Hlavička

Chcete se dozvědět o historii čokolády a sami si ji vyrobit? Navštivte muzeum čokolády

21. 10. 2015

Patříte mezi milovníky čokolády? A zajímalo vás někdy, jak se čokoláda vyrábí a odkud se vlastně vzala? V tom případě byste měli navštívit muzeum čokolády, kde se o vaší oblíbené sladkosti dozvíte úplně všechno. A nemusíte se bát, že půjde o nudnou exkurzi – muzeum čokolády vás totiž nechá nahlédnout pod ruce cukrářům, dostanete něco dobrého na ochutnávku, a dokonce si budete moci vytvořit vlastní čokoládu! Muzea čokolády se nachází v Praze a v Táboře a v tomto článku se dozvíte, co vše můžete od návštěvy v daném muzeu očekávat a kolik za ni zaplatíte.

Milovníci čokolády rádi říkají, že den bez čokolády je jako den bez slunce. Tato sladkost, která se vyrábí z kakaových bobů, se totiž pro miliony lidi stala nepostradatelnou součástí života. Například průzkum z roku 2011 odhalil, že pouze v České republice se ročně spotřebuje zhruba 60 tisíc tun čokolády. Což v přepočtu znamená, že každý z nás sní za rok necelých 6 kilo čokolády. Naopak průměrný Švýcar za rok zkonzumuje hned 12 kilo čokolády. Není se co divit, vždyť ve Švýcarsku vznikly světoznámé čokoládové koncerny Lindt a Nestlé.

Netradiční muzeum čokolády vás určitě nudit nebude

Sny milovníků čokolády mohou být různé. Někdo by si možná chtěl zaplavat v čokoládové řece, která byla ve filmu Karlík a továrna na čokoládu, jiný by zase rád ochutnal neodolatelné sladkosti, které připravovala slečna Vianne Rocher ve snímku Čokoláda. Ovšem i ve skutečném životě si můžete dopřát zážitky spojené s čokoládou – a ty vám přinese například muzeum čokolády.

Že ve vás slovo muzeum vyvolává nudnou prohlídku prosklených vitrín? Tak na to můžete rovnou zapomenout, muzeum čokolády vás totiž bude bavit od začátku do konce. V České republice jsou hned tři muzea čokolády, konkrétně dvě v hlavním městě Praha a jedno v jihočeském Táboře. Váháte, jestli vám návštěva muzea čokolády stojí za to? Právě pro to jsme pro vás připravili tento článek – níže se dozvíte, co všechno v daném muzeu uvidíte, jaké věci si můžete vyzkoušet a kolik zaplatíte za vstupenku.

Muzeum čokolády Praha

První české muzeum čokolády, které se trefně nazývá Čokoládový dům, bylo otevřeno v roce 2009 v Praze na Oldřichově ulici. Muzeum čokolády Praha je rozděleno celkem na devět expozicí, v nichž se návštěvníky snaží seznámit s historií čokolády, pěstováním kakaovníku a výrobou této populární pochutiny. Čokoládové nadšence také zajisté nadchne sbírka historických obalů čokolád.

Hlavním lákadlem, kterým se chlubí Muzeum čokolády Praha, je však galerie čokoládových obrazů. Nejedná se však o obrazy, jejichž dominantním motivem je čokoláda, jak by se možná na první pohled zdálo. Naopak se jedná o velmi unikátní počin – obrazy od Vladimíra Čecha jsou totiž kompletně zhotoveny z čokolády! Jedná se tedy o umění, které je doslova k nakousnutí.

Muzeum čokolády Praha je navíc atraktivní tím, že jeho součástí je několik tvůrčích dílen. V muzeu si totiž sami můžete zkusit namalovat obrázek z čokolády, vytvořit si vlastní čokoládu nebo jen nazdobit čokoládovou figurku.

V současnosti (rok 2015) je však část muzea zavřená kvůli rekonstrukci a na webu muzea se uvádí, že toto omezení může trvat až do prosince 2016. Přesto se do čokoládového muzea můžete přijít podívat, a to každou sobotu, kdy se pořádají komentované prohlídky, ukázky výroby pralinek spojené s ochutnávkou a jsou také otevřeny čokoládové dílny. Upozornění – účast na každém programu muzea si musíte předem zarezervovat.

Muzeum čokolády Praha – program:

  • dětský čokoládový program s workshopem – délka trvání 90 min, orientační cena vstupného 90 Kč
  • komentovaná prohlídka s minidegustací - délka trvání 90 min, orientační cena vstupného 180 Kč
  • pralinkový workshop – délka trvání 2-3 hodiny, orientační cena vstupného 2499 Kč/osoba

Historie čokolády

Muzeum čokolády Tábor

Málokdo by asi čekal, že v jihočeském Táboře narazí na jedno z největších muzeí čokolád v Evropě. Ale je tomu opravdu tak. Muzeum čokolády a marcipánu Tábor bylo otevřeno v roce 2012 a hned se z něj stalo největší muzeum čokolády v ČR. Sladké exponáty mohou totiž návštěvníci obdivovat hned ve třech historických domech, celková plocha muzea čokolády tak činí neuvěřitelných 1000 metrů čtverečních.

Samozřejmostí je expozice o historii a výrobě čokolády, největšími taháky muzea jsou však marcipánové postavičky z českých i zahraničních pohádek a především čokoládová socha hokejové legendy Jaromíra Jágra. Součástí expozice muzea je také čokolatérie, kde můžete ochutnat různé druhy čokolád, bonbonů a pralinek a je zde čokoládová fontána. A okénkem do cukrářské dílny zde můžete v přímém přenosu sledovat, jak se čokoláda a marcipánové postavičky vyrábí.

Podobně jako pražské muzeum je i Muzeum čokolády Tábor interaktivní. Děti i dospělí si totiž mohou v tvůrčí dílně vyrobit vlastní čokoládu, pralinku nebo figurku z marcipánu. Muzeum čokolády Tábor také nabízí speciální program pro děti s názvem Hra o poklad, která malým návštěvníkům zabere zhruba dvě hodiny.

Muzeum čokolády Tábor má otevřeno každý den včetně svátků a víkendů. Základní vstupné pro dospělého stojí orientačně 130 korun, děti od 6 do 14 let zaplatí 90 korun a děti do 6 let mají vstup do muzea zdarma. A pokud byste si chtěli vytvořit čtyři vlastní čokoládové bonbony, budete si muset připlatit ještě 50 korun.

Muzeum čokolády Choco-Story Praha

Třetí muzeum čokolády se nachází opět v Praze, tentokrát na Celetné ulici. Jedná se o Muzeum čokolády Choco-Story Praha, které patří do sítě muzeí, jejichž další pobočky se nachází v Belgii, Francii či Mexiku. Muzeum čokolády Choco-Story Praha je ze všech tří muzeí asi nejluxusnější – základní vstupné v roce 2015 zde činí 270 korun, dětská vstupenka vyjde na necelé dvě stovky.

Dražší vstupné se však odráží na kvalitě expozice. Stejně jako v předchozích zmiňovaných muzeích se zde dozvíte o historii čokolády i pěstování kakaovníku, navíc ale v tomto muzeu budete mít pocit, že jste se přesunuli o několik tisíc let zpátky do Mayské říše. Muzeum čokolády Choco-Story Praha je totiž vhodně laděné do doby, kdy byla čokoláda objevena. Toto pražské muzeum se může navíc chlubit faktem, že mu v žebříčku nejlepších muzeí čokolády na světě patří sedmé místo.

V ceně vstupného je navíc zahrnuta degustace ve stylu All You Can Eat, takže milovníci čokolády si zde opravdu přijdou na své. A pokud se chcete naučit vyrábět čokoládové tabulky či lahodné truffle, můžete využít některý z workshopů, které probíhají po celou otevírací dobu. Workshop trvá zhruba 15 minut a budete si muset za něj připlatit dalších 199 korun.

Zahoďte náhražky a objevte chuť pravé čokolády

Dostali jste při čtení článku chuť na čokoládu? V tom případě se vůbec neostýchejte a kousek si dejte – vědecké studie totiž dokázali, že čokoláda konzumovaná v rozumném množství má pozitivní účinky na zdraví. Toto tvrzení se však týká poctivých čokolád a ne umělých náhražek, kterých je na českém trhu bohužel spousta. Pokud tedy chcete ochutnat vynikající nefalšovanou čokoládu, navštivte muzeum čokolády a potěšte své chuťové pohárky.


Stáhnout v PDF

Přečteno: 136x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.