Čajot čili mexická okurka je netradiční zelenina, kterou si můžete snadno vypěstovat i na své zahradě

img
20. 05. 2022 Přečteno: 4206x

Čajot neboli sladkojam jedlý na první pohled vypadá jako avokádo nakřížené s hruškou. Po ochutnání vás však ujistí, že nemá nic společného ani s jedním jmenovaným. Čajot je zkrátka jedinečný plod, který si rozhodně zamilujete.

Čajot je zelenina a patří do čeledi tykvovitých. Tedy do stejné skupiny jako jsou patizon, cuketa nebo tykev. Ostatně konzistencí tyto plody rovněž velmi připomíná. Chuťově se však spíše přibližuje k okurce, kedlubně či chřestu, i když na rozdíl od nich je spíše nevýrazný. 

Čajot –⁠ původ rostliny

Název této exotické zeleniny pochází ze slova „chayote“, jenž má základy ve španělštině. Jeho původní domovinou je Střední Amerika a největším vývozcem současnosti pak Kostarika. Jde o vytrvalou statnou popínavou rostlinu s kořenovými hlízami. V ideálních podmínkách dorůstá až patrnáctmetrů délky a vytváří obrovské hlízy. Pěstuje se pro jedlé bobule a semena, rostlina je však jedlá celá. Čajot je nízkokalorický a tudíž vhodný pro redukční dietu. Obsahuje 90 procent vody, dále také aminokyseliny a vitamín C. Plody se velmi liší velikostí. Mohou mít deset až dvacet centimetrů na délku. Odlišné bývají i co se tvaru a pevnosti týče. Zdravý čajot je však světle zelený, pevný a bez hnědých skvrn a klíčků. 

Čtěte také:

Zelené potraviny proti nemocem i jako účinná prevence

Topinambury - sladké brambory s léčivými účinky jsou vhodné i při dietě

Tamarind indický: Skutečně likviduje záněty v těle?

Čajot –⁠ pěstování v našich podmínkách

Vzhledem k tomu, že jde o teplomilnou rostlinu, vyžaduje ideálně stálé teploty nad 20 stupňů Celsia. Další podmínky jsou stejné jako při pěstování okurek nebo dýní. Jde sice o trvalku, ovšem to se týká především teplých a slunných oblastí. V našich podmínkách je nutné každý rok čajot vysadit znovu, jelikož zimu u nás nemá šanci přežít. Vzhledem k tomu, že semena klíčí přímo v plodu, rozmnožuje se čajot tak, že se zasadí celý plod. Toto uděláme ideálně na jaře, kdy jej vysadíme do zahradní půdy obohacené humusem. Rostlina vyžaduje mírnou, avšak pravidelnou zálivku. A taky oporu, která by měla být alespoň dva metry do výšky. 

Čajot ve světové kuchyni

Narozdíl od jiných druhů, které spadají po stejné čeledi, není nutné čajot zbavovat slupky. Dužina se výborně hodí do pokrmů různých světových kuchyní, přičemž nejvíce využívána je v mexickými, arabskými a asijskými kuchaři. Čajot je možné péct, smažit, plnit i nakládat. Výborně chutná dušený s masem – jeho chuť podpoří, ale nepřebije. Je rovněž možné přidávat jej do polévek, salátů či jej využít jako základ chutné salsy. Zde je však vhodné více jej dokořenit, sám o sobě má poměrně nevýraznou chuť.

Čajot lze konzumovat jak syrový, tak i tepelně upravený

Využít se mohou i semena, která mají vynikající oříškovou chuť. Chutnají jen tak – opražené na másle. Mladé listy můžeme využít jako špenát a konzumovat se dají i mladé hlízy. Ty se mohou smažit stejně jako bramborové lupínky. Ovšem pozor – aby čajot zůstal při přípravě pokrmů křehký, je vhodná jen krátká tepelná úprava. Čajot je možné konzumovat i syrový, ovšem jeho chuť vás nejspíš příliš nezaujme.

Čajot – účinky na zdraví

Říká se, že čajot je schopen hojit žaludeční vředy. Díky svému složení a konzistenci je v každém případě vhodný při jakýchkoliv problémech se zažíváním a citlivým žaludkem. Jde o velice dietní potravinu. Léčivé účinky má i odvar z listů – rozbíjí ledvinové kameny a má močopudné a protizánětlivé účinky. A pečuje o zdravý kardiovaskulární systém.

Autor článku: Monika Poledníková



Napsat komentář: Čajot čili mexická okurka je netradiční zelenina, kterou si můžete snadno vypěstovat i na své zahradě

RE: Čajot čili mexická okurka je netradiční zelenina, kterou si můžete snadno vypěstovat i na své zahradě

Odesláním souhlasíte s pravidly diskuze.