Díky správnému mražení potravin si dopřejete sezónní suroviny po celý rok

Mražení potravinJedním z možných způsobů, jak uchovávat potraviny po celý rok, je jejich mražení. I mražení potravin však má svá pravidla. Přímo ideálními potravinami pro zmražení jsou houby, zelenina, ovoce či maso. Je však třeba dávat pozor na to, jak dlouho které potraviny vydrží a jakým způsobem a postupem je správně zmrazit. Mějte také na paměti, že k mražení potravin se hodí pouze kvalitní a čerstvé produkty!

Nekvalitní nebo pomačkaná zelenina rozhodně do mrazáku nepatří, stejně tak maso těsně před vypršením trvanlivosti, nebo párky, vařená vejce a výrobky s majonézou.

Jednotlivé potraviny mrazíme vždy v oddělených boxech, jinak by přijímaly chuť okolních surovin. Používáme krabičky, potravinářskou fólii, speciální uzavíratelné sáčky, mikrotenové pytlíky. Vhodné je také mít zamraženou potravinu vždy opatřenou štítkem s názvem potraviny a datem zamražení.

Mrazit můžete například i čerstvé bylinky, a to nasekané v tvořítku na led s vodou nebo olejem. Po vymrznutí je z tvořítka jednoduše vyklepnete a uložíte do sáčku.

Zmrazit lze i sýr, avšak po rozmražení je takovýto sýr vhodný nikoliv k přímé konzumaci, ale spíše k vaření, na pizzu apod.

Pro uchovávání potravin v mrazáku je potřeba, aby teplota v něm dosahovala alespoň minus 18 °C. V čase potřeby stačí potravinu jen vyndat a rozmrazit.

Hlavní zásady správného mražení potravin

  • Potraviny zamrazujeme čerstvé.
  • Ze sáčku před samotným mražením odstraníme všechen přebytečný vzduch.
  • Zmražení by mělo být co nejrychlejší.
  • Jednou rozmražené potraviny už nezamrazujeme.
  • Potraviny označíme štítkem i datem zamražení.
  • V mrazáku potraviny neskladujeme déle než je doporučeno.

Mražení potravin

Mražení masa

Jednou z nejvhodnějších potravin na mražení je maso. Obsahuje málo vody a tuku a tak je možné ho skladovat až jeden rok. K zamražení je vždy vhodnější maso libové, než tučné. Pokud chcete prodloužit dobu, po kterou můžete mít maso v ledničce, pak z něj odstraňte tukovou vrstvu a rozmražené maso ihned tepelně upravte, nikdy jej opětovně nemrazte.

Mražení ryb

Veškeré ryby by se měly mrazit čerstvé, a to ihned po zakoupení. Před zmražením odstraňte hlavu a ocas ryby, umyjte a důkladně osušte. Rozmrazovat je před pečením a smažením není potřeba.

Mražení hub

Mražené houby se při zpracování chuťově i svojí konzistencí podobají houbám čerstvým. K mražení jsou vhodné všechny lesní houby, podmínkou pro mražení však je že by měly být pevné, mladé a nečervivé. Nejprve houbu řádně očistíme. Před samotným vařením bychom houby měli krátce povařit neboli blanšírovat v osolené vodě. Bez této úpravy jejich skladování zamražením není vhodné, protože jinak v nich mohou zůstat zdraví škodlivé látky. Houby dáme do většího hrnce s menším množstvím vody, necháme v plném varu asi 5 minut, propláchneme, okapeme a necháme vychladnout. Takto připravené houby naporcujeme do sáčků a vložíme do mrazničky.

Mražení ovoce a zeleniny

Ovoce a zelenina patří k nejzmrazovanějším potravinám. Díky mražení si plody z naší zahrady můžeme dopřát i v zimě. Ovoce mrazte v menších baleních tak, abyste ho vždy rozmrazili jen takové množství, které budete aktuálně potřebovat. Rozmražené ovoce už nezamražujte. Skoro všechny druhy zeleniny jsou vhodné k mražení, výjimkou jsou ty, které obsahují velký podíl vody, jsou to například rajčata, hlávkový salát, okurka apod.

Jak správně mrazit jednotlivé druhy ovoce?

Maliny

Před mražením neprat, pouze přebrat, naskládat na podnos, na kterém v mrazničce předmrazíme. Teprve potom maliny nasypeme do sáčků. Takto uchované jsou vhodné na ozdobu dortů, moučníků apod. Chceme-li skladovat maliny přímo do moučníků, pak je nejprve nasypeme do misek či kelímků, zasypeme cukrem (50 gramů cukru na 500 gramů malin). Maliny můžeme takto skladovat po dobu až půl roku.

Meruňky

Protože tyto plody po rozkrojení rychle hnědnou, doporučuje se jejich mražení v cukerném roztoku. Na 1 kilogram ovoce 1/2 litru vody a 300 gramů cukru. Vodu s cukrem svaříme a necháme vychladnout, přidáme kyselinu citronovou. Meruňky spaříme horkou vodou, rozkrojíme a oloupeme. Půlky meruněk ponoříme na 1/2 minuty do cukerného roztoku a poté ukládáme do kelímků a zaléváme cukerným roztokem. Meruňky pak můžeme použít na koláče, do koktejlů, na marmeládu apod.

Ostružiny

Ostružiny, které chceme použít na ozdobu, nejprve omyjeme a necháme okapat. Pak v jedné vrstvě naskládáme na podnos a v mrazničce necháme na hodinu předmrazit. Sesypeme do mikrotenového sáčku a uložíme. Ještě zmrzlé užíváme k ozdobě dortů, moučníků a pohárů. Nebo ostružiny mrazíme tak, že ovoce nasypeme do kelímků, zasypeme cukrem (500 gramů ostružin, 100 gramů cukru). Takto zmražené jsou vhodné k přípravě sladkých ostružinových omáček. Zmrazit je můžeme až na půl roku.

Ořechy

I ořechy je možné zmrazit. Jádra oříšků nasypeme do sáčku a uložíme do mrazničky, v mrazničce tyto ořechy vydrží až čtyři měsíce, po rozmražení použijeme třeba do vánočního cukroví.

Rybíz

Všechny druhy rybízu dobře opereme a necháme okapat. Kuličky od stonků pak otrháme, zasypeme cukrem (100 gramů cukru na 500 gramů ovoce). Pokud chceme rybíz později použít přímo do přípravy moučníků, pak jej necukrujeme. Bobulky sesypeme do sáčků a uložíme do mrazničky, kde nám takto nachystaný vydrží až po dobu 10 měsíců.

Švestky

Uchovávat mražením lze pouze ty druhy švestek, které jdou jednoduše oddělit od pecky. Švestky nejprve opereme, vypeckujeme, nasypeme na podnos a necháme po dobu jedné hodiny předmrazit. Švestky přesypeme do sáčků a uložíme do mrazničky. Zmražené ovoce upotřebíme na přípravu moučníků. Švestky, které zamýšlíme do knedlíků, mrazíme nasypané do sáčků celé. Ty nám půjdou vypeckovat částečně rozmražené. Uchováváme je nejdéle po dobu půl roku.

Třešně a višně

Vypeckované a neslazené višně a třešně jsou poté vhodné do koláčů. Vypeckované a pocukrované do nákypů a tvarohových desertů. Celé nevypeckované pak můžeme použít k ozdobě pohárů nebo moučníků. Ovoce se doporučujeme také předmrazit a sesypat do sáčků.

Banán

Banán lze mrazit ve slupce i bez ní. Banány bez slupky vydrží déle, oloupání banánu může být navíc složité, musíte čekat, až rozmrzne a banán poté bývá zcela kašovitý. Oloupané banány nechte na chvíli oddělené od sebe na tácku nebo plechu ztuhnout do mrazáku na 30 minut. Poté vložte do sáčku a do mrazáku.

Správné mražení potravin

Tipy pro mražení potravin

  • Chcete-li zachovat barvu, chuť a vitamín C, pak zeleninu před samotným mražením na chvíli spařte, ponořte ji na cca 3 minuty do vařící vody, rychle ochlaďte pod studenou vodou a nechte okapat.
  • Mrazíte-li maso na plátky, vložte mezi jednotlivé plátky fólii, nepřimrznou k sobě.
  • Potraviny před mražením nesolte ani nekořeňte.

Výhody mražených potravin

  1. Udrží si svoji čerstvost a vitamíny po mnoho měsíců.
  2. Díky mražení potravin máme přístup k sezónním surovinám kdykoliv během roku. Týká se to nejen ovoce a zeleniny, ale i masa. Výlovy ryb a hony zvěře jsou typickou sezónní záležitostí.
  3. Můžeme mít zásoby i exotických potravin, které by bez mražení jinak nebylo možné u nás dostat. Například zmražené mango ihned po sklizni v zemi původu je chuťově něco úplně jiného, než mango „čerstvé" u nás k zakoupení, dozrávající po cestě.
  4. Dobře zásobený mrazák je skvělou rezervou na horší časy, ale i v případě neočekávaných návštěv apod.
  5. Mražené potraviny šetří čas i peníze.
  6. Nakupování ve velkém za výhodné ceny.
  7. Pozitivní vliv na životní prostředí – je možné využít vše, co se urodí.

Do mrazáku rozhodně nepatří!

  1. mléko, zákys, kysaná smetana, jogurt
  2. natvrdo vařená vejce, vařené brambory, pudinky – změní konzistenci
  3. saláty a okurky, zelenina s vysokým obsahem vody
  4. kořeněná jídla, párky, majonéza, saláty – mění strukturu i chuť
  5. kolové a šumivé nápoje – mohou explodovat
  6. tuk mražením žlukne
  7. uzené a konzervované maso, šunka – obsahují soli, které při kontaktu s mrazem pouští vodu
  8. už jednou zmražená a rozmražená jídla

Na co si dát při mražení potravin pozor

  1. Vše, co se vkládá do mrazáku, by mělo mít pokojovou teplotu (potraviny by neměly být horké).
  2. Potraviny výrazně aromatické balte do několika vrstev igelitu, aby od nich nenačichly ostatní.
  3. Zamrazujte jen čerstvé maso, ze kterého odstraníte tuk – zkracuje dobu skladovatelnosti. Maso by nikdy nemělo být ve větším kuse než 1 – 1,5 kg.
  4. Bylinky omyjte, pokrájejte, dejte do tvořítek na led a zalijte trochou vody – zmrzlé je dejte společně do sáčku.
  5. Stejně jako bylinky můžete zamrazit i vývar nebo rajčatové pyré.
  6. Úprava před zmražením: potraviny určené ke zmražení by měly být upraveny stejně, jako byste se je chystali rovnou spotřebovat. Tedy např. mrkev nakrájená na kolečka.
  7. Vzduch kolem potravin, které se chystáme zmrazit, vysušuje. Ty jsou pak omrzlé a mají šedé skvrny.
  8. Značení: to, co jste do mrazáku dali, můžete za pár týdnů zapomenout, označujte tedy každou zamraženou potravinu štítkem s názvem a datem zamražení.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 2481x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Díky za pěkný a poučný článek. My doma používáme sáčky do mrazáku: www.mojeobaly.cz/sacky-a-tasky/sacky-do-mrazaku/ a všechny potraviny balíme zvlášť. je to super a hygienické, nikdy bychom nevěřili kolik je v takové lednici, potažmo mrazáku bakterií :)

Dobrý den,nemáte někdo zkušenost s mražáky Liebherr, zajímalo by mě jestli jsou kvalitní nebo ne. Nejsem si jistá. Díky moc za každou recenzi.

Ja mám a bohužel nic moc, Liebherr jsou předražený, hlučný na můj vkus a dokonce mám pochybnosti jestli sedí energetická třída. Nakonec jsem šel do néjaké asijské neznámé značky a za poloviční cenu mám to samé a v pohodě slouží.
A referencím na… celý příspěvek