Destice chřapáčová /Discina perlata/

▪ Destice chřapáčová - vzhled

Plodnice je široká 4 – 15 cm, miskovitá nebo ploše rozložená. Ve stáří bývá až laločně zprohýbaná. Svrchní strana je v mládí hladká, později hrbolatá nebo vrásčit.

Destice chřpáčová bývá obvykle šedohnědá, tabákově hnědá až červenavě hnědá, na spodní straně plstnatá a špinavě bělavá. Výtrusy jsou velké, vřetenovité, s bradavkami na pólech a s třemi tukovými kapénkami. Výtrusný prach je bílý.

Třeň je malý maximálně 2 cm velký a 1 cm široký. Bývá vrásčitý až žebrovaný, světlé barvy.

Dužnina je tence masitá, křehká, bledě až šedavě hnědá. Chuť i vůně je nenápadná.

▪ Destice chřapáčová - výskyt

Destice chřapáčová roste jako jedna z prvních jarních hub tvořící větší plodnice od března do května, nejvíce v dubnu. V nížinách ji najdeme v jehličnatých nebo smíšených lesích a na vlhkých, sluncem prohřátých místech. Roste často kolem tlejících pařezů a na kořenech jehličnanů.

▪ Destice chřapáčová - vliv na zdraví

Houby mají relativně vysoký obsah draslíku, fosforu, síry a hořčíku. Obsahují také některé stopové prvky jako např. zinek, měď, mangan a jiné. Jelikož jsou houby obecně těžce stravitelné, nedoporučuje se konzumace větších dávek, aby nedocházelo k přetěžování trávicího ústrojí. Zvláště opatrně by s houbami měly zacházet osoby s nemocemi žlučníku a žaludku. Stravitelnost hub můžeme zlepšit tím, že je nakrájíme na malé kousky, osolíme a okyselíme citronem nebo octem.

▪ Destice chřapáčová - možnosti využití

Destice chřapáčová je dobrá jedlá houba ceněná pro časný jarní výskyt. Je vhodná do omáček a nádivek a je z ní také dobrá houbová polévka.

▪ Destice chřapáčová - recept

Houbová polévka

2 - 3 hrsti hub
2 brambory
cibule
mrkev
petržel
celer
sůl
pepř
nové koření
bobkový list
majoránka
olej
kostka bujónu

Na rozpálený olej vsypeme nadrobno pokrájenou cibuli, kousek mrkve, petržele a celeru a společně osmahneme. Přidáme houby a ještě chvíli smažíme. Pak přilijeme studenou vodu, osolíme, přidáme 4 kuličky nového koření, 2 - 3 bobkové listy, brambory a zbytek kořenové zeleniny - vše pokrájené na kousky a společně vaříme 15 - 20 minut. Podle potřeby a chuti můžeme přidat bujón (není nutný). Před koncem varu opepříme, přidáme majoránku, případně dosolíme. Před servírováním nezapomeneme vylovit z polévky nové koření a bobkové listy.

 


Stáhnout v PDF

Přečteno: 752x

Rozbalit všechny příspěvky
Nový komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s pravidly diskuze.

Diskuse je zatím prázdná.