V přepočtu totiž každý Čech vypije za rok 140 litrů piva, což z nás opravdu dělá národ pivařů. A snem nejednoho pivaře je právě to, že si svůj milovaný nápoj načepuje sám doma. Ať už k jídlu, sportovnímu přenosu, posezení s přáteli nebo prostě jen tak na chuť.

Ze statistik také vyplývá, že Češi v posledních letech upřednostňují pití piva v domácnostech. Svědčí o tom zvýšená prodejnost lahvových piv, které člověka vyjdou levněji než čepovaný mok v restauračním zařízení. Jenže v chuti a požitku se pivo z lahve rozhodně nemůže vyrovnat pivu ze sudu.

Nechce se vám do hospody? Pořiďte si domácí výčep

Pokud tedy chcete pít čepované pivo v pohodlí svého domova, nejelegantnějším řešením je domácí výčep, tzv. minipub či malá pípa. Jedná se o elektrospotřebič, který funguje většinou na 5 litrový sud piva a jeho ovládání není vůbec náročné.

V bytě vám tedy určitě nebude domácí výčep nijak překážet, umístit ho můžete například na kuchyňskou linku vedle dalších elektrospotřebičů, na stůl či kamkoliv jinam - ovšem do blízkosti zásuvky. Domácí výčep totiž funguje na elektrický proud, jeho příkon je okolo 70 - 90 W.

Jak domácí výčep chladí pivo?

V případě domácího výčepu nemusíte kupovat žádné speciální chlazení na pivo, to už je totiž v tomto elektrospotřebiči zahrnuto. Pivo si díky speciálnímu chladicímu systému můžete vychladit podle libosti, teplotu si můžete nastavit většinou od 2 až do 15 stupňů Celsia. Doporučení - než sud piva narazíte a připojíte k domácímu výčepu, dejte ho nachladit třeba do sklepa či ledničky. Zkrátíte tím podstatně čas chlazení a na čepované pivo nebudete muset dlouho čekat.

Další výhodu má domácí výčep v tom, že je přenosný a dá se napojit i na autozásuvku. To znamená, že domácí výčep a pětilitrový soudek piva si můžete vzít i na dovolenou. To se hodí například v zahraničí, kde při konzumaci tamních piv většinou se smutkem vzpomínáme na to naše dobré české pivo. Díky domácímu výčepu ho však můžete mít vždy po ruce, a navíc čepované a studené jako křen.

Pivo v domácím výčepu vydrží až týden

A jak je to s tlakem u tohoto elektrospotřebiče? Domácí výčep má integrovaný kompresor, který buď funguje na vzduch, nebo na C02 (oxid uhličitý). Výhodnější jsou bombičky CO2, díky kterým pivo vydrží čerstvé a kvalitní až jeden týden. Pokud ale na pětilitrový soudek, který obsahuje zhruba deset piv, nebudete sami, tak se s tímto určitě trápit nemusíte. Ruku na srdce – obsah soudku určitě týden nevydrží, že?

Pivo doma

Na závěr ale jedna špatná zpráva pro milovníky piva – domácí výčep se v Česku přestal ve velkém prodávat. Značky Eta či Sencor, které dříve domácí výčepy vyráběly, je už v nabídce nemají. Řešením je tedy buď nákup přes inzeráty či bazary nebo doručením ze zahraničí. Pokud se vám však nechce pracně shánět domácí výčep, existuje i další možnost, jak si doma načepovat pivo.

Výčepní zařízení pro domácí použití

Pokud například doma či na zahradě chystáte narozeninovou oslavu, větší akci s rodinou nebo přáteli, domácí výčep na pětilitrový soudek by v tomto případě nebyl efektivním ani ekonomickým řešením. Pro tuto příležitost je ideální si koupit větší sud piva (tzv. KEG), který po vyprázdnění zase vrátíte. Záloha se většinou pohybuje okolo 1000 korun. A kolik zaplatíte za samotné pivo? To samozřejmě záleží na tom, jak je sud piva velký a o jakou se jedná značku.

Nejdříve je tedy třeba si promyslet, kolik lidí na vaši párty dorazí a kolik piva se zhruba vypije. Jestliže očekáváte návštěvu deseti kamarádů, tak například 50 litrový sud piva není asi úplně vhodný. Kromě již zmíněných 5 litrových soudků se na trhu nejčastěji objevují 15, 20, 30 a 50 litrové sudy. Menší pivovary nabízejí také 10 litrové sudy. Jen pro představu – za 5 litrový soudek dáte od 230 až do 450 korun, za oblíbený a často vyhledávaný 30 litrový sud piva zaplatíte zhruba 900-1600 korun.

Sud piva už mám, co budu ještě potřebovat?

K výše uvedeným výdajům je nutné započítat ještě výčepní zařízení, které má v sobě chlazení na pivo. Stejně jako KEG sud si můžete výčepní zařízení a chlazení na pivo půjčit, to vás vyjde zhruba na 1500 korun. Další variantou je, že si výčepní zařízení, které vám při správné údržbě může vydržet dlouhá léta, koupíte.

Pokud nepotřebujete chlazení na pivo (protože ho například budete čepovat v chladném sklepě nebo sud piva dáte do ledové vody) bude vám stačit pouze pípa se vzduchovým kompresorem na ruční pumpování. Většinou je však výčepní zařízení a s ním spojené chlazení na pivo zapotřebí. Na domácí použití většinou stačí, když chlazení na pivo má výkon 15-20 litrů piva za hodinu. Jen tak na okraj – správně vychlazené pivo by podle odborníků mělo mít 7-9° Celsia.

Výčepní zařízení se také liší ve způsobu tlakování piva. V tomto ohledu si můžete vybrat, jestli chcete tlak vytvářet ručním pumpováním, nebo za sebe necháte pracovat kompresor. Druhá varianta je samozřejmě pohodlnější i praktičtější. Ty se vyrábí buď se zabudovaným vzduchovým kompresorem, nebo se k nim musí přidat plynová bombička naplněná CO2 či biogonem. Podle zkušeností pivařů je kompresor na plynové bombičky méně hlučný, pivo tímto tlakováním není tolik napěněné jako u tlakování vzduchem, a navíc vydrží nezvětrané až 3 týdny. Pokud si tedy chcete zakoupit vlastní výčepní zařízení, tak je tu pro vás například česká firma Lindr, která nabízí zařízení v dobrém poměru cena/kvalita.

Jak dostat pivo ze sudu? Vyberte správný naražeč

Když už máte sud piva i výčepní zařízení a s ním spojené chlazení na pivo, zbývá už tyto věci jen k sobě připojit. K tomu budete potřebovat tzv. naražeč (nebo také narážecí hlavu). České pivovary používají tři typy narážecích hlav, které se od sebe liší, takže při výběru musíte této věci věnovat zvýšenou pozornost. Kromě správného naražeče budete samozřejmě také potřebovat hadice a rychlospojky.

  • Naražeč BAJONET (nejpoužívanější) – Plzeňský Prazdroj, Gambrinus, Budějovický Budvar, Lobkowicz, atd.
  • Naražeč PLOCHÝ – Starobrno, Krušovice, Staropramen, Svijany, atd.
  • Naražeč KOMBI˟ (nejméně používaný) – Černá Hora, Kofola

˟Pozor, název „kombi" neznamená, že tento naražeč platí pro oba druhy.

Pivo čepované doma lépe chutná

Pokud jste dosud organizovali akce či párty s rodinou nebo přáteli v hospodě, o mnohé jste se ochudili. Posezení na vlastní zahradě či přímo doma má úplně jinou atmosféru, kterou vám nikdo jiný nenaruší. Každý pivař navíc hned zpozorní, když uslyší, že si může pivo načepovat sám. V domácím prostředí navíc můžete dělat spoustu různých aktivit, které byste v hospodě provádět nemohli. A navíc si doma můžete hlasitě prozpěvovat známé lidové přísloví: „Pijme pivo, dokud žijem, po smrti se nenapijem!"


Stáhnout v PDF

Přečteno: 651x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.